Edu-Art

Határon átcsempészni a kultúrát

2010.10.21. 16:54
Ajánlom
Harmadszor jött el az összművészeti sínbuszozás ideje a Szeged-Szabadka Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivál keretein belül.

Október 6. 19.00: Szegeden, a Jazz Kocsmában kezdődött a III. Szeged-Szabadka Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivál fesztivál Andrea Rottin és az Above the tree koncertjével.

Október 7. 18:30: Csütörtökön a Régi Zsinagógában mutatta be a Pont(y) Műhely  YU-HU-Rap című színházi előadását. Domonkos Domi István hasonló című versére épült az est, melyen egyszerre volt a színpadon a kortárs irodalom és a zene, kiegészítve vizuális hatásokkal.

Október 8. 11:30 Végre eljött a péntek reggel, amikor összegyűltek a kultúrakedvelők a szegedi resti teraszán, hogy a reggeli napsütésben verset és prózát olvassanak föl és hallgassanak. Kispirossal eldöcögtek Horgosra, onnan pedig az ezüstszínű sínbusszal Szabadkára. Ezt a vonatot a szerbek a 2. világháború után kapták kárpótlásul a németektől, és az az érdekessége, hogy az üléseket mindkét irányba át lehet fordítani. A hangulat a korai óra ellenére a tetőfokára hágott, hiszen a művészek belelendültek: a HANDS UP! (Dulics Tímea, Szvetnyik Margit és Rákai István) zenélt, és felolvasott Debreceni Boglárka (Budapest), Danyi Zoltán (Zenta-Szerbia,) Krusovszky Dénes (Budapest), Lázár Bence András (Szeged), Szilasi László (Szeged), Térey János (Budapest), Vule Žurić (Belgrád-Szerbia), Srđan V. Tešin (Kikinda-Szerbia).

18:00 Az első szabadkai program a Symposion című, vajdasági kulturális és művészeti folyóirat Tolnai-képregénykiállításának megnyitója volt a BASH HÁZ-ban. Ez az anyag többek között már a Sziget Fesztiválon, a híres-neves Octopus-sátorban is megtekinthető volt. A színes képeken történet-töredékek szerepelnek, Tolnai Ottó szövegeinek felhasználásával. A képekre kíváncsi forgatagban nagy érdeklődés mutatkozott a periodika Tolnai-számára is.

19:30 Következő állomás a színház-élmény. A kisinyovi rózsa című előadást Tolnai Ottó verse inspirálta, és Urbán András Társulata adta elő. Az avantgárd jegyeit is felmutató szöveg feldolgozásában fontos szerepet kaptak a motívumok és ismétlések, mint például a cikóriaillat folytonos visszatérése, nyomasztó környezetben.

23:00 Esti levezetésként a horvát Man Zero koncertje szólt egy kis helyi klubban. Utána az osztrák Killed by 9V batteries zenéjére tomboltak a fiatalok, mialatt egy másik térben jól lehetett beszélgetni. 

Október 9. 9:30 Reggel a szabadkai restiben és a sínbuszon folytatódott a felolvasás - zenével váltogatva. Fellépett Domokos Tamás (Budapest), Lovas Ildikó (Szabadka-Szerbia), Böndör Pál (Temerin-Szerbia), Gerevich András (Budapest), Svetislav Basara (Čortanovci), Danica Pavlović (Belgrád-Szerbia), Zoran Ćirić (Belgrád-Szerbia), Bojan Samson (Újvidék-Szerbia), Petar Miloradović (Belgrád-Szerbia). A határt pedig remélhetőleg senki nem lépte át anélkül, hogy ne falatozott volna igazi, szerb bureket. Ez a rétestészta jellegű, tömör étel ugyanúgy a kultúra része, mint a szervezett programok, és ezen keresztül is közelebb kerültünk a szerb mentalitáshoz.


Szeged-Szabadka Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivál

Az interkulturális és összművészeti Sínbusz Kultúrcsempész Fesztivál a két testvérvárost, Szegedet és Szabadkát köti össze a Szeged-Szabadka vonalon menetrendszerint közlekedő sínbuszon. 50 év után még mindig közlekedik az "ezüst nyíl" vagy "szürke villám" néven is ismert vonat, a határmenti terület jelképes vasúti járműve. Kosztolányi Dezső, aki Szabadkán született, és Juhász Gyula, aki Szegeden, első emlékezetes gyerekkori útját ugyanezen a vonalon tette a másik városba. Költők, írók, zenészek e járgányon, és a két városban szervezett programokon irodalmi, zenei programokkal, beszélgetésekkel várják a kultúra csempészeit.

A rendezvény alapítói és főszervezői Kollár Árpád és Orcsik Roland, a SÍN-tér Kulturális Egyesület részéről. Mindketten költők és műfordítók, a Vajdaságból származnak, és Szegeden élnek. Két év tervezés után a szegedi Regionális Összművészeti Központ támogatásával sikerült útjára indítani a rendezvényt, melynek azóta társszervezője a József Attila Kör, a Symposion kulturális és művészeti folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége, támogatói között pedig többek között szerepel a Nemzeti Kulturális Alap, az Őszi Kulturális Fesztivál és a MASZK Egyesület. "Azért választottuk helyszínként a Szeged és Szabadka között közlekedő sínbuszt, mert ez az egyik legkifejezőbb szimbóluma a két város összetartozásának. Ez a különös járgány mosolyt csal azok arcára, akik először látják: nosztalgiajáratnak képzelik. A legfőbb célunk az volt a projekt létrehozásával, hogy a régiók összetartozását valamint az interkulturális jelleget hangsúlyozzuk." - foglalja össze Kollár Árpád a fesztivál ars poeticáját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.