Edu-Art

Ifi Géniuszok az Aulában

2011.06.04. 10:02
Ajánlom
A Pécsi Országos Színházi Találkozó alatt hagyományosan bemutatkoznak a művészeti felsőoktatási intézmények hallgatói. Az idei jelszó: a közösségi háló.

Június 10. és 17. között több kiállításra kerül sor. Selection címmel a Nappaliban a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Kommunikációs és Művészeti Karon tavaly indult fotográfia szak elsőéves hallgatóinak legjobb munkáiból látható tárlat. A Színház téren a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Bercsényi Építész Szakkollégium, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, a Széchenyi István Egyetem (Győr) és a Debreceni Egyetem Műszaki Kar közösen hoz létre alkotást: "Közösségi háló: abszurd fogalom, a közösség és a háló jelentéstartalma közel azonos. Mindkettő olyan rendszer, mely pontokból és kapcsolatokból áll. Egyszerűsítsünk! Legyen a közösség, az emberek közössége, amely megszámlálhatatlan egymásra épülő rendszerből épül fel. Létezik ennek a rendszernek egy leképezése - virtuálisan. Hogy mi hajtja? Az emberi kíváncsiság - ami végtelen. Építészek lévén szeretnénk térré formálni egy ilyen rendszert és egy hétig belevonni az embereket. Budapest, Debrecen, Győr, Pécs és Sopron építészhallgatói, egy olyan installációra hívunk mindenkit, melyben a főszerep emberé."

Június 10-től 18-ig  a Pécsi Nemzeti Színház oldalfalára festenek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói. A MOME animációs kurzusai egyesítik a tradicionális alkotói folyamatok gyakorlását és a digitális eszközök használatát. A hagyományos animációs technikák (stop-motion, báb, rajzfilm, papírkivágás) és mozgatási metódus az újmédia eszköztárával vegyítve jelenik meg az oktatásban. Idén az utóbbi évek legjobbjaiból nyújtanak válogatást a színház oldalfalára vetítve, amelyeket a versenyprogramokra várva vagy azok alatt alatt lehet megnézni.

A HattyúHáz Galéria ad otthont június 11. és 17. között a Magyar Képzőművészeti Egyetem - Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatóinak idei kiállításához, ahol szintén a közösségi hálót a téma. A FaceWorld körbejárja azokat az előnyöket és hátrányokat, előzményeket, következményeket, hatásokat, ellenhatásokat, azaz mindent, amire a Facebook hat, és ami visszahat rá.

Ezzel párhuzamosan a Zálogházban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói legfrissebb munkáikból rendeznek tárlatot. Az egyetem Design Intézetének és Média Intézetének különböző szakjain készült alkotásokat új szempontból tekinthetik meg az érdeklődők az erre az alkalomra készült installációs rendszerben.

A képzőművészeti alkotások mellett koncertekre is sor kerül. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói sokadik alkalommal rendeznek örömzenét, mindenki számára nyílt jam sessiont a POSzT-on. Június 13-án este a Művészetek Házában a jazztanszak hallgatóihoz bárki csatlakozhat, aki hangszert hoz. A repertoáron a jazzstandard-irodalom ismert darabjai szerepelnek.

Június 16-án a Magyar Táncművészeti Főiskola moderntánc osztálya improvizál a megújult Kossuth téren. A mozgás nyelvén reflektál az új térformákra, nagy színpaddá  alakítva a teret, ahol szabadon játszhat test és gondolat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Színház

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.