Edu-Art

Ifi Géniuszok az Aulában

2011.06.04. 10:02
Ajánlom
A Pécsi Országos Színházi Találkozó alatt hagyományosan bemutatkoznak a művészeti felsőoktatási intézmények hallgatói. Az idei jelszó: a közösségi háló.

Június 10. és 17. között több kiállításra kerül sor. Selection címmel a Nappaliban a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Kommunikációs és Művészeti Karon tavaly indult fotográfia szak elsőéves hallgatóinak legjobb munkáiból látható tárlat. A Színház téren a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Bercsényi Építész Szakkollégium, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, a Széchenyi István Egyetem (Győr) és a Debreceni Egyetem Műszaki Kar közösen hoz létre alkotást: "Közösségi háló: abszurd fogalom, a közösség és a háló jelentéstartalma közel azonos. Mindkettő olyan rendszer, mely pontokból és kapcsolatokból áll. Egyszerűsítsünk! Legyen a közösség, az emberek közössége, amely megszámlálhatatlan egymásra épülő rendszerből épül fel. Létezik ennek a rendszernek egy leképezése - virtuálisan. Hogy mi hajtja? Az emberi kíváncsiság - ami végtelen. Építészek lévén szeretnénk térré formálni egy ilyen rendszert és egy hétig belevonni az embereket. Budapest, Debrecen, Győr, Pécs és Sopron építészhallgatói, egy olyan installációra hívunk mindenkit, melyben a főszerep emberé."

Június 10-től 18-ig  a Pécsi Nemzeti Színház oldalfalára festenek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói. A MOME animációs kurzusai egyesítik a tradicionális alkotói folyamatok gyakorlását és a digitális eszközök használatát. A hagyományos animációs technikák (stop-motion, báb, rajzfilm, papírkivágás) és mozgatási metódus az újmédia eszköztárával vegyítve jelenik meg az oktatásban. Idén az utóbbi évek legjobbjaiból nyújtanak válogatást a színház oldalfalára vetítve, amelyeket a versenyprogramokra várva vagy azok alatt alatt lehet megnézni.

A HattyúHáz Galéria ad otthont június 11. és 17. között a Magyar Képzőművészeti Egyetem - Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatóinak idei kiállításához, ahol szintén a közösségi hálót a téma. A FaceWorld körbejárja azokat az előnyöket és hátrányokat, előzményeket, következményeket, hatásokat, ellenhatásokat, azaz mindent, amire a Facebook hat, és ami visszahat rá.

Ezzel párhuzamosan a Zálogházban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói legfrissebb munkáikból rendeznek tárlatot. Az egyetem Design Intézetének és Média Intézetének különböző szakjain készült alkotásokat új szempontból tekinthetik meg az érdeklődők az erre az alkalomra készült installációs rendszerben.

A képzőművészeti alkotások mellett koncertekre is sor kerül. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói sokadik alkalommal rendeznek örömzenét, mindenki számára nyílt jam sessiont a POSzT-on. Június 13-án este a Művészetek Házában a jazztanszak hallgatóihoz bárki csatlakozhat, aki hangszert hoz. A repertoáron a jazzstandard-irodalom ismert darabjai szerepelnek.

Június 16-án a Magyar Táncművészeti Főiskola moderntánc osztálya improvizál a megújult Kossuth téren. A mozgás nyelvén reflektál az új térformákra, nagy színpaddá  alakítva a teret, ahol szabadon játszhat test és gondolat.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.