Edu-Art

Ifjú zenei tehetségek mutatkoztak be

2011.07.14. 08:32
Ajánlom
Idén is versenygyőztes zeneiskolások mutatkozhattak be a Jeunesses Ifjúsági Koncerten. VIDEÓ

A tavalyi évhez hasonlóan újra országos és megyei zenei versenyek díjazottjai, meglepően fiatal és megdöbbentően tehetséges fuvolisták, zongoristák, gitárosok, csellisták és ütősök, valamint egy már konzis énekes szerepelt a Jeunesses Musicales Hungary és az Edu-Art művészetoktatási magazin által rendezett ingyenes gálakoncerten, melyre június 4-én, szombaton 11 órától került sor a Zuglói Szent István Zeneházban. A koncerten készült videónkon minden fellépő tehetségéről képet alkothatunk:

Nagy Renáta hét éve tanul fuvolázni a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolában. Többek között a Nógrád Megyei Zeneiskolai Fuvolaverseny győztese, Nagydíjasa (2006), bejutott az Országos Fuvolatanulmányi Versenyek döntőjébe 2006-ban és 2009-ben. Az idei tanévben is folytatta sikereit: a Fesztiválzenekar a zeneiskolákért döntőse, valamint kiemelkedő sikerrel szerepelt a VIII. Országos Fuvoladuó és Kisegyüttes Versenyben, ahol korcsoportjában Nagydíjas első helyezést kapott Frecska Rebekával. Rebeka hatodik éve tanul fuvolázni szintén Kanyó András tanítványaként. Több verseny díjazottjaként sikeresen felvételizett a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, így ősztől tanulmányait a „konziban" folytatja.

Budai Botond mindössze kilenc éves, de már négy éve tanul csellózni a Szent István Király Zeneművészeti Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Koránál fogva most indulhatott az első nagyobb versenyen (Banda Ede Gordonkaverseny) ahol I. helyezést ért el Dolfin Benedekkel együtt. Bátyja példáját követve Benedek is korán elkezdett csellózni, amit jelez, hogy nemrégiben az olaszországi Nemzetközi Salieri Zenei Versenyen abszolút I. díjat és egy különdíjat is nyert. Tanáruk: Antók Zsuzsa.

Kovács Beatrix zenei tanulmányait nyolcévesen kezdte Czakó Erikánál a kisvárdai Weiner Leó Zeneiskolában. Az I. Kelet-Magyarországi Gitárversenyen a korcsoportjában Kiemelt Nívódíjat kapott. Kövesi Borbála először zongorán kezdett tanulni, de édesanyja irányításával a gitározásban is nagy léptekkel halad előre. 2007-ben az nyíregyházi Országos Zeneiskolai Zongoraverseny, 2009-ben a váci Országos Zeneiskolai Gitárverseny IV. díját nyerte el. Idén a győri, szombathelyi és veszprémi regionális zongoraversenyeken szerzett első helyezést - immár a zongora mellett lehorgonyozva.

Foki Dániel zenei tanulmányait a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában Őriné Kamarássy Henriettnél kezdte, ezután vették fel a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolába. Itt tanára először Németh Zsuzsa, majd Czeller Krisztina volt. Két éve az Országos Gregor József Énekverseny II., valamint az Országos Szakközépiskolai Énekverseny I. helyezettje lett, 2011-ben pedig a Simándy József Énekversenyt nyerte meg.

Csabay Zsuzsanna gimnáziumi és zeneiskolai tanulmányai mellett ifjúsági szimfonikus zenekarban játszik, az Egressy Ifjúsági Zenekar első fuvolása. Az együttessel júniusban másodszor utazik Belfortba, nemzetközi fesztiválra. Siklósi Kristóf a miskolci Fazekas Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8. osztályos tanulója. Kicsi korától vonzotta minden zenével kapcsolatos tevékenység, ami nem csoda, hiszen szülei a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészei. Ez évben második alkalommal nyert 2. helyezést a megyei zongoraversenyen, emellett fuvolázni is tanul. Rendkívüli adottságait jelzi, hogy második hangszerén is nyert már első díjat megyei versenyen, és a Fesztiválzenekar a zeneiskolásokért verseny döntőjébe is bejutott. Az utóbbi időben egyre többet foglalkozik komponálással, kamarazenekari művet írt egy Liszt-pályázatra. A most bemutatásra kerülő fuvoladuó is az ő szerzeménye, amely a Balassagyarmati Országos Versenyre készült, s amellyel első díjat, nagydíjat és kortárs mű bemutatójáért kapott.

Horváth Gergő, Szöllősi Boldizsár, Begidsán András, Stefán Dávid, Kincses Attila, Szendrei Tamás, Pivarnyik Péter a gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Dunakeszi Farkas Ferenc Zeneiskola tanulói. A DRUMS ütőegyüttes tagjaiként számos országos verseny győztesei szóló és kamarazenei kategóriában egyaránt, emellett évente 15-20 koncerten működnek közre.

Jeunesses Ifjúsági Koncert

2011. június 4. 11:00 Zuglói Szent István Zeneház

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.