Edu-Art

Így állítják színpadra középiskolások az Egyperceseket

2012.04.10. 14:18
Ajánlom
Az Egypercesek - színpadra! pályázatra beérkezett produkciók legjobbjai mutatkozhatnak be az április 15-i gálán az Örkény Színházban.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) az író születésének 100. évfordulója tiszteletére írt ki pályázatot a 15-19 éves korosztály számára, Örkény István Egyperces novellái alapján színpadi produkciók létrehozására. A januári felhívást nagy érdeklődés kísérte, az ország legkülönbözőbb pontjairól 73 iskola jelezte részvételét az április 2-án zárult versenyre, és végül 58 produkció került elbírálás alá. A legfeljebb 10 perces színpadi játék műfaji megkötések nélkül, bármely novella felhasználásával elkészülhetett, a versenyre a produkciókról készült DVD-anyaggal lehetett nevezni. A zsűri a beküldött felvételek alapján döntött a legjobbnak ítélt előadásokról, amelyeket (összesen kilenc produkciót) bemutatnak a gálán.

Az Örkény Színházban április 15-én délután 3 órakor kezdődő gálaműsor egyben verseny is, amelyen a legjobb három előadást külön jutalmazzák könyvekkel, könyvutalványokkal, színházjegyekkel. A zsűrit Ács Piroska, az OSZMI igazgatója, Gálffi László színművész és Radnóti Zsuzsa dramaturg alkotja.

Örkény István Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője száz éve, 1912. április 5-én született Budapesten. Születésének 100. évfordulójára emlékévet hirdettek, amelynek keretében kiállítással, emlékéremmel, egy eddig kiadatlan kisregény megjelentetésével, kisfilmes pályázattal, kávéházakba kihelyezett idegen és magyar nyelvű kötetekkel, prózamondó versennyel és színházi gálaesttel is tisztelegnek az író emléke előtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.