Edu-Art

Indul az Ódry Színpad évada

2011.09.16. 13:19
Ajánlom
Négy premier lesz októberben négy rendezőtől, három osztálytól, három műfajban, és egy sanzonestre is sor kerül.

Premierrel indul október 2-án az Ódry Színpad őszi évada. Az ötödéves színművész osztály vizsgamunkájaként, Dömötör András rendezésében készül Lukas Bärfuss Szüleink szexuális neurózisai című művének színházi adaptációja. A fiatal svájci drámaíró botránydarabját először Bázelben mutatták be 2003-ban. Azóta tizenkét nyelvre fordították le és számos országban sikerrel játszották színpadon is. A Szüleink szexuális neurózisai mellett továbbra is látható az Ódry Színpadon Dömötör András egy másik rendezése, Oleg és Vlagyimir Presznyakov drámaíró testvérpár munkája, az Ágytörténetek.

Két bábos előadás premierjére is készülnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói - a negyedéves bábszínész osztály vizsgaelőadásai közül előbb Tengely Gábor rendezésében mutatjuk be az Olympos High School című darabot október 13-án. A rendhagyó Odüsszeia-átirat a görög mitológia rejtelmeit, alfáját és omegáját mutatja be hétköznapi nyelven a 21. század fiataljainak. (Az előadás készülését a Fidelio.hu-n dokumentálták a közreműködők.) Október 22-től pedig Aldous Huxley Szép új világának színpadi változata is látható lesz Csizmadia Tibor rendezésében.

A totalitárius fogyasztói társadalmat és hozományait feldolgozó bábelőadás bemutatóját még egy premier követi a hónapban: a negyedéves zenés színész osztály hallgatói Novák Eszter irányításával készülnek egy musicalbemutatóra.

Az Ódry Színpad műsorán az új bemutatók mellett megtekinthető még októberben a tavasszal nagy sikert aratott, a POSZT-on is szerepelt, Zsótér Sándor rendezte Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban című előadás.

A Színházi Főtanszak hallgatói minden évben részt vesznek az egyetem házi Dalversenyén, amelyen egy-egy francia sanzonnal és egy 20. századi irodalmi értékű vers megzenésített változatával indulnak. Október 24-én, a Francia sanzonok az Ódry Színpadon című tanulókoncerten a versenyen elhangzott dalokból hallható válogatás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.