Edu-Art

Ismét európai turnén a Posticum Nemzetközi Ifjúsági Zenekar

2010.09.15. 14:26
Ajánlom
Több ezer kilométeres turnéra indul a tavaly alakult Posticum Nemzetközi Ifjúsági Zenekar; a 14-18 éves magyar, olasz, romániai és vajdasági fiatalokat idén is az Olaszországban élő, cseh származású Petr Zejfart dirigálja.

A tavalyi sikerek idén új helyszínt is eredményeztek; a fiatal utazó együttes Romániából Magyarországra, Svájcba, végül Csehországba megy - mondta Újvári István, a kezdeményezés egyik életre hívója, a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója kedden az MTI-nek.

A Posticum Nemzetközi Ifjúsági Zenekar létrehozását tavaly Händel és Haydn életműve ihlette. Az együttes karmestere Petr Zejfart, a parmai konzervatórium európai hírű régizene-szakértője. Az ő irányításával választották ki tavaly azokat a szegedi, kolozsvári, nagyváradi, újvidéki és olasz fiatalokat, akik részt vesznek a zenekar munkájában. A mintegy ötvenfős csapat idén nem változott jelentősen, a különbség az, hogy tavaly még kórus egészítette ki a produkciót, a mostani előadás összeállításánál viszont a hangszerek kaptak nagyobb szerepet. Szoprán szólistájuk a Szegedi Tudományegyetem művésze, Pintér Tünde.

A felkészülés és a próbák a nagyváradi Posticum ökumenikus ifjúsági kulturális központban folytak. Az együttes kedden este a nagyváradi Püspöki Palota dísztermében mutatja be idei produkcióját. A koncerten részletet adnak elő Pergolesi Salve Regina című darabjából, felcsendül Vivaldi Concertója, amelyet hegedűre, két fuvolára, két oboára, két fagottra és vonósokra dolgoztak fel, emellett Michael Haydn Androméda és Perszeuszának nyitányát hallgathatja meg a közönség, végül Beethoven I. szimfóniáját.

A koncertturné szerdán Szegeden folytatódik, majd csütörtökön Pannonhalmán lép fel a zenekar. A magyarországi koncertek után a félszáz fiatal Svájcba utazik, ahol a hétvégén St. Gallenben és Appenzellben áll színpadra. Az idei körút egy új állomással is kiegészült, hiszen Prágába is meghívták az ifjú művészeket, ott kedden mutatják be a műsort.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.