Edu-Art

István-zene Lipcsében

2010.10.26. 14:03
Ajánlom
A Szent István Zeneiskola Ifjúsági Szimfonikus Zenekara őszi turnéján Beethoven I. szimfóniáját játszotta Lipcsében Horváth Gábor vezényletével. Egy zenekari tag beszámolója.

Lipcsében a Johann Sebastian Bach Zeneiskola Zenekara fogadott bennünket, akiket Németország egyik legjobb ifjúsági szimfonikus zenekaraként tartanak számon. Évente koncertet adnak a világhírű lipcsei Gewandhaus nagytermében, és felléptek már az Egyesült Államokban, Bécsben, valamint 2010 Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett is.

Német barátaink idén júniusban töltöttek el néhány napot nálunk, Budapesten egy csereprogram keretei között: az István Konzi Nagytermében Schumann Rajnai-szimfóniáját, valamint Saint-Saëns hegedűversenyét szólaltatták meg. Ezt a látogatást viszonoztuk most szeptemberben.

A mérce, mondanom sem kell, magasan volt. A lipcsei bemutatkozó koncertet ezért hosszú és alapos felkészülés előzte meg: az egyhetes augusztusi tihanyi felkészülő tábor után főpróba jellegű egész estés koncertet adtunk itthon a szülőknek.

"A zenekar jól felkészült és emlékezetes koncertet adott a lipcseieknek. Nincs annál felemelőbb érzés egy karmester számára, mint amikor megfeledkezhet arról, hogy épp egy amatőr, fiatalokból álló zenekart vagy mondjuk a Zuglói Filharmonikusokat vezényli" - mondta karmesterünk, Horváth Gábor, majd hozzátette: "A lipcsei kirándulás remek lehetőség volt a zenekarnak. Nagyon jól éreztük magunkat, és a németek vendégszeretetének köszönhetően sok új közös élménnyel gazdagodtunk. A lipcsei vendégszereplés másfelől inspirációt is adott a kemény munkához, amire a fiataloknak igencsak nagy szüksége van manapság."

A lipcsei kirándulás érezhetően jó hatással volt ránk: azóta a korábbinál is lelkesebb munka folyik a próbákon. A zenekar jelenleg Liszt Esz-dúr zongoraversenyét gyakorolja, és természetesen nem riadna vissza egy következő külföldi koncerttől sem. Sőt, már felmerült egy bolgár cserekapcsolat lehetősége is...

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Jazz/World

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.