Edu-Art

István-zene Lipcsében

2010.10.26. 14:03
Ajánlom
A Szent István Zeneiskola Ifjúsági Szimfonikus Zenekara őszi turnéján Beethoven I. szimfóniáját játszotta Lipcsében Horváth Gábor vezényletével. Egy zenekari tag beszámolója.

Lipcsében a Johann Sebastian Bach Zeneiskola Zenekara fogadott bennünket, akiket Németország egyik legjobb ifjúsági szimfonikus zenekaraként tartanak számon. Évente koncertet adnak a világhírű lipcsei Gewandhaus nagytermében, és felléptek már az Egyesült Államokban, Bécsben, valamint 2010 Európa Kulturális Fővárosában, Pécsett is.

Német barátaink idén júniusban töltöttek el néhány napot nálunk, Budapesten egy csereprogram keretei között: az István Konzi Nagytermében Schumann Rajnai-szimfóniáját, valamint Saint-Saëns hegedűversenyét szólaltatták meg. Ezt a látogatást viszonoztuk most szeptemberben.

A mérce, mondanom sem kell, magasan volt. A lipcsei bemutatkozó koncertet ezért hosszú és alapos felkészülés előzte meg: az egyhetes augusztusi tihanyi felkészülő tábor után főpróba jellegű egész estés koncertet adtunk itthon a szülőknek.

"A zenekar jól felkészült és emlékezetes koncertet adott a lipcseieknek. Nincs annál felemelőbb érzés egy karmester számára, mint amikor megfeledkezhet arról, hogy épp egy amatőr, fiatalokból álló zenekart vagy mondjuk a Zuglói Filharmonikusokat vezényli" - mondta karmesterünk, Horváth Gábor, majd hozzátette: "A lipcsei kirándulás remek lehetőség volt a zenekarnak. Nagyon jól éreztük magunkat, és a németek vendégszeretetének köszönhetően sok új közös élménnyel gazdagodtunk. A lipcsei vendégszereplés másfelől inspirációt is adott a kemény munkához, amire a fiataloknak igencsak nagy szüksége van manapság."

A lipcsei kirándulás érezhetően jó hatással volt ránk: azóta a korábbinál is lelkesebb munka folyik a próbákon. A zenekar jelenleg Liszt Esz-dúr zongoraversenyét gyakorolja, és természetesen nem riadna vissza egy következő külföldi koncerttől sem. Sőt, már felmerült egy bolgár cserekapcsolat lehetősége is...

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.