Edu-Art

Jegyezzük meg: Goran Filipec

2011.05.17. 15:49
Ajánlom
A tizenharmadik Concours International de Piano de l'Ile de France Liszt-különdíját a horvát Goran Filipec nyerte.

A versenyre csaknem kétszáz zongorista nevezett, négy különböző korosztályban - közölte Mocsári Károly zongoraművész, aki a zsűri munkájában vett részt.  A zsűri elnöki tisztét France Clidat töltötte be, akinek a nevére azok emlékezhetnek elsősorban, akik figyelemmel kísérték az 1956-os budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyt, amelynek egyik díjazottja volt. Később virtuozitása miatt Madame Liszt néven emlegették világszerte. A verseny első díját egyébként a koreai Miyeon Lee nyerte, Goran Filipec  a második díjat kapta, a harmadik díjat két japán versenyző, Itoh Jun-Icsi és Tanaka Maszaja között osztották meg.

Liszt születésének 200. évfordulója alkalmából idén a döntőbe jutottak indulhattak egy Liszt különdíjért is, amelyet France Clidat ajánlott fel, és amelyhez Mocsári Károly is csatlakozott egy koncertmeghívással. "A monori Vigadó őszi koncertsorozatában egy szólóesten léphet fel a nyertes: a horvát színekben induló Goran Filipec" - árulta el Mocsári Károly. Ezen felül tolmácsolta a Művészetek Palotája meghívását is, a 2012-13-as évadra, Filipec a Szimfonikus felfedezések elnevezésű sorozat egyik koncertjén szólistaként léphet fel. "Zsűritagként el kell mondanom, hogy a döntőbe szokatlanul magas színvonalú csapat kerül be. Goran Filipecről pedig még sokat fogunk hallani."

Az alábbi videón a fiatal horvát zongoraművész az Obermann völgyét játssza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.