Edu-Art

Jubilál a Magnificat Leánykar

2015.10.02. 14:58
Ajánlom
A formáció az 1990-ben Szebellédi Valéria által alapított Magnificat Gyermekkar, később Magnificat Gyermek- és Ifjúsági Kórus utód együttese. Ünnepi koncertjükre október 2-án kerül sor a Zeneakadémián.

Jelenlegi formájában 2009 óta működik, tagjai a terézvárosi Erkel Ferenc Általános Iskola zenei tagozatán végzett egykori diákok. A MAGNIFICAT kórus valamennyi formációját szerteágazó zenei tevékenység jellemezte. Önálló koncertjeik mellett számos zenei rendezvényen vettek és vesznek részt, itthon és szerte a világon. 

A kórus Budapest zenei életében is aktív szerepet játszik, önálló koncertjei mellett különböző zenekarok és együttesek felkéréseinek is eleget tesz, így számos rendezvényen szerepelt már. (Kodály, Bárdos díszünnepségek, kecskeméti Kodály Szeminárium, karnagyi kongresszus, Európa Ifjúsági Fesztivál, Magyar-Francia gála, Mini-fesztivál, jótékonysági hangversenyek, stb.) A Magnificat Gyermekkar az önálló templomi hangversenyei mellett, megalakulása óta minden évben szerepel a Szent István-bazilikában a bíborosi szentmiséken.

 

 Karnagyuk, Szebellédi Valéria széles repertoárral neveli a kórust, elmondása szerint törekszenek arra, hogy koncertjeiken minden esetben különböző korszakokból származó kórusművek hangozzanak fel. Fontosnak tartja a kortárs szerzők műveinek előadását, s ennek következtében több darab ősbemutatója is az együttes nevéhez fűződik. Darabot írt már a kórus számára Orbán György, Kocsár Miklós, Mohay Miklós és Reményi Attila. A mostani jubileumi koncerten Gyöngyösi Levente legújabb, még el nem hangzott darabját éneklik majd – hangsúlyozta Szebellédi Valéria. Hozzátette, a gyermekkart a Magnificat Kórusalapítvány működteti, közös céljuk, hogy előadásaikkal, fellépéseikkel Magyarország és a világ minden pontján hirdessék az egészséges lelki fejlődéshez szükséges közös éneklés szeretetét. A karnagy elmondta, hogy a mostani formájában létező leánykarral a széles repertoár megtartása mellett egyre inkább a hazai kortárs műsor népszerűsítését érzik fő feladatuknak.

25 éves működése során a MAGNIFICAT sok hazai és nemzetközi versenyen szerepelt kiváló eredménnyel. Elnyerte többek között a Kórusok Európai Nagydíját, a Kórusolimpián kétszeres bajnoki címet kapott, két alkalommal pedig a közönségdíjat is neki ítélték. A MAGNIFICAT kórus a Csokonai Vitéz Mihály- és a KÓTA-díj birtokosa. Tíz önálló CD-jük jelent meg, és közreműködtek a Fesztiválzenekar Kodály-lemezén, valamint a Kodály-összkiadásban szereplő Bicinia Hungarica felvételeken.

Szebellédi Valéria

A kórus alapítója,  a Zeneakadémián szerzett középiskolai énektanári és karvezetői diplomát. Több alkalommal járt Japánban az ottani Kodály Társaság meghívottjaként, szolfézst és karvezetést oktatott, szemináriumokat tartott, különböző korú és típusú kórusokkal próbált és koncerteken vezényelt. Tokióban, Budapesten, Debrecenben több alkalommal volt tagja a nemzetközi versenyek zsűrijének.

Munkásságát, kimagasló zenepedagógusi tevékenységét több díj és kitüntetés is fémjelzi: Művelődési miniszteri dicséret (1985), Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (1998), Terézvárosért kitüntetés (1999), Karnagyi különdíjak: Lindenholzhausen (1999), Debrecen (2000), Preveza (2006), Kardos Pál emlékérem (2003), Artisjus-díj (2003, 2010), Köztársasági Elnöki Érdemérem (2004), valamint Liszt Ferenc-díj (2006).

Az ünnepi koncerten Gyöngyösi Levente új darabjának ősbemutatója mellett Lallouette, Caccini, Gallus, Schumann Mendelssohn művei, valamint  Halmos, Kocsár, Orbán, Strohbach, Kodály, Bárdos, Bartók, Tóth Péter, Szőnyi Erzsébet, és Nystedt alkotásai is felcsendülnek a kórus jelenlegi és egykori tagjainak tolmácsolásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.