Edu-Art

Jubilálnak az Ifjú Zenebarátok

2010.10.24. 16:27
Ajánlom
Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli idén a Jeunesses Musicales International, az Ifjú Zenebarátok Magyarországi Szerveze pedig 45 éves lett.

Október 15-én Brüsszelben gyűltek össze a Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szervezete (Jeunesses Musicales International, JMI) nemzeti tagszervezeteinek képviselői, hogy visszatekintsenek az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereire, és megosszák egymással terveiket a jövőre nézve. A szervezők nagyszabású gálakoncerttel is készültek erre az alkalomra, s az esemény a 2011-es Imagine fesztivál hivatalos megnyitója is volt, mely a JMI egyik legnagyobb szabású projektje.

A többéves múltra visszatekintő nemzetközi versenyfesztivál párhuzamosan 15 országban zajlik világszerte, százezernyi fiatal (13-25 év közötti) zenésszel, akik közül a többfordulós válogatás után végül a belgiumi döntőbe jutó legjobb öt közül kerül ki a győztes. Az Imagine különlegessége, hogy fesztiváljellegéből adódóan az egyes fordulók az izgalmas verseny mellett egyúttal koncertélményt is nyújtanak a fellépőknek és a közönségnek. Az Imagine fesztivál jelszava lehetne a "zene határok nélkül" is, hiszen a színpadokon találkozik a klasszikus zene, jazz, pop, rock, folk vagy akár a ska - műfaji korlátok ugyanis nincsenek, a zsűri csak a zenei tehetséget és az előadói egyéniséget díjazza.

Az Imagine fesztivál csak egy a JMI számos zenei projektjéből, melyek közül néhányról korábban a Fidelio.hu látogatói is olvashattak. Az Ifjúsági Világkórus (melyet a JMI az International Center for Choral Music és az Europa Cantat együttműködésével szervez) az egyetlen fiatal énekesekből álló nemzetközi kórus, mely évente kétszer találkozik, hogy az intenzív próbaidőszak után több országon átívelő turnén kápráztassa el a közönséget. A JMI Európán kívüli tevékenységére példa az afrikai Music Crossroads fesztivál, mely a kontinens hagyományos és kortárs zenéinek felkarolásán túl a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek integrációját is céljául tűzi ki. Kifejezetten a fiatal közönség a célcsoportja a YAMA projektnek (Ifjú zenebarátok közönségdíja), melyben a nemzetközi versenyre benevezett zenés produkciók közül - a szakmai zsűri mellett - a közönség internetes szavazással választja ki a díjra leginkább érdemesnek tartott előadót.

A nemzetközi Jeunesses ernyőszervezetnek 1965 óta tagja az Ifjú Zenebarátok Magyarországi Egyesülete (JMH).  A JMH elmúlt évtizedeinek egy-egy pillanatát az egyesület archívumából származó fotók idézik meg - a képre kattintva galéria nyílik!

A szép hagyományokkal rendelkező Ifjú Zenebarátok Magyarországi Egyesülete elsődleges célja, hogy támogassa a fiatal - még tanuló, vagy pályakezdő - zenei tehetségeket, másrészt a XXI. század kihívásait szem előtt tartva a zene segítségével igyekszik erősíteni a fiatalok kulturális érzékenységét, nyitottságát. A JMH a közelmúltban e kettős kihívásnak kívánt megfelelni: 2010 tavaszán  a Jeunesses Ifjúsági Koncerten  az előző tanév alsó- és középfokú zenei versenyeinek győztesei mutatkoztak be, akik később a Sziget Fesztiválon a nemzetközi közönség előtt is zajos sikert arattak. A tavaly elindított www.edu-art.hu címen elérhető művészetoktatási intézményháló 2010 szeptemberétől a Fidelio.hu-n is olvasható, folyamatosan frissülő internetes magazinnal bővült, melynek virtuális hasábjain a magyarországi művészetoktatás hírei, valamint - tanárokkal és diákokkal ­készült -  interjúk, videók és beszámolók találhatók meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.