Edu-Art

Jubilálnak az Ifjú Zenebarátok

2010.10.24. 16:27
Ajánlom
Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli idén a Jeunesses Musicales International, az Ifjú Zenebarátok Magyarországi Szerveze pedig 45 éves lett.

Október 15-én Brüsszelben gyűltek össze a Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szervezete (Jeunesses Musicales International, JMI) nemzeti tagszervezeteinek képviselői, hogy visszatekintsenek az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereire, és megosszák egymással terveiket a jövőre nézve. A szervezők nagyszabású gálakoncerttel is készültek erre az alkalomra, s az esemény a 2011-es Imagine fesztivál hivatalos megnyitója is volt, mely a JMI egyik legnagyobb szabású projektje.

A többéves múltra visszatekintő nemzetközi versenyfesztivál párhuzamosan 15 országban zajlik világszerte, százezernyi fiatal (13-25 év közötti) zenésszel, akik közül a többfordulós válogatás után végül a belgiumi döntőbe jutó legjobb öt közül kerül ki a győztes. Az Imagine különlegessége, hogy fesztiváljellegéből adódóan az egyes fordulók az izgalmas verseny mellett egyúttal koncertélményt is nyújtanak a fellépőknek és a közönségnek. Az Imagine fesztivál jelszava lehetne a "zene határok nélkül" is, hiszen a színpadokon találkozik a klasszikus zene, jazz, pop, rock, folk vagy akár a ska - műfaji korlátok ugyanis nincsenek, a zsűri csak a zenei tehetséget és az előadói egyéniséget díjazza.

Az Imagine fesztivál csak egy a JMI számos zenei projektjéből, melyek közül néhányról korábban a Fidelio.hu látogatói is olvashattak. Az Ifjúsági Világkórus (melyet a JMI az International Center for Choral Music és az Europa Cantat együttműködésével szervez) az egyetlen fiatal énekesekből álló nemzetközi kórus, mely évente kétszer találkozik, hogy az intenzív próbaidőszak után több országon átívelő turnén kápráztassa el a közönséget. A JMI Európán kívüli tevékenységére példa az afrikai Music Crossroads fesztivál, mely a kontinens hagyományos és kortárs zenéinek felkarolásán túl a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek integrációját is céljául tűzi ki. Kifejezetten a fiatal közönség a célcsoportja a YAMA projektnek (Ifjú zenebarátok közönségdíja), melyben a nemzetközi versenyre benevezett zenés produkciók közül - a szakmai zsűri mellett - a közönség internetes szavazással választja ki a díjra leginkább érdemesnek tartott előadót.

A nemzetközi Jeunesses ernyőszervezetnek 1965 óta tagja az Ifjú Zenebarátok Magyarországi Egyesülete (JMH).  A JMH elmúlt évtizedeinek egy-egy pillanatát az egyesület archívumából származó fotók idézik meg - a képre kattintva galéria nyílik!

A szép hagyományokkal rendelkező Ifjú Zenebarátok Magyarországi Egyesülete elsődleges célja, hogy támogassa a fiatal - még tanuló, vagy pályakezdő - zenei tehetségeket, másrészt a XXI. század kihívásait szem előtt tartva a zene segítségével igyekszik erősíteni a fiatalok kulturális érzékenységét, nyitottságát. A JMH a közelmúltban e kettős kihívásnak kívánt megfelelni: 2010 tavaszán  a Jeunesses Ifjúsági Koncerten  az előző tanév alsó- és középfokú zenei versenyeinek győztesei mutatkoztak be, akik később a Sziget Fesztiválon a nemzetközi közönség előtt is zajos sikert arattak. A tavaly elindított www.edu-art.hu címen elérhető művészetoktatási intézményháló 2010 szeptemberétől a Fidelio.hu-n is olvasható, folyamatosan frissülő internetes magazinnal bővült, melynek virtuális hasábjain a magyarországi művészetoktatás hírei, valamint - tanárokkal és diákokkal ­készült -  interjúk, videók és beszámolók találhatók meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.