Edu-Art

Kamarazene felsőfokon

2015.11.07. 08:10
Ajánlom
Művész és tanítvány együtt lépett színpadra október 20-án a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolában. A 18 éves zongorista Berecz Mihály partnerei Gémes Katalin mezzoszoprán és Nádasdi Kristóf csellista voltak. A dalest jelentőségéről beszélgettünk.

- Kinek az ötlete volt a kamarakoncert?

- Berecz Mihály: Én vetettem fel és nagy örömömre Gémes Katalin azonnal igent mondott. A műsort ő válogatta össze, Schumann és Strauss-dalokat adtunk elő. Nádasdi Kristóf a művésznő növendéke volt ének szakon, így jött az ötlet, hogy ketten is játszunk valamit. Rachmaninov g-moll szonátáját Kristóf választotta.

Berecz Mihály

Berecz Mihály (Fotó/Forrás: Zsugonist Gábor)

- Régen természetes volt, hogy egy zongoraszólista mint kamarapartner is aktív. Ez napjainkban is így van?

- Berecz Mihály: Szerintem egyre inkább szétválik a kettő, ami nem feltétlenül jó. A kamarazenélés nagyon fontos lenne minden egyes szólóművésznek. A zenekari művek sem megfelelőek ennek a kiváltására, hiszen persze tartalmaznak kamarazenei elemeket, de úgy gondolom, hogy az igazi kamarazene ennél sokkal igényesebb és fontosabb feladat. Ezen belül a dalkíséret egy egészen különleges műfaj a zongoristák számára. Alkalmazkodni kell az énekeshez, emellett fontos, hogy a szöveget is jól tudjuk. Általában a daloknál az ének csak egy felszíni réteg; a legtöbb mélység a zongorában jelenik meg. Rendkívül kulturált hangszeres játék kell ahhoz, hogy ez megszülethessen.

Berecz Mihály

Berecz Mihály (Fotó/Forrás: Zsugonist Gábor)

- Mit gondolsz, mi az oka ennek a szétválásának?

- Berecz Mihály: Szerintem a megélhetés. Ha valaki lekísér néhány dalt, akkor hajlamosak elkönyvelni kamarazenésznek, és sajnos sokan úgy gondolják, hogy ez levon a művész értékéből. Pedig éppen ellenkezőleg, a kamarazene sokkal magasabb szintű tudást feltételez. A korrepetitor feladata még a dalkísérettől is különbözik. Az ő dolga operák és zenekari kíséretes művek zongorakíséretes betanítása. Aki dalokat kísér, vagy kamarazenész, annak magasabb fokú képzésben van része.

- Az utóbbi időben a dalest mintha kimenne a divatból.

- Gémes Katalin: A dalciklust kivéve, aminek van egy vezérfonala, minden egyes dal egy külön történet. A rendelkezésre álló két percben kell felépíteni és elmondani a teljes történetet. Olyan, mintha egy operát énekelne az ember két percben, és ez nagyon nehéz. Sokoldalú művészt kíván, nincs az előadó segítségére a jótékony zenekari hangzás, legyetlen zongorával kell kiállni. Ilyenkor minden jobban hallatszik, ami technikailag nem sikerül. Úgy gondolom, hogy az intelligens énekléshez rengeteg dalt és oratóriumot kell tanulni, nemcsak operákat. A daléneklés egészen más embert kíván és sokkal finomabb, bensőségesebb megformálást. Szerintem ez hozzátartozik az operaénekléshez, sőt elősegíti azt.

- Nem könnyű monumentális díszletek, jelmezek, látványeffektek nélkül bevonni a közönséget.

- Gémes Katalin: Tudni kell kapcsolatot teremteni, akár szemkontaktust is. Ha idegen nyelven éneklek, akkor ismerni kell minden szó jelentését. Ha az ember tudja, hogy miről szól a történet, milyen a hangulata, mi a kulcsszavak sava-borsa, akkor már meg lehet teremteni a szükséges légkört, de ez persze sok munka. Tizenöt dalt fejből megtanulni szintén nem könnyű, de a kontaktus szempontjából ez is fontos. Amikor fejből éneklek, akkor könnyebben eljutnak hozzám a közönség visszajelzései. Ahelyett, hogy a kottát nézném, figyelhetem az arcokat, és látom, hogy értjük egymást.

- Milyen élmény volt a közös munka? Tanultak egymástól?

- Berecz Mihály: A művésznő éneklésének köszönhetően úgy érzem, jobban össze tudom foglalni a nagy dallamíveket, és szebbek lettek a legatoim. Sokat tanultam tőle arról is, hogy hogyan lehet tartalommal megtölteni a lassú tempót.

- Gémes Katalin: Misi fantasztikus ember. Szívből drukkolok neki, de szerintem nincs is erre szüksége. Sokat fogunk még hallani róla. Gyakran mondogatta, hogy ő mennyit tanult a közös munka során, de én is rengeteget tanultam. Elképesztő, hogy ilyen fiatalon ilyen érzékeny legyen valaki. Fiatalságának köszönhetően tisztán és nyitottan csodálkozik rá a darabok szépségére. Mielőtt elkezdtünk próbálni, ő persze kigyakorolta a zongorakíséretet, és érződött, hogy számára minden akkordnak megvan az értelme. A saját elképzeléseit össze tudta hangolni az enyémekkel. Együtt lélegzett velem. Örülök, hogy kitalálta ezt a dalestet, és dolgozhattam vele.

Gémes Katalin

Gémes Katalin

- Ön is foglalkozik diákokkal. Mikor lett az életének része a tanítás?

- Gémes Katalin: Négy éve tanítok a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolában. Előtte egy évig magánórákat adtam. Nagyon megszerettem már az első hónapban, hogy itt zenészek vannak, egy nyelvet beszélünk. A tanításból én is sokat profitálok, hiszen ahhoz, hogy a növendék jobban énekeljen, meg kell fogalmaznom, hogy én mit csinálok pontosan. Ez először nehéz, főleg az énektanításnál. A mi hangszerünk a torkunkban van. A saját testemmel kell megmutatni, hogy a velem szemben álló másik ember mit csináljon az ő saját testével. Talán még a hangszertanításnál is fontosabb, hogy megtanuljunk egy nyelvet beszélni.

- Lesz folytatása a koncertnek?

- Berecz Mihály: Igen, tervezzük. Még egy dalestet szeretnénk a második félévben, amikor a művésznőnek és nekem is több időnk lesz. Még nincs konkrét terv, de elképzelhető, hogy Schubert, esetleg Mozart vagy Brahms műveiből fogjuk összeállítani a műsort. A dalirodalom nagyon gazdag. A repertoáron most csak német dalok szerepeltek, de ott vannak például az orosz vagy a francia művek, amelyek között szintén sok izgalmas dolog rejlik.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.