Edu-Art

Kamarazene verseny Weiner Leó emlékére

2016.04.04. 16:00
Ajánlom
A Weiner Alapítvány és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszéke április 11-15. között rendezi meg a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyt.

A Zeneakadémia legendás kamarazene-tanára előtt tisztelgő megmérettetés rangját jól jelzi, hogy az első alkalommal 1963-ban megrendezett verseny résztvevői – és díjazottjai – között szerepelt a Bartók-vonósnégyes. A legendás kvartett alapítója, Komlós Péter hegedűművész – aki zeneakadémistaként Weiner tanítványa volt – ezúttal a zsűriben foglal helyet, eleven összekötő kapcsot képezve a weineri örökség és a 21. század fiatal muzsikusai között.

Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok

Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok (Fotó/Forrás: Kellegyfotos.com)

A 2016-ban zongora duó, vonósnégyes és vonóstrió kategóriában meghirdetett verseny zsűrielnöke Rohmann Imre zongoraművész, a salzburgi Mozarteum professzora lesz, a bizottság munkájában Gulyás Márta, Csalog Gábor, Devich János, Fülei Balázs, Kováts Péter, és Masopust Péter vesznek részt.

A Régi Zeneakadémia épülete

A Régi Zeneakadémia épülete (Fotó/Forrás: wikimedia)

A versenyre tíz duó, hat vonósnégyes és három vonóstrió jelentkezését fogadták el a szervezők, mindhárom kategóriában két-két fordulóban mérik össze tudásukat a magyarországi közép-, illetve felsőfokú zenei intézményben tanulmányaikat folytató vagy képesítést szerzett fiatal muzsikusok. A három-három legjobbnak ítélt nevező pénzbeli ösztöndíjat nyer, az első helyezettek pedig további koncertlehetőségeket kapnak itthon és külföldön. A verseny minden fordulója nyilvános, a szervezők a Régi Zeneakadémia Kamaratermébe várják mindazokat, akik kíváncsiak arra, miként él tovább a Weiner Leó szellemi hagyatéka, és a méltán világhíres magyar kamarazenei kultúra a legfiatalabb muzsikusgeneráció produkcióiban.

A verseny április 11-én délelőtt 10.00 órakor kezdődő megnyitóján Rohmann Imre zsűrielnök köszönti a résztvevőket és az érdeklődőket, majd Komlós Péter emlékezik Weiner Leóra, ezt követően Kruppa Bálint és Csabay Domonkos – a 2013-as Weiner-verseny hegedű-zongora kategóriájának első helyezettjei – szólaltatják meg a névadó fisz-moll szonátáját.

Az ünnepélyes díjkiosztó gálahangverseny április 15-én este 7 órakor kezdődik a Régi Zeneakadémia Kamaratermében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.