Edu-Art

Kamarazene verseny Weiner Leó emlékére

2016.04.04. 16:00
Ajánlom
A Weiner Alapítvány és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszéke április 11-15. között rendezi meg a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyt.

A Zeneakadémia legendás kamarazene-tanára előtt tisztelgő megmérettetés rangját jól jelzi, hogy az első alkalommal 1963-ban megrendezett verseny résztvevői – és díjazottjai – között szerepelt a Bartók-vonósnégyes. A legendás kvartett alapítója, Komlós Péter hegedűművész – aki zeneakadémistaként Weiner tanítványa volt – ezúttal a zsűriben foglal helyet, eleven összekötő kapcsot képezve a weineri örökség és a 21. század fiatal muzsikusai között.

Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok

Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok (Fotó/Forrás: Kellegyfotos.com)

A 2016-ban zongora duó, vonósnégyes és vonóstrió kategóriában meghirdetett verseny zsűrielnöke Rohmann Imre zongoraművész, a salzburgi Mozarteum professzora lesz, a bizottság munkájában Gulyás Márta, Csalog Gábor, Devich János, Fülei Balázs, Kováts Péter, és Masopust Péter vesznek részt.

A Régi Zeneakadémia épülete

A Régi Zeneakadémia épülete (Fotó/Forrás: wikimedia)

A versenyre tíz duó, hat vonósnégyes és három vonóstrió jelentkezését fogadták el a szervezők, mindhárom kategóriában két-két fordulóban mérik össze tudásukat a magyarországi közép-, illetve felsőfokú zenei intézményben tanulmányaikat folytató vagy képesítést szerzett fiatal muzsikusok. A három-három legjobbnak ítélt nevező pénzbeli ösztöndíjat nyer, az első helyezettek pedig további koncertlehetőségeket kapnak itthon és külföldön. A verseny minden fordulója nyilvános, a szervezők a Régi Zeneakadémia Kamaratermébe várják mindazokat, akik kíváncsiak arra, miként él tovább a Weiner Leó szellemi hagyatéka, és a méltán világhíres magyar kamarazenei kultúra a legfiatalabb muzsikusgeneráció produkcióiban.

A verseny április 11-én délelőtt 10.00 órakor kezdődő megnyitóján Rohmann Imre zsűrielnök köszönti a résztvevőket és az érdeklődőket, majd Komlós Péter emlékezik Weiner Leóra, ezt követően Kruppa Bálint és Csabay Domonkos – a 2013-as Weiner-verseny hegedű-zongora kategóriájának első helyezettjei – szólaltatják meg a névadó fisz-moll szonátáját.

Az ünnepélyes díjkiosztó gálahangverseny április 15-én este 7 órakor kezdődik a Régi Zeneakadémia Kamaratermében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.