Edu-Art

Kamaszmegszólítók

2011.05.09. 08:36
Ajánlom
A középiskolás diákok többsége már nemcsak saját életéről, tapasztalatairól és környezetéről képes önálló véleményt formálni, hanem társadalmi szintű érdeklődéssel és rálátással is rendelkezik. Ezt tükrözik és igazolják azok a - többségében színházi nevelési - előadások, melyek elsősorban ezt a korosztályt hívják párbeszédre.

Idén márciusban Tantermi Színházi Projekt Szemle címmel rendeztek válogatást a MU Színházban azokból a legjobban sikerült előadásokból, melyek kifejezetten középiskolások számára készültek speciális, tantermi helyszínre méretezve. Nemcsak a produkciók mutatták egy új műfaj meghonosodását, hanem ilyen típusú  szemle is először valósult meg. Olyan színházi előadások létrejöttének és továbbjátszásának támogatását tűzték ki célul, amelyek tematikájuknál és formájuknál fogva egyaránt alkalmasak arra, hogy az iskolai közegben szólítsák meg a diákokat. Bár a tantermi produkciók nem voltak előzmény nélküliek.

A Krétakör 2007 elején hamlet.ws címmel Schilling Árpád rendezésében először mutatott be olyan - elsősorban - középiskolásoknak szánt, eleinte csak középiskolákban játszott produkciót, amikor nem a gimnazisták látogattak el csoportosan a színházba, hanem a színház jött el kész előadással hozzájuk. A diákok számára is túlontúl kanonikus mű újraolvasását és annak új színházi keretek közé helyezését, nem csak címével, hanem a három férfiszínészre átírt szerepösszevonásokkal és a kortárs újrafordítással is jelezni kívánta. Ezt követte 2008-ban a Kolibriben a tanár-osztály háborúját feldolgozó Klamm háborúja, az első magyar "osztályterem-színházi bemutató" Scherer Péter főszereplésével Novák János rendezésben, melynek műfaji definíciója szerint is célja a kamaszok problémáira reflektálni. A Németországból eredeztethető műfaj olyan speciális körülményeket teremt, amikor a helyszín nem díszlet, hanem a környező valóság. A problémákról, konfliktusokról, tabukról pedig a színház eszközeivel, valamint az előadást követő, ahhoz szervesen tartozó, elemző beszélgetéssel lehet párbeszédet kezdeményezni diákok, pedagógusok, színházpedagógusok, szülők és színészek között. A Kolibriben a Klammhoz hasonló siker kísérte a iskolai agresszióról, tanárverésről szóló Kikatt című előadás Scherer rendezésében, majd az idegengyűlölet témáját feldolgozó Helló, náci!-t.

A középiskolásokat célzó színházi előadások másik iránya a hagyományosan Angliából származó TIE (Theatre in Education)-módszerrel dolgozó különböző színházi nevelési foglalkozások, melyek egy-egy, témájában a korosztályt célzó előadás(kezdemény) előtt, közben vagy után aktív részvételre épülő programot szerveznek a diákoknak és gyakran a tanároknak is. A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, melyet Kaposi László az első hazai színházi nevelési társulatként alapított 1992-ben, mára már az általános- és középiskolán belül is különböző életkoroknak megfelelő programokat szerveznek. A kisgimnazistáknak szóló Csontketrec szabadságról és felelősségről vet fel kérdéseket egy metaforikus történeten keresztül, míg a Tizenegy trikó az agresszió szerepét vizsgálja történelmünkben és társadalmunkban az idősebb diákok részvételével. A Kerekasztallal rokon Káva Kulturális Műhely és a Krétakör közös produkciójaként az Akadályverseny című komplex, szinte az egész iskola épületét színtérré változtató programot kínál a demokrácia és választás kapcsán. A Fassbinder drámából készült, három különböző szemszögből is megmutatott Digó pedig az előítéleteikről tesz fel kérdéseket az előadást követő játék során. A tíz éve futó Dráma Drom, a Káva roma és nem roma közösségekkel dolgozó projektje mára olyan nemzetközileg elismert modellprogramnak számít, ami a drámapedagógia, a diákszínjátszás és az "együttnevelés pedagógiájának" eszközeivel segít, hogy a résztvevő fiatalok önértékelésében, önbecsülésében pozitív változás következzen be.

A színházi nevelési társulatokon kívül egyre több, fő profiljában "eltérő" csapat és befogadó hely is kísérletezik ifjúsági előadásokkal. A Trafó, a MU Színház, a Sirály rendszeresen szerveznek előadással egybekötött beavató foglalkozásokat, illetve helyet biztosítanak olyan társulatoknak, akik egyre gyakrabban nyitnak a fiatalabb közönség felé. A Lakmusz Csoport 2009 őszén középiskolásoknak szóló felhívásával több mint egy éves projektet indított útjára Amőba akció néven, illetve nemrég a Tantermi Szemlén mutatták be A palacsinta hangja című új produkciójukat. A KoMa Társulat a Kisded játékok után pedig május elején mutatja be A Sárkány című előadását a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén, mely egyben átfogó képe lesz az aktuálisan játszott és korábban érintett előadásoknak. Továbbá, jó esetben, újabb szakmai fóruma lehet egy olyan, itthon még csak induló színházi-pedagógiai területnek, amelynek a legnagyobb tétje nem csak a színházi nevelési előadások megismertetése a szakmával és a szélesebb közönséggel, hanem annak kezdeményezése és megvalósítása, hogy mindez sikerrel épüljön be a magyar közoktatásba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Trokán Péter Székesfehérvárra szerződött - Évadnyitót tartott a Vörösmarty Színház

Az Ember tragédiája 2-vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével.
Jazz/World

10+1 magyar jazzlemez, amit hallanod kell idén

Összeszedtük az elmúlt hónapok legfontosabb megjelenéseit a magyar jazzben: Lukács Miklós, a Subtones, Dés András, a Modern Art Orchestra és Juhász Gábor, valamint egy külföldi csapat tisztelgése Bartók előtt – a Fidelio válogatásában.
Zenés színház

Parkfoglaló gála Jonas Kaufmannal

Az Eiffel Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lépnek a közönség elé augusztus 19-én.
Zenés színház

„Ez az a szívdobbanás, ami bennünk is él”

Az idei gálán két testvér, két virtuóz zenész, a Jávorkai Brothers is lenyűgöző produkciókkal várja majd az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám - egy hegedűművész és egy gordonkaművész –-, akik számos más díj mellett 2009-ben Ausztriában az Év Művészei címet is elnyerték – a Budavári Palotakoncertek kapcsán az általuk megszólaltatott különleges hangszerek történetei mellett többek között az operettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották velünk.
Színház

Augusztus 23-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Az idei három jelölt: Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház) és Vlahovics Edit (szombathelyi Weöres Sándor Színház). A szavazatok a díj megújult honlapján adhatók le augusztus 23-án éjfélig.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.