Edu-Art

Karvezetőverseny Liszt emlékére

2011.09.24. 22:05
Ajánlom
Új tehetségek bukkantak fel a Liszt Ferenc tiszteletére megrendezett Fiatal Karvezetők 6. Nemzetközi Versenyén.

A Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenyét Magyarországon a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA a Liszt Ferenc Zeneakadémiával, a Lantos Rezső Alapítvánnyal, az Europa Cantat-tal és az AGEC-cel közösen, 2001-ben alapította. Az eddigi hat versenyből kettő zajlott Budapesten illetve Pomázon (a Teleki-Wattay kóruskastélyban), a többit Tallinn-ban, Bécsben és Ljubljanában tartották.

„Olyan muzsikusoknak hirdettük meg a versenyt, akik új műveket, érdekes módszereket akarnak megismerni, jó barátokat akarnak szerezni, és bátran megmérettetik magukat a rangos fórumon. Ez az alkalom tanúsítja szándékunk sikerét, hiszen az előző versenyek résztvevői közül ma már többen itt vannak közöttünk, a zsűri tagjaként, és számos fiatal szakember ma már hivatásos együttesek, iskolák és zenei intézmények élén áll, elismert művész a világ minden táján." - írta köszöntőjében Kollár Éva karnagy, a nemzetközi zsűri elnöke, aki a 2001-es első verseny óta eddig minden alkalommal a zsűri meghívott tagjaként értékelhette a rangos esemény résztvevőit. Akik végigkövették a három forduló változatos repertoárját, tudták, mire utalnak a köszöntő gondolatok, a 14 országból érkezett 17 tehetséges versenyző ugyanis valóban magas művészi színvonalon oldotta meg a feladatokat.

A Lantos Rezső Alapítvány által felajánlott fődíjat a 29 éves cseh Michal Hájek nyerte. A második helyezést elért finn Ruut Kiiski a KÓTA különdíját is elnyerte ezzel meghívást és előadói felkérést kapott a 2012-es Magyar Karvezető Konferenciára. A harmadik helyezett az olasz Matteo Valbusa lett. A hong kong-i Wing Wun Ipet a zsűri Bárdos Lajos: Libera me című művének hiteles előadásáért különdíjjal jutalmazta, amelyet a Zeneakadémia alapítvány adományozott. A Kardos Pál Alapítvány különdíját, amely a döntőben közreműködő Magyar Rádió Énekkara által legjobbnak ítélt karnagynak jár, a német Georg Hage kapta, míg Kocsis-Holper Zoltán a legjobb helyezést elért magyar versenyzőként a közeljövőben egy a cappella koncerten dirigálhatja a hivatásos kórust. Az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó kottacsomag különdíját az orosz Ekaterina Antonenko viheti haza, és népszerűsítheti kórusaival a magyar szerzők műveit. Az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat két különdíjat ajánlott fel. A győztes Michal Hájek kapott meghívást egy műhelyfoglalkozás vezetésére vagy társvezetésére az Europa Cantat következő, 2015-ös fesztiválján, a Noël Minet Fund ösztöndíját pedig a magyar Erdélyi Dániel használhatja fel 2011-2012-as európai karnagyi kurzusokon való részvételre.

 „'S úgy van az már mindig, sok ezer év óta: / Dalnok jő, dalnok megy, de örök a nóta.' Bodrogh Pál szavait Kodály Zoltán 1947-ben, Sirató ének című művében zenésítette meg. A kóruséneklés pedig olyan csodálatos, közös „nóta", amely a világ szépségére irányítja a figyelmet, olyankor is, amikor ezer gond vesz körül minket. Az énekkarok lelket-testet éltető muzsikájához azonban jól képzett, hivatásukat szerető karnagyok kellenek." -zárta le a versenyt a díjátadó ünnepség végén Kollár Éva, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) elnöke.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.