Edu-Art

Készült: harsonából

2012.03.14. 13:30
Ajánlom
A Szegedi Harsonaegyüttes március elején mutatta be eredetileg is harsonára írt művekre épülő új programját "Made in Trombone" címmel.

A Gyivicsán György tanszakának növendékeiből alakult együttes első, "Symphonic Trombones" címet viselő koncertje után, melyen szimfonikus zenekari művek átiratai hangzottak el, a "Trambones" elnevezésű programmal jelentkeztek, majd ezt követte a 2011-es "Pozanalarm", melynek anyaga a végletekig kimerítette a hangszer adta lehetőségeket. A 2012-es, "Made In Trombone" fantázianévvel megálmodott koncert elsősorban az eredetileg is harsonára írt művek bemutatását helyezte előtérbe. Bár főleg modern művek kerültek terítékre, a program ezúttal is bőven adott lehetőséget a harsona virtuozitásának bemutatására.

"Rossz zenét jó csomagolással is el lehet adni, elég csak a poppiacra gondolni. Hiszünk benne, hogy jó zenét játszunk, és egy érdekes plakáttal olyanokat is megszólítunk, akik még nem komolyzene-rajongók" - nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Gyivicsán György, az együttes vezetője, hozzátéve, a hangszer készítése és megszólaltatása is nehéz fizikai munka, még ha nem is kovácsműhelyben végzik. S hogy a csomagolásra tényleg mennyire odafigyelnek a szegedi pozanosok, mi sem bizonyítja jobban, mint a március 7-i koncert "trélere", mellyel a koncerten készült videófelvételek megérkeztéig be kell érnie mindazoknak, akik nem lehettek jelen az Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay-termében:

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.