Edu-Art

Kétszer nyolc

2010.12.21. 13:52
Ajánlom
Az oktett műfajában keletkezett darabok nem gyakori vendégei a koncertműsoroknak. Ezért volt külön öröm Kelemen Barnabás és Kokas Katalin vállalkozása, hogy Georges Enescu op. 7-es C-dúr és Felix Mendelssohn op. 20-as Esz-dúr oktettjeit „vitték színre“ az Alma Mater koncertsorozat keretében.

Mivel kamarazenéről van szó, összeszokott, egységes zenei nyelvet beszélő játékosokra van szükség, szám szerint nyolcra, ami már nem az a létszám, amit olyan egyszerűen össze lehet szedni. A koncerten a művészházaspár tanítványai (Borsos Kata, Dráfi Kálmán, Homoki Gábor, Varga Oszkár), illetve Kokas Dóra és állandó kamarapartnerük, Rohmann Ditta működött közre - így nem volt kérdéses, hogy a játékosok meg­értik-e egymást vagy stilárisan egységesek-e. Nem beszélve az előadók közötti zenei kom­munikáció magas fokáról: ékes példája ennek a koncert első felében elhangzó Enescu-opus első tételének hegedű-brácsa párbeszéde (Kokas-Kelemen), de még a későbbiek folyamán is rengeteg hasonló mozzanat volt.

Enescu 1900-ban írott műve magán viseli a századforduló ze­nei sokszínűségét: az alapvetően későromantikus "nyelvjárásban" írt műben fel-felbukkannak impresszionista effektusok éppúgy, mint bonyolult fúgaszakaszok, bécsi keringő-allúziók vagy román népzenei elemek. Szerencsére az előadók is tisztában voltak ez­zel és jól éreztek rá egy-egy sza­kasz hangulatára, így sikeresen kiemelve a mű stílusbeli változa­tosságát, többarcúságát. Amellett, hogy egyszerre bámulatosan erőteljesen és összecsiszoltan szóltak, a színesség nagy erőssége volt az együttesnek. A rendkívül szépen csengő, jól megformált hangok mellett mertek igazán "csúnyán" is játszani, ahol a szükség úgy hozta. Talán az elején a tanítványok kissé félénkebben játszot­tak tanáraiknál vagy a két csellistánál, de szerencsére a második tételre megtört a jég, Homoki Gábor hangfogóval előadott szólói például igazán jól sikerültek.

Mendelssohn Oktettje Enescuéhoz hasonlóan fiatalkori alkotás, szintén két stíluskorszak határán íródott. Ami fontos eltérés, hogy a vonós hang­szerek még egyáltalán nem voltak azonosak vonók és húrok tekin­tetében akár a maiakkal (ideértve Enescu korának hangszereit), de akár csak a szerző 1847-es halála­kor használtakkal. Ezt a történelmi tényt nem hagyták figyelmen kívül az előadás során: egyrészt a hangzás sokkal karcsúbb volt, más­részt a hangokat sokkal kevésbé "egyenesen", inkább több "has­sal" adták elő - ez utóbbi az én ízlésemnek néha túl modoros volt. Sajnos a második félidő elején mintha kissé dekoncentráltak is lettek volna, a darab eleje például eléggé döcögősen indult - szerencsére a második tételre, de főleg a Scherzóra összerázódtak, hogy egy igazán tüzes zárótétel­lel ajándékozzák meg a Francia Intézet Színháztermében novem­ber 5-én összegyűlt hallgatóságot, akik - véleményem szerint - nem mindennapi élményben részesül­hettek.

Alma Mater-koncert: "Kétszer nyolc". Francia Intézet, 2010. no­vember 5. Km.: Borsos Kata, Dráfi Kálmán, Homoki Gábor, Kelemen Barnabás, Kokas Dóra, Kokas Kata­lin, Rohmann Ditta, Varga Oszkár

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.