Edu-Art

Kezdődik a Segítség, komolyzene!

2012.11.10. 15:55
Ajánlom
Beck Zoltán, a 30Y együttes frontembere lesz a házigazdája ebben az évadban a pécsi Pannon Filharmonikusok szombaton kezdődő beavató sorozatának.

Az Artisjus-díjas zenészre, a Pécsi Tudományegyetem oktatójára stílusteremtő szövegírói, előadóművészi tevékenysége, valamint széles látóköre, magas szintű társadalmi ismeretei okán esett a választás. A Pannon Filharmonikusok szerint Beck Zoltán érdekes, izgalmas kérdéseket vet fel a koncertek alatt, a személye pedig közelebb hozza a fiatalokat a komolyzene műfajához. "A megújuló Segítség, komolyzene a házigazdák kiválasztásában is tükrözni kívánja a zenekar szándékát: mind a fiatalokhoz, mind az idősebb generációhoz szólni, hiszen a komolyzene mindenkihez szól, és mindenkit megszólít. Arra bíztatok mindenkit, hogy legyen nyitott, és engedje, hogy az ő életéhez is hozzátartozzon a klasszikus zene és annak pécsi otthona, a Kodály Központ"- mondta Horváth Zsolt igazgató.

A 2012/2013-as évad Segítség, komolyzene! című beavató sorozata hat alkalommal nyújt lehetőséget a klasszikus zenével való ismerkedésre. Beck Zoltán a műsoron szereplő művekkel kapcsolatban olyan kérdéseket tesz fel Gönczy László zenetudósnak és Vass Andrásnak, a filharmonikusok állandó karmesterének, amelyek bármely, a komolyzenében még járatlan hallgatóban is megfogalmazódhatnak. A hangverseny második felében a zenekaré a főszerep, ekkor egyben hallhatók az első részben kielemzett művek.
A 30Y frontembere komolyzenei koncertekre viszonylag ritkán jár, klasszikus zenei műveltségét aligha mondaná kielégítőnek vagy széleskörűnek. A "laikus" kérdező szerepet azonban nagyon komolyan veszi, a művekkel kapcsolatosan olvas, meghallgatja őket, tudását komolyzenészektől szerzett információkkal gyarapítja.  A Pannon Filharmonikusok 2006-ban indult beavató sorozatára az első évadban valamivel több, mint félezren, 2010/2011-ben már 2860-an voltak kíváncsiak - ezt a sikerszériát folytathatja Beck Zoltán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.