Edu-Art

Kezdődik a Segítség, komolyzene!

2012.11.10. 15:55
Ajánlom
Beck Zoltán, a 30Y együttes frontembere lesz a házigazdája ebben az évadban a pécsi Pannon Filharmonikusok szombaton kezdődő beavató sorozatának.

Az Artisjus-díjas zenészre, a Pécsi Tudományegyetem oktatójára stílusteremtő szövegírói, előadóművészi tevékenysége, valamint széles látóköre, magas szintű társadalmi ismeretei okán esett a választás. A Pannon Filharmonikusok szerint Beck Zoltán érdekes, izgalmas kérdéseket vet fel a koncertek alatt, a személye pedig közelebb hozza a fiatalokat a komolyzene műfajához. "A megújuló Segítség, komolyzene a házigazdák kiválasztásában is tükrözni kívánja a zenekar szándékát: mind a fiatalokhoz, mind az idősebb generációhoz szólni, hiszen a komolyzene mindenkihez szól, és mindenkit megszólít. Arra bíztatok mindenkit, hogy legyen nyitott, és engedje, hogy az ő életéhez is hozzátartozzon a klasszikus zene és annak pécsi otthona, a Kodály Központ"- mondta Horváth Zsolt igazgató.

A 2012/2013-as évad Segítség, komolyzene! című beavató sorozata hat alkalommal nyújt lehetőséget a klasszikus zenével való ismerkedésre. Beck Zoltán a műsoron szereplő művekkel kapcsolatban olyan kérdéseket tesz fel Gönczy László zenetudósnak és Vass Andrásnak, a filharmonikusok állandó karmesterének, amelyek bármely, a komolyzenében még járatlan hallgatóban is megfogalmazódhatnak. A hangverseny második felében a zenekaré a főszerep, ekkor egyben hallhatók az első részben kielemzett művek.
A 30Y frontembere komolyzenei koncertekre viszonylag ritkán jár, klasszikus zenei műveltségét aligha mondaná kielégítőnek vagy széleskörűnek. A "laikus" kérdező szerepet azonban nagyon komolyan veszi, a művekkel kapcsolatosan olvas, meghallgatja őket, tudását komolyzenészektől szerzett információkkal gyarapítja.  A Pannon Filharmonikusok 2006-ban indult beavató sorozatára az első évadban valamivel több, mint félezren, 2010/2011-ben már 2860-an voltak kíváncsiak - ezt a sikerszériát folytathatja Beck Zoltán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.