Edu-Art

Kiss Boldizsár nyerte a Lantos Rezső karvezető-versenyt

2013.03.26. 10:30
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója a verseny fődíja mellett a Lantos Rezső Alapítvány ösztöndíját is megkapta. Az idei megmérettetés további díjazottjai: Hermann Szabolcs, Dobszay Péter, Farkasházi Dávid, Lukács Anett és Lozsányi Soma.

A Liszt Akadémia Karmester és Karvezető Tanszéke, valamint az 1977-ben elhunyt legendás kóruskarnagy emlékét ápoló alapítvány 2013-ban is meghirdette egyetemi és főiskolai hallgatók számára a Lantos Rezső Karvezető Versenyt. Az országos megmérettetés hosszú évek óta fórumot teremt a fiatal karnagyok számára, ahol megmutathatják tudásukat, és pártatlan szakértői bizottság előtt bizonyíthassák művészi, pedagógiai rátermettségüket. A 2013. március 24-én a Régi Zeneakadémia Kamaratermében megrendezett versenyen magyarországi és határon túli, hallgatói jogviszonyban lévő, illetve 2011-ben és 2012-ben végzett fiatalok vettek részt.

Az elődöntőben az Angelika Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna Liszt-díjas karnagy) működött közre, a versenyzőknek mintegy 10 perc próba után lapról vezényléssel, valamint egy Farkas Ferenc-, Orbán György-, vagy Kodály Zoltán-mű eldirigálásával bizonyíthatták rátermettségüket. A döntőben az Új Liszt Ferenc Kamarakórus (karigazgató: Erdei Péter - Liszt-díjas, Érdemes művész) élén a hat legjobb versenyzőnek húsz-húsz perc állt rendelkezésére, hogy bemutassa Luca Marenzio Et respicientes viderunt című húsvéti motettáját, valamint a három, sorsolással kiválasztott XX. századi mű (Farkas Ferenc - Jékely Zoltán: Homokóra-játék, Ligeti György - Weöres Sándor: Magány, Orbán György - W. Shakespeare: Come Away) egyikét, a lapról vezénylés feladatban pedig egy-egy romantikus vegyeskari mű szerepelt.

A verseny fődíját, egyben a Lantos Rezső Alapítvány ösztöndíját Kiss Boldizsár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója (tanára: Erdei Péter) nyerte el. A második helyezett, és vele a Zeneakadémia Alapítvány ösztöndíjának nyertese Hermann Szabolcs lett - a kolozsvári Georghe Dima Zeneakadémia növendéke (tanára: Petru Sbarcea) a 2012-es versenyen is szerepelt, akkor III. helyezést ért el. A Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány ösztöndíjával járó harmadik díjat ezúttal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanuló Dobszay Péter kapta (tanára Gál Tamás). A Kardos Pál Alapítvány különdíját Farkasházi Dávid, a Kontrapunkt Kiadó különdíját Lukács Anett és Lozsányi György Soma nyerték el - mindketten az LFZE hallgatói, tanáraik Kutnyánszky Csaba, Horváth Gábor és Párkai István. A közönségdíjat és a Pécsi Europa Cantat 2015. szervezőbizottságának díját az első helyezett Kiss Boldizsár kapta.

A zsűri elnöki tisztségét Thész Gabriella Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy, Érdemes művész töltötte be; a bizottság tagjai Rozgonyi Éva Liszt-díjas karnagy, a KÓTA tiszteletbeli elnöke; Gerenday Ágnes karnagy, az EMMI Zeneművészeti referense; Jos Vranken karnagy, fesztiválszervező (Hollandia); és Strausz Kálmán Liszt-díjas karnagy voltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.