Edu-Art

Kőfal-Pálya színházi pályázat

2011.08.23. 10:19
Ajánlom
A pályázat beadási határideje: 2011. október 1.

Az Új Színház a 2011-2012-es évadra ismét meghirdeti Kőfal - Pálya IV. pályázatát Históriák és életképek a magyar nép „zivataros" és „napfényes" évszázadaiból címmel.

A pályázat célja: az Új Színház profilját meghatározó nyitottság jegyében bemutatkozási és játszási lehetőséget biztosítani független - a kőszínházi struktúrán kívül dolgozó - színházi alkotóknak, csoportoknak.

Pályázni olyan új - stúdiószínpadi - produkcióval lehet, amelynek témája a magyar történelem valamely eseménye, és ennek izgalmas, ma is átélhető történetként való feldolgozása.

A project vezetője: Lőkös Ildikó dramaturg - Új Színház

Pályázati feltételek:

1. Csak olyan előadással lehet pályázni, amit eddig még máshol nem mutattak be és kifejezetten az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadára készül.
2. Előnyt jelenthet - de nem kötelező föltétel - ha a produkcióban az Új Színház művészei is közreműködnek.
3. Csak független társulatok pályázhatnak, azok, akik nem állandó (önkormányzati, vagy egyéb) költségvetésből gazdálkodnak.
4. A nyertes pályázat(ok) előadása csak a kötelező egyeztetések (technika, infrastruktúra, jogdíjak, szponzorok stb.) után valósulhat meg.
5. Egy csapat/személy csak egy pályázatot nyújthat be.

Az Új Színház a következőket biztosítja a nyertesnek:

- az előadás helyszíni adaptációjára, vagy megvalósítására korlátozott számú - és a színház munkarendjébe illeszkedő - próbalehetőséget a Bubik István Stúdiószínpadon (próbadíj nincs)
- a helyszíni próbákra és az előadás(ok)ra kiegészítő műszaki személyzetet
- a produkció technikai igényeinek ismeretében - a színház tárolókapacitásának függvényében - a díszletek, kellékek, jelmezek tárolását és őrzését
- a nyertes produkció(k) legalább 3 alkalommal történő előadását a Bubik István Stúdiószínpadon a színház saját produkcióinak játszási tervéhez illeszkedően. (A továbbjátszás a produkció nézettségének, szakmai és közönség sikerének függvénye és további egyeztető tárgyalások kérdése)
- az előadások nézettségének - és a később megállapításra kerülő jegyárának - függvényében fellépti díjat a produkcióban részt vevőknek (egyedi megállapodás)
- a fentieken kívül a produkció korlátozott pénzügyi támogatását a Budapesti Kulturális Alap által - az Új Színháznak - biztosított forrásból (egyedi megállapodás)
- promóciót a színház havi műsorfüzetében, honlapján és más reklámfelületein
- a nyertes produkciók - igény szerint - Új színházi ajánlást további pályázatokhoz

A megvalósuló nyertes pályázatot, pályázatokat az Új Színház kooprodukciónak tekinti, és a nyertessel egyeztetve - lehetőség szerint - a 2011-2012-es évadban bemutatja.

Pályázni kizárólag elektronikus formában lehet az Új Színház honlapján megtalálható adatlap kitöltésével. Cím: kofalpalya@ujszinhaz.hu

A pályázatokat az Új Színház által fölkért szakmai kuratórium bírálja el.

A zsűri tagjai:

Márta István - igazgató (Új Színház)
Szikora János - művészeti vezető (Új Színház)
Hargitai Iván - rendező (Új Színház)
Bagó Bertalan - rendező (Új Színház)
Lőkös Ildikó - dramaturg (Új Színház)
Szűcs Katalin Ágnes - kritikus (Criticai lapok)
Erőss Balázs - igazgató (MU Színház)

A kuratóriumnak nem feladata a pályázatok nyilvános, vagy személyre szóló értékelése. Amennyiben a pályázó mégis igényelné, úgy az Új Színház - lehetősége szerint - biztosítja a konzultációt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.