Edu-Art

Kohán István versenygyőzelme

2013.09.09. 16:52
Ajánlom
A Tokyo Music Competition megmérettetésére jelentkező százhúsz fafúvós közül Kohán István bizonyult a legkiválóbbnak. A zsűri elnöke, Kobayashi Ken-Ichiro értékelésében külön méltatta a magyar klarinétos zenei képességeit.

"Megkaptam a közönségdíjat is - mondta el Kohán István -, ami külön öröm nekem, mert első helyezést már láttam olyannak odaítélni, aki makulátlanul játszik, de nem szívből, viszont a közönségdíj azt jelenti számomra, hogy az emberek élvezik, amit csinálok. Nyertem a versennyel egymillió yent (körülbelül két és félmillió forintot) és egy januári koncertfellépést is Japánban. Én vagyok az első külföldi, aki ezen a versenyen nyerni tudott, a döntőben pedig én voltam a legfiatalabb" - tette még hozzá.

Kohán István 1990-ben született Budapesten zenész családban. Zenei nevelését klarinétos édesapja kezdte meg, és tízévesen már túl volt első versenyén, ahol legfiatalabb indulóként különdíjban részesült. Tizenkét éves korában nyert felvételt a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Kraszna László irányításával folytatta tanulmányait, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig Szatmári Zsolt növendéke volt. Számos versenyen részt vett már, 2008-ban hat díjat is szerzett különböző hazai és nemzetközi megmérettetéseken, majd 2009-ben megnyerte a Nemzetközi Klarinétos Szövetség (International Clarinet Association) versenyét. Felvételt készített vele a Bartók Rádió és a japán Tochigi Rádió és Televízió is. Rendszeresen koncertezik Magyarországon, emellett adott már hangversenyeket Japánban, Németországban, Portugáliában, Olaszországban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.