Edu-Art

Kohán István versenygyőzelme

2013.09.09. 16:52
Ajánlom
A Tokyo Music Competition megmérettetésére jelentkező százhúsz fafúvós közül Kohán István bizonyult a legkiválóbbnak. A zsűri elnöke, Kobayashi Ken-Ichiro értékelésében külön méltatta a magyar klarinétos zenei képességeit.

"Megkaptam a közönségdíjat is - mondta el Kohán István -, ami külön öröm nekem, mert első helyezést már láttam olyannak odaítélni, aki makulátlanul játszik, de nem szívből, viszont a közönségdíj azt jelenti számomra, hogy az emberek élvezik, amit csinálok. Nyertem a versennyel egymillió yent (körülbelül két és félmillió forintot) és egy januári koncertfellépést is Japánban. Én vagyok az első külföldi, aki ezen a versenyen nyerni tudott, a döntőben pedig én voltam a legfiatalabb" - tette még hozzá.

Kohán István 1990-ben született Budapesten zenész családban. Zenei nevelését klarinétos édesapja kezdte meg, és tízévesen már túl volt első versenyén, ahol legfiatalabb indulóként különdíjban részesült. Tizenkét éves korában nyert felvételt a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Kraszna László irányításával folytatta tanulmányait, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig Szatmári Zsolt növendéke volt. Számos versenyen részt vett már, 2008-ban hat díjat is szerzett különböző hazai és nemzetközi megmérettetéseken, majd 2009-ben megnyerte a Nemzetközi Klarinétos Szövetség (International Clarinet Association) versenyét. Felvételt készített vele a Bartók Rádió és a japán Tochigi Rádió és Televízió is. Rendszeresen koncertezik Magyarországon, emellett adott már hangversenyeket Japánban, Németországban, Portugáliában, Olaszországban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.