Edu-Art

Kőrösy Róbert: a zenekar egy nagyon jó buli

2010.09.09. 18:22
Ajánlom
A Hubay Fúvósok a főváros egyik legtöbbet koncertező amatőr fúvószeneakara. Az együttest Kőrösy Róbert karmester mutatja be, aki a Hubay Jenő Zeneiskola igazgatója is egyben.

-Mióta vezeti a Hubay Fúvósokat?

-Ha jól emlékszem, 1999 vagy 2000 őszén kapcsolódtam be a zenekar munkájába az alapító karnagy, Herboly László segítőjeként.

-Hogyan épül föl a zenekar repertoárja?

-Az indulóktól a koncertfúvós darabokon keresztül az amerikai show számokig szinte mindent játszik a zenekar, persze felkészültségének megfelelő nehézségi szintűeket. Ennek köszönhetően nincs igazán kedvenc stílus vagy darab. Van aki ezt szereti, van aki amazt. Olykor csapnivaló műveket is muszáj élvezhetően közönség elé vinni. Ez csak úgy jöhet létre, ha harmonizál a karmester és a zenekar. Igyekszem évek óta elérni, hogy a tagok higgyjenek önmagukban, és egy kicsit bennem is, akkor nem lehet probléma. Ezek után igyekszünk úgy összeállítani a műsorokat, hogy a közönség minőségi darabok befogadásával térjen haza. Általában hangversenyeinken mindenki megtalálja a szívének legkedvesebb darabot vagy stílust.

-Ezek szerint dúskálnak a felkérésekben...

-A dúskálás elég erős kifejezés. Ha csak az elmúlt évadra tekintek vissza, akkor azt mondhatom, hogy lehetett volna több is. A felkérések másrészt teljesen változóak. A legtöbb esetben úgynevezett protokoll koszorúzások, ünnepi megemlékezések élőzenei kíséretei. Ezen kívül azonban nagyon változatos meghívásoknak szoktunk eleget tenni. Hosszú évek óta színesítjük a nemzetközi Kolibri Gyermekszínházi Fesztivál programját, az Autómentes hét rendezvényeit, de kaptunk már felkérést vidéki kisváros harangszentelésére és falunapi zenés ébresztőre is. Azt hiszem, mivel ahol az együttes eddig előfordult még mindig visszahívták, teljesítményünk messze megfelel a várakozásoknak. A tavalyi év koncertjei közül a legkiemelkedőbb talán a 10 éves jubileumunkat ünneplő hangverseny volt, s ugyancsak büszkén és örömmel tekintek vissza a muraszentkirályi  fesztiválra, ahol meg tudtuk mutatni, hogy a magyar amatőr fúvóskultúra mennyire magas színvonalú. Legközelebb pedig szeptember 17-én adunk menetzenét a Kálvin tér és a Szabadság tér között, de várom a további felkéréseket is, amelyek várhatóan a teljesítés dátuma előtt egy nappal futnak majd be...

-Milyen gyakran tartanak koncerteket a zeneiskolában?

-Gyakorlatilag a tanévben minden héten tartunk kisebb-nagyobb iskolai hangversenyt. Olyan, mondhatni nagyobb lélegzetű koncertet, mint a kanadai Ayr- Paris Band-del közösen tartott produkció, évadonként egyelőre tíz-tizenegy alkalommal rendezünk, de ezt a számot még szeretnénk növelni.

-Ezek szerint rendszeresen szoktak külföldi, külsős szereplőket fogadni?

-Teljesen változó. Vannak a külföldi testvériskolákkal tartott közös koncertek, workshopok, és vannak azok az esetek, amikor felkérésre bérbe adjuk a termet egy-egy hangversenyre, és ezen saját zenekarunkkal is szereplünk.

-És ami a zenekar külföldi szerepléseit illeti? Járnak például versenyekre?

-Koncerteztünk a Felvidéken, Bécsben és Muraszentkirályon, de volt olyan meghívás is, amit vissza kellett utasítani. Mivel személy szerint nem vagyok versenypárti, így a zenekart nem szoktam megmérettetésekre nevezni, de fesztiválokra szívesen vinném a csapatot, ennek azonban egyelőre anyagi akadályai vannak.

-Hogyan látja együttese jövőjét?

-A zenekar jövőjére tekintve bizakodó vagyok. Nagyon örülök neki, hogy a tagok jelentős része „hazajáró lélek", aki már nem zeneiskolai tanuló. Jómagam zeneiskolásként azt láttam, hogy a zenekar egy nagyon jó buli, ahová öreg és fiatal egyaránt szívesen jár. Mind a mai napig van olyan kollégám, akivel azóta is tartjuk a kapcsolatot. Ha ezt a szemléletet sikerül a tagokba beoltani, akkor ez a zenekar hosszú és szép jövőnek tekinthet elébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.