Edu-Art

Kőrösy Róbert: a zenekar egy nagyon jó buli

2010.09.09. 18:22
Ajánlom
A Hubay Fúvósok a főváros egyik legtöbbet koncertező amatőr fúvószeneakara. Az együttest Kőrösy Róbert karmester mutatja be, aki a Hubay Jenő Zeneiskola igazgatója is egyben.

-Mióta vezeti a Hubay Fúvósokat?

-Ha jól emlékszem, 1999 vagy 2000 őszén kapcsolódtam be a zenekar munkájába az alapító karnagy, Herboly László segítőjeként.

-Hogyan épül föl a zenekar repertoárja?

-Az indulóktól a koncertfúvós darabokon keresztül az amerikai show számokig szinte mindent játszik a zenekar, persze felkészültségének megfelelő nehézségi szintűeket. Ennek köszönhetően nincs igazán kedvenc stílus vagy darab. Van aki ezt szereti, van aki amazt. Olykor csapnivaló műveket is muszáj élvezhetően közönség elé vinni. Ez csak úgy jöhet létre, ha harmonizál a karmester és a zenekar. Igyekszem évek óta elérni, hogy a tagok higgyjenek önmagukban, és egy kicsit bennem is, akkor nem lehet probléma. Ezek után igyekszünk úgy összeállítani a műsorokat, hogy a közönség minőségi darabok befogadásával térjen haza. Általában hangversenyeinken mindenki megtalálja a szívének legkedvesebb darabot vagy stílust.

-Ezek szerint dúskálnak a felkérésekben...

-A dúskálás elég erős kifejezés. Ha csak az elmúlt évadra tekintek vissza, akkor azt mondhatom, hogy lehetett volna több is. A felkérések másrészt teljesen változóak. A legtöbb esetben úgynevezett protokoll koszorúzások, ünnepi megemlékezések élőzenei kíséretei. Ezen kívül azonban nagyon változatos meghívásoknak szoktunk eleget tenni. Hosszú évek óta színesítjük a nemzetközi Kolibri Gyermekszínházi Fesztivál programját, az Autómentes hét rendezvényeit, de kaptunk már felkérést vidéki kisváros harangszentelésére és falunapi zenés ébresztőre is. Azt hiszem, mivel ahol az együttes eddig előfordult még mindig visszahívták, teljesítményünk messze megfelel a várakozásoknak. A tavalyi év koncertjei közül a legkiemelkedőbb talán a 10 éves jubileumunkat ünneplő hangverseny volt, s ugyancsak büszkén és örömmel tekintek vissza a muraszentkirályi  fesztiválra, ahol meg tudtuk mutatni, hogy a magyar amatőr fúvóskultúra mennyire magas színvonalú. Legközelebb pedig szeptember 17-én adunk menetzenét a Kálvin tér és a Szabadság tér között, de várom a további felkéréseket is, amelyek várhatóan a teljesítés dátuma előtt egy nappal futnak majd be...

-Milyen gyakran tartanak koncerteket a zeneiskolában?

-Gyakorlatilag a tanévben minden héten tartunk kisebb-nagyobb iskolai hangversenyt. Olyan, mondhatni nagyobb lélegzetű koncertet, mint a kanadai Ayr- Paris Band-del közösen tartott produkció, évadonként egyelőre tíz-tizenegy alkalommal rendezünk, de ezt a számot még szeretnénk növelni.

-Ezek szerint rendszeresen szoktak külföldi, külsős szereplőket fogadni?

-Teljesen változó. Vannak a külföldi testvériskolákkal tartott közös koncertek, workshopok, és vannak azok az esetek, amikor felkérésre bérbe adjuk a termet egy-egy hangversenyre, és ezen saját zenekarunkkal is szereplünk.

-És ami a zenekar külföldi szerepléseit illeti? Járnak például versenyekre?

-Koncerteztünk a Felvidéken, Bécsben és Muraszentkirályon, de volt olyan meghívás is, amit vissza kellett utasítani. Mivel személy szerint nem vagyok versenypárti, így a zenekart nem szoktam megmérettetésekre nevezni, de fesztiválokra szívesen vinném a csapatot, ennek azonban egyelőre anyagi akadályai vannak.

-Hogyan látja együttese jövőjét?

-A zenekar jövőjére tekintve bizakodó vagyok. Nagyon örülök neki, hogy a tagok jelentős része „hazajáró lélek", aki már nem zeneiskolai tanuló. Jómagam zeneiskolásként azt láttam, hogy a zenekar egy nagyon jó buli, ahová öreg és fiatal egyaránt szívesen jár. Mind a mai napig van olyan kollégám, akivel azóta is tartjuk a kapcsolatot. Ha ezt a szemléletet sikerül a tagokba beoltani, akkor ez a zenekar hosszú és szép jövőnek tekinthet elébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.