Edu-Art

Kortárszene két fröccs között

2016.05.23. 15:33
Ajánlom
2015 novemberében MetronómTető néven új kortárszenés-beszélgetős sorozat indult a Corvin Barban (ex-Corvintető). Fiatalok mutatják meg fiataloknak és minden zenekedvelőnek, hogy nagyon is élvezhető műfaj a kortárszene.

Ide nekem még ilyen bizarr és kísérletező esteket!

Mióta új vezetőséget kapott, a Corvin Club napról napra újul, szépül. A változások azonban nem csak a külsőségekben mutatkoznak meg. Irodalmi esteket tartanak, kiállításokat rendeznek, folytatódnak a filmvetítések, illetve helyet kapott a klasszikus zene is.

A helyszínválasztás zseniális volt.

Két fiatal zenetudós arra vállalkozott, hogy bulit csinál a kortárszenéből. MetronómTető néven időről időre meghívnak élő (!) zeneszerzőket, illetve tehetséges, elkötelezett muzsikusokat. Az est első felében a zenészeknek köszönhetően testközelből élvezhetjük és ismerhetjük meg azt a zenét, melyet aztán Belinszky Anna és Mona Dániel moderálása alatt a közönség ízekre szedhet, ha úgy tartja kedve.

György Boglárka

György Boglárka

A szerzők és a művészek minden kérdésre válaszolnak (amire tudnak és szeretnének). Lehetőség nyílik megérteni ezt a sokak számára gyakranidegen, ijesztő, netán visszataszító világot. Bepillanthatunk a kulisszák mögé, megtudhatjuk, mi miért és hogyan.

kötetlen körülmények

A Corvin Barban saját bárpult üzemel, így kedvenc italunkról sem kell lemondanunk a beszélgetés alatt.

A MetronómTető szervezői magától értetődő természetességgel kezdtek diplomáciai tárgyalásokba a problémát elhárítandó (sikerrel), amit a tőlük megszokott (és az egész eseményt jellemző) lazasággal hoztak két szám között a közönség tudomására.

A múlt novemberben indult sorozaton olyan szerzők művei hangoztak el, mint Balogh Máté, Tornyai Péter, Solti Árpád, Zarándy Ákos, Kedves Csanád, Nagy Ákos vagy Bella Máté, és csaknem valamennyi komponista részt is vett az eseményeken. Palotás Gábor marimbaművész, a Weiner Ensemble és Gódor Erzsébet cimbalomművésznő után 2016. május 26-án, azaz most csütörtökön György Boglárka és barátai játszanak a MetronómTetőn. További részletek a Metronóm Facebook-oldalán.

Újra és újra felpezsdít a helyszín és a műfaj elsőre összeegyeztethetetlennek tűnő kombinációja. A Corvin Clubban még érezni az előző éjszakák diszkóbuliinak atmoszféráját, hatalmasakat kell csapni a lift ajtajára, ha le vagy fel szeretnénk menni, néha elsomfordál előttünk egy kutya vagy egy piercinges kolléga, és akkor a bárpult, a csocsóasztal és a DJ-pult látványáról nem is beszéltem.

Szeresd a kortárszenét vagy ne, ismerd vagy ne – a MetronómTető mindenki számára jó kikapcsolódás és egyúttal új tanulási, élményszerzési lehetőség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.