Edu-Art

Kórussiker Montreux-ben

2016.04.07. 11:51
Ajánlom
Egy magyar indulója volt a március 31. és április 2. között megrendezett 52. Montreux-i Kórus Fesztiválnak.

A kétfordulós verseny első napján a kötelező művön kívül különböző korszakokból kellett választani, majd a második fordulóban szabadon választott műveket lehetett énekelni. Ebben a fordulóban már megengedett volt a hangszeres kíséret, így nem volt kérdés, hogy Gyöngyösi Levente Gloria Kajoniensis c. darabját választotta a Szebellédi Valéria által vezetett Magnificat Leánykar, amelyet a szerző anno kifejezetten a kórus számára írt.

Magnificat Leánykar

Magnificat Leánykar

A kórusnak kiemelten fontos a hazai kortárs szerzők műveinek interpretálása, így Gyöngyösi és Orbán György zeneszerzőtől is énekeltek a háromtagú nemzetközi zsűrinek, és persze a nagyszámú közönségnek.

A helyszín az impozáns Stravinsky Auditórium volt, ahol többek között a világhírű Montreux-i Jazz Fesztivált is megrendezik minden évben. Bo Johannson, Klaus-Jürgen Etzold és Michele Corpataux zsűritagok végül a Magnificat Leánykart ítélték a legjobbnak két forduló után, az igen erős mezőnyből. Ebben a kategóriában indultak a legtöbben, ahol a leánykar többek között a belga, ukrán, belarusz, bolgár, francia, svájci, portugál és cseh kórust megelőzve lett kategóriagyőztes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.