Edu-Art

Kórussiker Montreux-ben

2016.04.07. 11:51
Ajánlom
Egy magyar indulója volt a március 31. és április 2. között megrendezett 52. Montreux-i Kórus Fesztiválnak.

A kétfordulós verseny első napján a kötelező művön kívül különböző korszakokból kellett választani, majd a második fordulóban szabadon választott műveket lehetett énekelni. Ebben a fordulóban már megengedett volt a hangszeres kíséret, így nem volt kérdés, hogy Gyöngyösi Levente Gloria Kajoniensis c. darabját választotta a Szebellédi Valéria által vezetett Magnificat Leánykar, amelyet a szerző anno kifejezetten a kórus számára írt.

Magnificat Leánykar

Magnificat Leánykar

A kórusnak kiemelten fontos a hazai kortárs szerzők műveinek interpretálása, így Gyöngyösi és Orbán György zeneszerzőtől is énekeltek a háromtagú nemzetközi zsűrinek, és persze a nagyszámú közönségnek.

A helyszín az impozáns Stravinsky Auditórium volt, ahol többek között a világhírű Montreux-i Jazz Fesztivált is megrendezik minden évben. Bo Johannson, Klaus-Jürgen Etzold és Michele Corpataux zsűritagok végül a Magnificat Leánykart ítélték a legjobbnak két forduló után, az igen erős mezőnyből. Ebben a kategóriában indultak a legtöbben, ahol a leánykar többek között a belga, ukrán, belarusz, bolgár, francia, svájci, portugál és cseh kórust megelőzve lett kategóriagyőztes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.