Edu-Art

Kóruszene Jeanne d'Arc városából

2016.07.18. 07:56
Ajánlom
A francia kóruszene egyik fellegvárának számító Rouen nagyszerű énekegyüttese, az Ensemble Vocal du Conservatoire de Rouen két koncertet is ad budapesti látogatása során.

A koncertek alkalmával (Augusztus 2. 18:00 – Budavári Evangélikus templom, Augusztus 3. 19:45 – Jézus Szíve templom) válogatást hallhatunk a francia és a magyar a cappella kóruszene legszebb alkotásaiból, a belépés díjtalan.

Ensemble Vocal Rouen

Ensemble Vocal Rouen

Az énekegyüttest 2005 szeptemberében alapította jelenlegi karnagya, a Roueni Conservatoire professzora és kórusainak vezetője, Pascal Hellot. A műsor és az elődadandó művektől függően létszáma 24 és 40 közötti, mindegyik énekes nagy kóruszenei tapasztalattal és komoly zenei múlttal rendelkezik. Ennek köszönhetően az énekegyüttes repertoárja rendkívül széles, a kora reneszánsz művektől napjaink zenéjéig megannyi remekművet felölel, és természetesen a francia zene hangsúlyosan szerepel változatosan összeállított, egyszerre szórakoztató és intellektuális kihívást jelentő műsoraiban.

Az Ensemble Vocal du Conservatoire de Rouen részt vett olyan barokk szerzők nagyszabású műveinek előadásában, mint Henry Purcell, Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann. A 19. század nagy romantikus alkotóinak – Schubert, Mendelssohn, Bruckner – alapításától kezdve nagy figyelmet szentel, ahogyan a 20. és 21. századi zene is része tevékenységének, például a francia Francis Poulenc, az amerikai Morten Lauridsen és a finn Jukka Linkola alkotásai révén.

Ez a sokszínűség és sokoldalúság teszi lehetővé, hogy az énekegyüttes olyan neves hangszeres együttesekkel és előadókkal dolgozzon együtt, mint a Sacqueboutiers de Toulouse, a Poème Harmonique és Vincent Dumestre vagy Benjamin Allard orgonaművész.

Az Ensemble Vocal du Conservatoire de Rouen rendszeresen fellép szűkebb hazájában, Felső-Normandiában, de Franciaország más vidékein és külföldön is többször tesz eleget meghívásoknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.