Edu-Art

Kóruszene Jeanne d'Arc városából

2016.07.18. 07:56
Ajánlom
A francia kóruszene egyik fellegvárának számító Rouen nagyszerű énekegyüttese, az Ensemble Vocal du Conservatoire de Rouen két koncertet is ad budapesti látogatása során.

A koncertek alkalmával (Augusztus 2. 18:00 – Budavári Evangélikus templom, Augusztus 3. 19:45 – Jézus Szíve templom) válogatást hallhatunk a francia és a magyar a cappella kóruszene legszebb alkotásaiból, a belépés díjtalan.

Ensemble Vocal Rouen

Ensemble Vocal Rouen

Az énekegyüttest 2005 szeptemberében alapította jelenlegi karnagya, a Roueni Conservatoire professzora és kórusainak vezetője, Pascal Hellot. A műsor és az elődadandó művektől függően létszáma 24 és 40 közötti, mindegyik énekes nagy kóruszenei tapasztalattal és komoly zenei múlttal rendelkezik. Ennek köszönhetően az énekegyüttes repertoárja rendkívül széles, a kora reneszánsz művektől napjaink zenéjéig megannyi remekművet felölel, és természetesen a francia zene hangsúlyosan szerepel változatosan összeállított, egyszerre szórakoztató és intellektuális kihívást jelentő műsoraiban.

Az Ensemble Vocal du Conservatoire de Rouen részt vett olyan barokk szerzők nagyszabású műveinek előadásában, mint Henry Purcell, Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann. A 19. század nagy romantikus alkotóinak – Schubert, Mendelssohn, Bruckner – alapításától kezdve nagy figyelmet szentel, ahogyan a 20. és 21. századi zene is része tevékenységének, például a francia Francis Poulenc, az amerikai Morten Lauridsen és a finn Jukka Linkola alkotásai révén.

Ez a sokszínűség és sokoldalúság teszi lehetővé, hogy az énekegyüttes olyan neves hangszeres együttesekkel és előadókkal dolgozzon együtt, mint a Sacqueboutiers de Toulouse, a Poème Harmonique és Vincent Dumestre vagy Benjamin Allard orgonaművész.

Az Ensemble Vocal du Conservatoire de Rouen rendszeresen fellép szűkebb hazájában, Felső-Normandiában, de Franciaország más vidékein és külföldön is többször tesz eleget meghívásoknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.