Edu-Art

Kovács Géza marad az NFZ ügyvezetője

2016.04.27. 15:54
Ajánlom
Egyhangúlag támogatta a szakmai testület Kovács Géza pályázatát a Nemzeti Filharmonikusok ügyvezetői posztjára. A kinevezés újabb öt évre szól.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvény alapján felkért szakmai bizottság javaslatának figyelembe vételével 2016. szeptember 1. napjától 2021. augusztus 31. napjáig terjedő időtartamra Kovács Gézát nevezi ki az MNF Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

Kovács Géza

Kovács Géza (Fotó/Forrás: Kallos Bea / MTI)

A szakmai bizottság – hét tag részvétele mellett – Kovács Géza pályázatát hét igen szavazattal egyhangúan támogatottnak minősítette.

Kovács Géza elmondta, hogy a zenekarokat tekintve aranykort élünk, hiszen mintegy huszonöt hivatásos szimfonikus zenekar működik ma Magyarországon, és jó néhány hivatásos énekkar is. Ugyanakkor - tette hozzá - majdnem mindegyik zenekar, így a Nemzeti Filharmonikusok is hihetetlen energiát fektetnek az utódok nevelésére. "Az iskolai zeneoktatás messze nem olyan színvonalon áll, mint amire a magyar zenetudomány, zenepedagógia Kodály és Bartók örökségeként képes lenne. Ezért van minden zenekarnak saját edukációs programja. Azzal, hogy az iskolákban nincs kellő számú és minőségű énekóra, a zene ősi örömétől fosztják meg a gyerekeket" - fogalmazott a leendő ügyvezető. Hozzáfűzte, hogy egyetért a kormány szándékával, amely a mindennapos énekóra bevezetésére irányul, ám ezt kiegészítené a zenélés mindennapos örömével.

Kovács Géza kitért arra, hogy hamarosan megjelenik a Bartók új sorozat keretén belül a Bartók-vegyeskarok lemez, amelyen a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Énekkar, illetve a pozsonyi filharmónia kórusa szólaltatja meg a zeneszerző népdalokból írt kórusműveit.

Kovács Géza 1995-től a Magyar Állami Hangversenyzenekar, majd a Nemzeti Filharmonikusok ügyvezetője, igazgatója, majd főigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.