Edu-Art

Kovács Géza marad az NFZ ügyvezetője

2016.04.27. 15:54
Ajánlom
Egyhangúlag támogatta a szakmai testület Kovács Géza pályázatát a Nemzeti Filharmonikusok ügyvezetői posztjára. A kinevezés újabb öt évre szól.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvény alapján felkért szakmai bizottság javaslatának figyelembe vételével 2016. szeptember 1. napjától 2021. augusztus 31. napjáig terjedő időtartamra Kovács Gézát nevezi ki az MNF Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

Kovács Géza

Kovács Géza (Fotó/Forrás: Kallos Bea / MTI)

A szakmai bizottság – hét tag részvétele mellett – Kovács Géza pályázatát hét igen szavazattal egyhangúan támogatottnak minősítette.

Kovács Géza elmondta, hogy a zenekarokat tekintve aranykort élünk, hiszen mintegy huszonöt hivatásos szimfonikus zenekar működik ma Magyarországon, és jó néhány hivatásos énekkar is. Ugyanakkor - tette hozzá - majdnem mindegyik zenekar, így a Nemzeti Filharmonikusok is hihetetlen energiát fektetnek az utódok nevelésére. "Az iskolai zeneoktatás messze nem olyan színvonalon áll, mint amire a magyar zenetudomány, zenepedagógia Kodály és Bartók örökségeként képes lenne. Ezért van minden zenekarnak saját edukációs programja. Azzal, hogy az iskolákban nincs kellő számú és minőségű énekóra, a zene ősi örömétől fosztják meg a gyerekeket" - fogalmazott a leendő ügyvezető. Hozzáfűzte, hogy egyetért a kormány szándékával, amely a mindennapos énekóra bevezetésére irányul, ám ezt kiegészítené a zenélés mindennapos örömével.

Kovács Géza kitért arra, hogy hamarosan megjelenik a Bartók új sorozat keretén belül a Bartók-vegyeskarok lemez, amelyen a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Énekkar, illetve a pozsonyi filharmónia kórusa szólaltatja meg a zeneszerző népdalokból írt kórusműveit.

Kovács Géza 1995-től a Magyar Állami Hangversenyzenekar, majd a Nemzeti Filharmonikusok ügyvezetője, igazgatója, majd főigazgatója.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.