Edu-Art

Kutatási ösztöndíj-program

2014.12.15. 13:12
Ajánlom
A Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutató Központjának együttműködésében művészetelméleti-szellemi műhely kezdi meg működését.

A művészeti, művészetelméleti és művészettörténeti célú kutatások támogatása keretében a Magyar Művészeti Akadémia felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, kutatási tevékenységet folytató szakmai és civil szervezetek kutatómunkáját segíti. Az együttműködés eredményeként 2014. október 1-ével pályázati felhívást tettek közzé fiatal kutatók számára modern és kortárs eszmetörténeti kutatás támogatására.

A kiírás keretében kiemelt figyelemben részesültek a politika és esztétikum kapcsolatára, mint a művészetelméleti viták meghatározó aspektusára, illetve a művészetfilozófiai koncepciók társadalmi relevanciájának bemutatására koncentráló eszmetörténeti kutatások. A pályamunkák benyújtási határideje 2014. október 30. volt. A beérkezett pályamunkák alapján 25 ösztöndíj került kiosztásra. A kutatói ösztöndíj összege bruttó 150.000 Ft/ hó, időtartama 7 hónap, 2014. november 1-től 2015. május 31-ig. Az együttműködés újabb állomásaként jött létre az a művészetelméleti-szellemi műhely, melynek nyitórendezvényére 2014. december 12-én volt a Pesti Vigadó Makovecz termében.


A kutatási program ösztöndíjasai:

Albert Farkas, szobrászművész, kutató; Barkóczi Janka doktorandusz, Corvinus Egyetem Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskola; Bognár Anna doktorjelölt, Debreceni Egyetem Irodalomtudományok Doktori Iskola; Cseke Ákos docens, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Esztétika Tanszék; Dr. Demeter Tamás tudományos főmunkatárs, MTA Filozófiai Intézet; Dr. Cseporán Zsolt doktorandusz, Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola; Dr. Szilveszter László Szilárd adjunktus, Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár; Farkas Henrik tudományos munkatárs, ELTE BTK Filozófiai Intézet; Farkas Szilárd PHD, Pécsi Tudományegyetem Filozófia Doktori Iskola; Gyulai Attila tudományos segédmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézet; Hutvágner Éva kutató; Jász Borbála doktorandusz, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Tudományfilozófia és Tudománytörténet Doktori Iskola; Kosinsky Richárd doktorandusz, ELTE BTK Művészettörténet-tudományi Doktori Iskola; Kulin Borbála doktorandusz, Debreceni Egyetem BTK Modern Magyar Irodalomtudományi Tanszék; Molnár Klára kutató; Mórocz Gábor doktorandusz, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskola; Oláh Mátyás László szobrász, kutató; Papp Emese kutató; Pető Zoltán doktorandusz, ELTE Morál és politikafilozófiai Doktori Iskola; Lovas Miklós doktorandusz, Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Politikaelméleti Doktori Iskola; Rippl Dóra doktorandusz, Pécsi Tudományegyetem Filozófia Doktori Iskola; Sípos László doktorandusz, Nyugat-magyarországi Egyetem, Közgazdaságtudományi Kar Nemzetközi Gazdálkodás program; Tóth Gábor PHD, Szegedi Tudományegyetem BTK Filozófia Doktori Iskola; Tóth János doktorjelölt, Corvinus EgyetemTársadalmi Kommunikáció Doktori Program; Windhager Károly Ákos PHD, ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.