Edu-Art

Kutatható-e a színész művészete?

2013.09.24. 09:40
Ajánlom
Az idei Kutatók Éjszakáján, szeptember 27-én a Színház- és Filmművészeti Egyetem is kinyitja kapuit az érdeklődők előtt, hogy különböző előadásokon keresztül engedjen betekintést legfőbb kutatási projektjeibe. A részvétel ingyenes.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem másodszor vesz részt a Kutatók Éjszakája programsorozatában. Ebben az évben arra a kérdésre keresik a választ a meghirdetett előadások és műhelymunkák során, vajon kutatható-e a színész művészete. Körbejárják a kérdést, hogy vajon rögzíthető-e egy olyan alkotás folyamata, amelynek leggyakoribb végterméke, az előadás, önmagában véve is egyszeri.

Az egyetem ezen az éjszakán bepillantást enged legfőbb kutatási projektjeibe, amelyen a doktori képzésben résztvevő oktatóink és hallgatóink a színészképzés, a filmes és színházi színészi alkotás, a színészi megszólalás, s ehhez kapcsolódóan a dráma- és forgatókönyvírás, a karakterépítés textuális, zenei és vizuális lehetőségeit mutatják be.

A Kutatók Éjszakáját Tasnádi István drámaíró műhelygyakorlata nyitja. A témát mozgóképre adaptálva Bollók Csaba és Báron György előadása dolgozza fel, amelyekben szó lesz a színészek és civil szereplők kamerák előtti munkájáról, valamint a method acting és a modell-színjátszás sajátosságairól is. Stőhr Lóránt előadásában pedig az avantgárd filmre specializálva beszél a színészetről.

Színpadi játékra koncentrálva tart előadást a programsorozatban Gimesi Dóra, aki a hős útját kutatja a színpadon, valamint Sebők Borbála, aki a színésznek a színházi nevelésben betöltött szerepéről beszél az érdeklődőknek. Ellinger Edina a bábszínész munkájáról, Kovács Dániel pedig színészi szituációkról tart előadást, Szabó Mónika a korrepetitor és karakter viszonyát állítja központba előadásában.

Részletes program:
18:00-19:00
Műhelyóra. Előzetes regisztráció szükséges. (BETELT!)
Tasnádi István: Ki beszél?
19.00 - 19.20
Bollók Csaba: "Színészek, civil szereplők - kamera előtt"
19.20 - 19.40
Báron György: A filmszínész Hollywoodban és Európában. A method acting és a modell-színjátszás
19.40 - 20.00
Stőhr Lóránt: Az avantgárd film színésze
20.00 - 20.20
Gimesi Dóra: A hős útja a bábszínpadon - Fehérlófiától Batmanig
20.20 - 20.40
Sebők Borbála: Színész a színházi nevelésben
20.40 - 21.00
Ellinger Edina: Tárgyanimáció és bábszínész
21.00 - 21.20
Kovács Dániel: Színész szituációban
21.20 - 21.40
Szabó Mónika: Karakter a korrepetitornál
Vendég: Radnay Csilla
22.00 - 22.30
Szabó Borbála: Hogyan írjunk mesejátékot? / Karakterépítő műhely. Előadás színészek közreműködésével.
Résztvevő színészek: Bartsch Kata, Enyedi Éva, Nagypál Gábor

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.