Edu-Art

Lehet-e szeretni a komolyzenét?

2012.12.20. 16:05
Ajánlom
Lehet - legalábbis amint az a Jeunesses Musicales Hungary és a Moltopera közös előadássorozatán kiderült.

A Jeunesses Musicales Hungary nagyon sűrű éven van túl, ami az ifjúsági programokat illeti. Sok más mellett a Sziget Fesztivál komolyzenei programsávja, számos Moltopera-előadás és ősszel, a Budapest Bank Budapestért Alapítvány támogatásával egy 20 alkalomból álló egyetemi előadássorozat is fűződik az Ifjú Zenebarátok nevéhez. Utóbbi a "Lehet szeretni a komolyzenét?" munkacímet viselte, és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, a Corvinuson, az ELTE TTK-n, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban került meghirdetésre. 

"A dögunalmas (?) barokk", "Schubert a rejtőzködő" vagy "Az a fránya XX. század" - ilyen és ehhez hasonló figyelemfelkeltő-provokatív címekkel igyekeztek megszólítani a fiatalokat a húszas éveik elején-derekán járó előadók, akik a Moltopera Társulatból kerültek ki (Ágoston László társulatigazgató, Békéssy Lili zenetörténész hallgató és Tőri Csaba karmester). Az előadássorozat kifejezett célja volt, hogy felkeltse az érdeklődést a komolyzene iránt és új közönségeket nyerjen meg a klasszikus műfaj számára.

A résztvevők nem zenetörténeti előadásokat hallgathattak meg, sokkal inkább személyes hitvallásokat, amelyek során fiatal zenészek mondták el, hogy ők mit tartanak értéknek Mozart, Schubert vagy éppen Bartók zenéjében. A sorozat sikerét talán legjobban az a tény mutatja, hogy volt olyan fiatal lány, aki az előadás hatására Lady Gaga mellé letöltötte a telefonjára a Don Giovannit.

A megújult Jeunesses Musicales Hungary (régi, ismertebb nevén az Ifjú Zenebarátok Magyarországi Egyesülete) a 2013-as évben is tervezi az előadás-sorozat folytatását különböző helyszíneken. A Winterreise "letöltése" éppen aktuális lenne...

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.