Edu-Art

Lehet-e szeretni a komolyzenét?

2012.12.20. 16:05
Ajánlom
Lehet - legalábbis amint az a Jeunesses Musicales Hungary és a Moltopera közös előadássorozatán kiderült.

A Jeunesses Musicales Hungary nagyon sűrű éven van túl, ami az ifjúsági programokat illeti. Sok más mellett a Sziget Fesztivál komolyzenei programsávja, számos Moltopera-előadás és ősszel, a Budapest Bank Budapestért Alapítvány támogatásával egy 20 alkalomból álló egyetemi előadássorozat is fűződik az Ifjú Zenebarátok nevéhez. Utóbbi a "Lehet szeretni a komolyzenét?" munkacímet viselte, és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, a Corvinuson, az ELTE TTK-n, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban került meghirdetésre. 

"A dögunalmas (?) barokk", "Schubert a rejtőzködő" vagy "Az a fránya XX. század" - ilyen és ehhez hasonló figyelemfelkeltő-provokatív címekkel igyekeztek megszólítani a fiatalokat a húszas éveik elején-derekán járó előadók, akik a Moltopera Társulatból kerültek ki (Ágoston László társulatigazgató, Békéssy Lili zenetörténész hallgató és Tőri Csaba karmester). Az előadássorozat kifejezett célja volt, hogy felkeltse az érdeklődést a komolyzene iránt és új közönségeket nyerjen meg a klasszikus műfaj számára.

A résztvevők nem zenetörténeti előadásokat hallgathattak meg, sokkal inkább személyes hitvallásokat, amelyek során fiatal zenészek mondták el, hogy ők mit tartanak értéknek Mozart, Schubert vagy éppen Bartók zenéjében. A sorozat sikerét talán legjobban az a tény mutatja, hogy volt olyan fiatal lány, aki az előadás hatására Lady Gaga mellé letöltötte a telefonjára a Don Giovannit.

A megújult Jeunesses Musicales Hungary (régi, ismertebb nevén az Ifjú Zenebarátok Magyarországi Egyesülete) a 2013-as évben is tervezi az előadás-sorozat folytatását különböző helyszíneken. A Winterreise "letöltése" éppen aktuális lenne...

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Jazz/World

Zeneművet írt a „napalmos lánynak”, most végre élőben is előadhatta neki

1972-ben járta be a világot a vietnámi háború legsokkolóbb fotója, amin gyerekek menekülnek a bombázás elől. Tiszteletükre Hannibal Lokumbe még 1973-ban szvitet komponált, amit most élőben is előadhatott a képen meztelenül szereplő lánynak, Kim Phuc Phan Thi-nek.
Klasszikus

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Vizuál

Megfilmesítik a Mester és Margaritát

Bulgakov regényének mozis változatát A nagy Gatsby-t is rendező Baz Luhrmann forgatja.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.