Edu-Art

Lezárult a Comenius Program

2012.07.05. 12:45
Ajánlom
Demján Sándor a magánvagyonából az elmúlt hat évben 12 037 szociálisan rászoruló hallgatót támogatott, összesen 2 milliárd 260 millió Ft összegben.

A Demján Sándor Alapítvány szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Comenius Program keretében hat évvel ezelőtt elindított, a maga nemében egyedülálló kezdeményezés 2012. június 30-ával befejeződött. Az Alapítvány a Comenius Program keretében 2006 októberében hirdette meg öt évre szóló felsőoktatási támogatási programját, amelyet az intézmények kérésére hosszabbítottak meg egy évvel. Az alapító szándéka az volt, hogy a felsőfokú műszaki és gazdaságtudományi képzésben résztvevő hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányaikat családi támogatás, illetve anyagi eszközök hiányában ne kényszerüljenek abbahagyni vagy felfüggeszteni.

Az első évben 7 felsőoktatási intézmény 2100 hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló nappali tagozatos hallgatója kapott pályázati úton támogatást: személyenként 10 hónapon keresztül havonta 20.000 forintot, összesen 420 millió forint összegben. 2007-től további két egyetem bevonására került sor, így már a 9 felsőoktatási intézmény 2300 hallgatója 460 millió forintot támogatást kapott. A program évről évre ismertebb és sikeresebb lett. A pályázó hallgatók száma megtöbbszöröződött, így a pályázat kiírását és elbírálását végző Hallgatói Önkormányzatok munkája és felelőssége is megnövekedett - lelkiismeretes munkájukat összefoglalójában Demján Sándor külön is megköszönte.

A bolognai képzési rendszer általánossá válása miatt a 2009/2010. évi támogatási szerződések megkötésekor a támogatási programban módosításokat kellett végrehajtani, amelyek igazodnak a felsőoktatásban végbement strukturális és finanszírozási változásokhoz - ezzel egy időben került sor a program további egy évvel történő meghosszabbítására. Így kerülhetett be a pályázati rendszerbe a mesterképzés, valamint a külföldi ösztöndíjak, illetve pályázatok finanszírozási lehetősége (külföldi ösztöndíj elnyerése esetén az Alapítvány 5 hónapon keresztül havi 200 euróval támogatta a sikeresen pályázókat). A 2009-2012. közötti években 106 hallgatóval kötött külföldi ösztöndíjszerződést az Alapítvány.

Az 1994-ben Demján Sándor magánvagyonából létrehozott Alapítvány a tehetséges, rászoruló diákok támogatása, felzárkóztatásának segítése mellett az elmúlt évek során több társadalmi szervezettel és kistérséggel is kötött együttműködéseket, illetve nevéhez fűződik a Prima Primissima Díj megalapítása, amelynek keretében az elmúlt tíz év során több mint 300 művész, tudós, sportoló részesült támogatásban.

Az Alapítvány programjának köszönhetően ma Magyarországon több mint 12 ezer felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatal pályatársaival megegyező eséllyel kezdhette meg szakmai pályafutását és válhat a társadalom hasznos tagjává.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.