Edu-Art

Lezárult a Comenius Program

2012.07.05. 12:45
Ajánlom
Demján Sándor a magánvagyonából az elmúlt hat évben 12 037 szociálisan rászoruló hallgatót támogatott, összesen 2 milliárd 260 millió Ft összegben.

A Demján Sándor Alapítvány szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Comenius Program keretében hat évvel ezelőtt elindított, a maga nemében egyedülálló kezdeményezés 2012. június 30-ával befejeződött. Az Alapítvány a Comenius Program keretében 2006 októberében hirdette meg öt évre szóló felsőoktatási támogatási programját, amelyet az intézmények kérésére hosszabbítottak meg egy évvel. Az alapító szándéka az volt, hogy a felsőfokú műszaki és gazdaságtudományi képzésben résztvevő hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányaikat családi támogatás, illetve anyagi eszközök hiányában ne kényszerüljenek abbahagyni vagy felfüggeszteni.

Az első évben 7 felsőoktatási intézmény 2100 hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló nappali tagozatos hallgatója kapott pályázati úton támogatást: személyenként 10 hónapon keresztül havonta 20.000 forintot, összesen 420 millió forint összegben. 2007-től további két egyetem bevonására került sor, így már a 9 felsőoktatási intézmény 2300 hallgatója 460 millió forintot támogatást kapott. A program évről évre ismertebb és sikeresebb lett. A pályázó hallgatók száma megtöbbszöröződött, így a pályázat kiírását és elbírálását végző Hallgatói Önkormányzatok munkája és felelőssége is megnövekedett - lelkiismeretes munkájukat összefoglalójában Demján Sándor külön is megköszönte.

A bolognai képzési rendszer általánossá válása miatt a 2009/2010. évi támogatási szerződések megkötésekor a támogatási programban módosításokat kellett végrehajtani, amelyek igazodnak a felsőoktatásban végbement strukturális és finanszírozási változásokhoz - ezzel egy időben került sor a program további egy évvel történő meghosszabbítására. Így kerülhetett be a pályázati rendszerbe a mesterképzés, valamint a külföldi ösztöndíjak, illetve pályázatok finanszírozási lehetősége (külföldi ösztöndíj elnyerése esetén az Alapítvány 5 hónapon keresztül havi 200 euróval támogatta a sikeresen pályázókat). A 2009-2012. közötti években 106 hallgatóval kötött külföldi ösztöndíjszerződést az Alapítvány.

Az 1994-ben Demján Sándor magánvagyonából létrehozott Alapítvány a tehetséges, rászoruló diákok támogatása, felzárkóztatásának segítése mellett az elmúlt évek során több társadalmi szervezettel és kistérséggel is kötött együttműködéseket, illetve nevéhez fűződik a Prima Primissima Díj megalapítása, amelynek keretében az elmúlt tíz év során több mint 300 művész, tudós, sportoló részesült támogatásban.

Az Alapítvány programjának köszönhetően ma Magyarországon több mint 12 ezer felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatal pályatársaival megegyező eséllyel kezdhette meg szakmai pályafutását és válhat a társadalom hasznos tagjává.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.