Edu-Art

Liszt megmozdul

2011.09.09. 09:03
Ajánlom
A zsámbéki Amit a hegyen hallani a Liszt-hagyomány újragondolásával kecsegtet. A forradalom egyelőre elmarad, helyette viszont rengeteg ötletet, frissességet és lelkesedést kapunk.

Liszt-lázban ég az ország. Kilenc hónapja, hogy a csapból is Liszt folyik, ami ellen persze jó ízlésű embernek kifogása nem lehet.  Liszt első osztályú, EU-kompatibilis kultúrceleb, akinek a nevével még egy átnevezést is könnyebben elvisel az ember. Zenéjére Brüsszelben ugyanúgy fog tapsolni egy megbízható mennyiségű és minőségű tömeg, mint a Müpában. 

Liszt újra a közbeszéd tárgya lett.

Arról azonban már jóval kevesebb szó esett az elmúlt időszakban, ki viszi tovább a hagyományt. Mit tud kezdeni Liszttel egy fiatalabb generáció, amely - hagyományosan, a közhelyek szintjén maradva - jobb esetben nem nagyon, rosszabb esetben a műkedvelő unalmával és érdektelenségével fordul nemcsak a nagy és nagyszerű életmű felé, hanem általában a komolyzene irányába?  Arról a generációról van szó, amelynek feladata a folyamatos interpretáció és reflexió (lenne), arról, amelybe nem pusztán e kritika elszenvedői, a Színművészeti Egyetem harmadéves színházrendező - fizikai színházi koreográfus szakos hallgatói tartoznak, hanem maga a kritikus is.

A kérdés persze költői (sic!). Például két olyan hátvéddel mint a két osztályvezető tanár, Lukáts Andor és Horváth Csaba, nehéz nagy színpadi melléfogást kivitelezni.  Olyan ez, mint egy régi vágású zongoraóra: a tanítvány játszik, tehetségesen vagy tehetségesebben, a tanár pedig csak akkor csap le a nádpálcával, ha valami nagyon mellémegy. Zsámbékon láthatóan senki nem szenvedett komolyabb ízületi sérülést, ám abban is majdnem végig biztosak lehettünk, hogy koncert helyett még csak a bemelegítést láttuk-hallottuk. Az ígéret szerint Lisztet kapunk, minden lehetséges formában: prózában, táncban, filmen. Eredetileg hét, az előadások utolsó napján már csak hat, egymáshoz alig-alig kapcsolható, Liszt életrajzát fel- és átdolgozó etűd szerepel a műsoron, más-más rendezőkkel és helyszínekkel, bónuszként egy Beckett-tel és egy saját, házilag összetákolt darabbal.

Hegymegi Máté rendezése egy erős felütéssel hangos nyitány helyett a csendből építkezik. A Némajáték II. színrevitele precízen és jó ritmusban követi le Beckett instrukcióit, kiegészítve azokat egy apró, de annál ötletesebb változtatással: a Tüske szerepét ezúttal Widder Kristóf és csellója veszi át. Az így morajló hangáradat össze-összemosódva Zsámbék éjjeli neszével egészen különleges atmoszférát teremt, amit tovább erősít a kör alakban homokkal felszórt minimáltér és a két színész, Soós Attila és Nagy Norbert szuggesztív pantomimjátéka. Hasonlóan karakteresre sikerülhetett volna a rendező másik koreográfiája is, a címadó Amit a hegyen hallani,  ám a rosszul elhelyezett súlypontok és Victor Hugo azonos című versének kicsit pattogósra sikerült felmondása miatt a néző figyelme gyakran ellankadt. Ugyanakkor itt is meg kell említeni az izgalmas helyszínválasztást: a játéktér hátsó falául szolgáló rozsdamarta raktárépület nem pusztán a rá vetülő árnyjátékok miatt szerencsés, de az azon le- és felbaktató, a táncfergetegben el-eltűnő Liszt alaknak szimbolikus mozgásteret biztosít.

Simányi Zsuzsa Olga Lisztre vár rendezése a zeneszerző meglehetősen összetett szerelmi élete felől közelít az életműhöz. Monodrámájában Olga Zielinski-Piasecka, ismertebb nevén Olga Janina, Liszt szerelmes merénylőjének egy napját ismerhetjük meg. Helyszín a fentebb már tárgyalt raktárépület belső tere, közepén kartondobozokból kialakított szobával.  A közönség körbe ülve nézi a tébolyult nő serénykedését. Beszél hozzánk. Hol nekünk, hol velünk játszik. Táborosi Margaréta mindaddig izgalmasan építi kedvesen őrült Olgáját, amíg kiabáló-csapkodó dühkitöréseivel kínossá nem teszik az egész előadást. Kár érte. Kezdeti játéka a később arcunkba nyomott játékpisztoly nélkül is komolyan vehető lett volna.

Kiss Anikó munkáját elmondása alapján a néhány hónappal korábban megjelent Budapesti séták Liszt Ferenccel című könyv ihlette. A zeneszerző fiktív zsámbéki sétáját a hangár falára kivetített gomolygó videoszekvenciák illusztrálják, előtérben az operatőr-rendező-koreográfus táncával. A Zsámbéki séta ígéretes one-person showként kezdődik, ám mielőtt még észbe kapnánk, már szinte vége is.
 Nem mondható el ugyanez Soós Attila Katasztrófajátékáról. Abszurdra hangolt darabjában az erős kezdést követően a fiatal szerzők bátorságával rugaszkodik az univerzum nagy kérdéseinek. Sajnos az esetek többségében lepattan róluk. A hangár játékterében felvonuló öt fiatal színész zavaros érzelmi ámokfutása érezhetően Beckett világából érkezett Zsámbékra, ám ennél tovább jutni sem a rendezés, sem a néző nem képes. Egyelőre. 

Widder Kristóf kész rendező. Aki megnézte a zsámbéki Liszt-etűdök záró darabját, az legalább is sejtheti, hogy az. Humoros, invenciózus, letisztult. Az „ifjúliszt" olyan kevésből van összerakva, hogy annál kevesebb már alig lehetne. Néhány kikacsintó gesztus, néhány jól irányzott karmozdulat, és mindehhez páratlan látvány. Liszt tánca zongoraszékre koreografálva. Persze azt is nehéz eldönteni, hogy a sikerben mennyi része van a mindvégig tökéletesen fegyelmezett előadónak, Horkay Barnabásnak. Első blikkre azt mondanánk, hogy 50-50%. De valószínűbb a 100-100%.

2011. szeptember 4. 20:00 - Zsámbéki Színházi Bázis

Amit a hegyen hallani - Színház- és Filmművészeti Egyetem

Alkotók: Czakó Máté, Gyöngy Zsuzsa, Gyulai Júlia, Hegymegi Máté, Horkay Barnabás, Kiss Anikó, Nagy Norbert, Pallag Márton, Simányi Zsuzsanna, Soós Attila, Táborosi Margaréta, Varga Krisztina, Widder Kristóf, Zsíros Linda

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.