Edu-Art

Lisztérzékeny Bölcsész-napok

2011.04.19. 12:56
Ajánlom
Az ELTE Bölcsész Napok keretében zeneakadémista fiatalok adnak koncertet, a Hungaroton pedig kvízjátékot rendez május 3-án.

A lisztérzékenység persze nem feltétel, egyáltalán a liszt-asszociáció (Liszt, azaz Liszt Ferenc, aki idén lenne 200 éves, ha élne) csak ürügy. Jó marketingfogás, a zeneszerző szép profilja jól mutat a plakátunkon. Amúgy örülhetünk annak, hogy az emberiség első igazi szupersztárja magyarnak tartotta magát, és így a Liszt-rajongó Európa rácsodálkozott ama kicsiny egzotikumra, aminek a magyarság számított a 19. században.

Liszten és a komolyzenén innen és túl, a mi célunk most egészen egyszerű és egyben talán izgalmas: elérhetővé, tapinthatóan közelivé teszünk számotokra egy koncertet. Kiviszünk egy zongorát a tömegbe, egészen közel hozzátok, amin zeneakadémisták fognak „váltóban" zongorázni, többek között Lisztet is. Ti meg közben az asztaloknál ücsörögtök, iszogattok és elmésen beszélgettek a két kiváló diák-moderátorral, akik mindenféle érdekességgel, levélrészletekkel, az elhangzó darabok „élő közvetítésével", humornak szánt gondolatokkal múlatják az időt. Nincsenek a komolyzenei koncertekre jellemző karótnyelt előírások, viszont megvan az agynak és az érzékszerveknek egyaránt szóló élmény lehetősége.

Na és villoghat ám a bölcsész műveltség! Kvízjátékunkban zene és irodalom stb. kapcsolatáról teszünk fel kérdéseket - a nyeremények értékes CD-k a Hungaroton kínálatából, valamint a KK-ban beváltható kuponok.

Igen, a Hungaroton. A magyar CD-kiadó nemcsak a felajánlott nyereményekkel, hanem online katalógusával is jelen van a Bölcsész Napokon. A katalógust helyben lehet böngészni, érdemes is, mert a kvíz legravaszabb kérdését a katalógus alapján válaszolhatjátok meg. CD-t vásárolni itt most nem tudtok (de kár...), a vásárlás csak online működik, méghozzá az ismert módon akár trackenként is! (Nagyon korszerű, nagyon menő, nagyon pénztárcabarát.)

Aki zongorázik: Kiss Petra, Tóth Emese, Kovács Gergely, Teleki Gergő és Jan Vojtek

Aki moderál: Loch Gergely és Tóth Endre

2011. május 3. 14:00 
Trefort-kert Kisszínpad

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.