Edu-Art

Lőrinczy György: "Kulturális szakemberekre mindig szükség lesz"

2012.02.20. 13:30
Ajánlom
A Pentaton Koncert- és Művészügynökség igazgatója rendhagyó foglalkozás keretében vezette be a BKF Arts and Business szakirányú továbbképzése iránt érdeklődőket a művészeti menedzsment rejtelmeibe. A Pentaton-irodában tartott bemutató óra apropója, hogy február 20-ig még jelentkezhetnek a hallgatók a képzésre.

- A művészeti menedzsment szak számodra is újdonság, hiszen korábban csak a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Fesztiválszervező képzésén oktattál. Miért tartottad fontosnak, hogy csatlakozz az Arts and Business képzés oktatói csapatához is?

- A két szak sokban hasonlít egymásra. A Fesztiválszervező szak a kulturális menedzsment egy területére koncentrál, ez egyfelől jó, mert szakemberekre mindig szükség lesz. Az Arts and Business szak azonban mással is foglalkozik. A művészeti menedzsment, üzleti rendezvényszervezés, amit ennek a képzésnek a keretében oktatunk, közelebb áll a Pentaton Koncert- és Művészügynökség profiljához, és az én menedzseri tevékenységemhez. És ha komolyan vesszük a képzés címét (Arts and Business), akkor fontos, hogy a hallgatók ne csak az állam által fenntartott kulturális intézmények képviselőit ismerjék meg, hanem olyan művészeti menedzsereket is, akik olyan magáncégeknél dolgoznak, melyek működése vállalkozó mivoltukból adódóan egészen más. Az üzlet és művészet kapcsolatáról másrészt mindig jó többet, több szemszögből megtudni, hiszen azt gondolom ez a mai napig egy elhanyagolt terület.

- Milyen képességekre van szükség, hogy valaki érvényesülhessen ezen a területen?

A művészeti menedzser szakma kétféle személyiséget követel. Egyfelől kell a meggyőző fellépés és jó kapcsolatteremtő képesség, másfelől viszont üzleti döntéseket kell hozni, ajánlatokat írni, szerződéseket kötni, tehát az adminisztratív feladatok is legalább olyan fontosak.

- Mik az eddigi tapasztalataid a szakirányú továbbképzések gyakorlati jellegével kapcsolatban?

- Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy szűk, kapcsolati tőkére épülő szakma. A hallgatók közül sokan vannak, akik már évek óta dolgoznak a kulturális szféra valamelyik területén, vagy ott szeretnének elhelyezkedni. A képzés az oktatóknak is lehetőséget ad, hogy új kollégákkal ismerkedjenek meg, illetve hogy segítséget nyújtsanak az elhelyezkedésben.

A leendő hallgatók közt a február 17-i  bemutató órán többen is voltak, akik már évek óta a kulturális szférában dolgoznak. Gombási Csilla a színházi területről érkezett, Somogyi Zsolt pedig a Bajor Gizi Színészmúzeum vezetője. Őket arról kérdeztük, miért jelentkeztek az Arts and Business képzésre.

Gombási Csilla: „Elsősorban azért jelentkeztem, mert a gyakorlati tudásomat szeretném összegezni illetve egy kicsit más irányba is továbbvinni. Több éven keresztül a jegykoordinációval kapcsolatos munkákat végeztem egy színházban, így sokféle munkában részt vettem már, most azonban érdekelne a szakma kreatív PR és marketing része is."

Somogyi Zsolt: „Másfél éve vezetem a színészmúzeumot, a munka több területén is részt veszek, most éppen a színház 60. évfordulójának kapcsán szervezek programsorozatot beszélgetésekkel, régi előadásokkal és egy kiállítással. Szeretném ezeket a munkákat kicsit professzionálisabban csinálni és ehhez várok segítséget az Arts and Business képzéstől."

Az Arts & Business menedzser szakirányú továbbképzésre a jelentkezési határidő 2012. február 20.. További információk, GYIK, jelentkezés a BKF honlapján, illetve a képzést szervező Arts&Business Kft. weboldalán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.