Edu-Art

Lőrinczy György: "Kulturális szakemberekre mindig szükség lesz"

2012.02.20. 13:30
Ajánlom
A Pentaton Koncert- és Művészügynökség igazgatója rendhagyó foglalkozás keretében vezette be a BKF Arts and Business szakirányú továbbképzése iránt érdeklődőket a művészeti menedzsment rejtelmeibe. A Pentaton-irodában tartott bemutató óra apropója, hogy február 20-ig még jelentkezhetnek a hallgatók a képzésre.

- A művészeti menedzsment szak számodra is újdonság, hiszen korábban csak a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Fesztiválszervező képzésén oktattál. Miért tartottad fontosnak, hogy csatlakozz az Arts and Business képzés oktatói csapatához is?

- A két szak sokban hasonlít egymásra. A Fesztiválszervező szak a kulturális menedzsment egy területére koncentrál, ez egyfelől jó, mert szakemberekre mindig szükség lesz. Az Arts and Business szak azonban mással is foglalkozik. A művészeti menedzsment, üzleti rendezvényszervezés, amit ennek a képzésnek a keretében oktatunk, közelebb áll a Pentaton Koncert- és Művészügynökség profiljához, és az én menedzseri tevékenységemhez. És ha komolyan vesszük a képzés címét (Arts and Business), akkor fontos, hogy a hallgatók ne csak az állam által fenntartott kulturális intézmények képviselőit ismerjék meg, hanem olyan művészeti menedzsereket is, akik olyan magáncégeknél dolgoznak, melyek működése vállalkozó mivoltukból adódóan egészen más. Az üzlet és művészet kapcsolatáról másrészt mindig jó többet, több szemszögből megtudni, hiszen azt gondolom ez a mai napig egy elhanyagolt terület.

- Milyen képességekre van szükség, hogy valaki érvényesülhessen ezen a területen?

A művészeti menedzser szakma kétféle személyiséget követel. Egyfelől kell a meggyőző fellépés és jó kapcsolatteremtő képesség, másfelől viszont üzleti döntéseket kell hozni, ajánlatokat írni, szerződéseket kötni, tehát az adminisztratív feladatok is legalább olyan fontosak.

- Mik az eddigi tapasztalataid a szakirányú továbbképzések gyakorlati jellegével kapcsolatban?

- Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy szűk, kapcsolati tőkére épülő szakma. A hallgatók közül sokan vannak, akik már évek óta dolgoznak a kulturális szféra valamelyik területén, vagy ott szeretnének elhelyezkedni. A képzés az oktatóknak is lehetőséget ad, hogy új kollégákkal ismerkedjenek meg, illetve hogy segítséget nyújtsanak az elhelyezkedésben.

A leendő hallgatók közt a február 17-i  bemutató órán többen is voltak, akik már évek óta a kulturális szférában dolgoznak. Gombási Csilla a színházi területről érkezett, Somogyi Zsolt pedig a Bajor Gizi Színészmúzeum vezetője. Őket arról kérdeztük, miért jelentkeztek az Arts and Business képzésre.

Gombási Csilla: „Elsősorban azért jelentkeztem, mert a gyakorlati tudásomat szeretném összegezni illetve egy kicsit más irányba is továbbvinni. Több éven keresztül a jegykoordinációval kapcsolatos munkákat végeztem egy színházban, így sokféle munkában részt vettem már, most azonban érdekelne a szakma kreatív PR és marketing része is."

Somogyi Zsolt: „Másfél éve vezetem a színészmúzeumot, a munka több területén is részt veszek, most éppen a színház 60. évfordulójának kapcsán szervezek programsorozatot beszélgetésekkel, régi előadásokkal és egy kiállítással. Szeretném ezeket a munkákat kicsit professzionálisabban csinálni és ehhez várok segítséget az Arts and Business képzéstől."

Az Arts & Business menedzser szakirányú továbbképzésre a jelentkezési határidő 2012. február 20.. További információk, GYIK, jelentkezés a BKF honlapján, illetve a képzést szervező Arts&Business Kft. weboldalán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.