Edu-Art

Madridban a Kroó György Zenekar

2014.10.27. 10:08
Ajánlom
A Kroó György Zenekar október 9-13. között két nagysikerű hangversenyt adott a spanyol fővárosban.

Október 10-én a világhírű Prado Múzeum szomszédságában, a történelmi belváros csodálatos műemléképületében, a Parroquia de San Jerónimo el Real de Madridban léptek fel, majd másnap a modern építésű, különleges hangulatú Santa María La Blanca templomban. A közönség mindkét koncerten hosszasan ünnepelte a fellépő művésztanárokat és növendékeiket. A zenekar alapítója és vezetője: Füzesséryné Dudás Eszter, vezényelt: Füzesséry Attila.

A hangversenyen közreműködött az Escolanía Nuestra Señora Del Recuerdo kórus, melynek karnagya David González Tejero, valamint a Komitas Zenekar, művészeti vezetőjük Lyudmila Mesropyan, örmény származású hegedűművésző. A hangversenyek valódi együttmuzsikálást is jelentettek, mivel több művet a különböző együttesek közösen adtak elő. A koncerteket komoly próbafolyamat előzte meg. A hangversenyeken elhangzottak többek között J. S. Bach, Caccini, Locatelli, Vivaldi, Schubert, Massenet, Saint-Saëns, Bizet és Vardapet Komitas, örmény zeneszerző művei. A hangversenyeket jelenlétével és köszöntő beszédével megtisztelte Győri Enikő, Magyarország nagykövet asszonya, valamint Benyhe István, oktatási és kulturális szakdiplomata.

Magyarország legfiatalabb szimfonikus zenekarának spanyolországi turnéja a szülők, a Kőbányai Önkormányzat, A Kőbányai Ifjúság Zenei Neveléséért Alapítvány hozzájárulásával, az NKA Zenei Kollégiumának támogatásával, valamint a Komitas Zenekar kapcsolatrendszerének segítségével és a Magyar Köztársaság Nagykövetsége, Madrid fővédnökségével, spanyolországi és magyar önkéntes szervezők munkájával jött létre. Az együttes célja a kialakult spanyol- magyar kapcsolat ápolása, további hasonló közös együttműködések szervezése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.