Edu-Art

Magyar Dal Napja zeneakadémistákkal

2012.10.09. 18:15
Ajánlom
2012. szeptember 9-én országszerte egy tucat községben ünnepelték látványos, de leginkább "hallványos” rendezvényekkel a Magyar Dal Napját. Budapesten ide-oda járkált a sok zenekedvelő és persze a Dallamos Villamos. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata az Eötvös 10 Művelődési Házban kapott lehetőséget egész napos rendezvénysorozatára; írásom ezen eseményekről számol be. Szükség lehet erre a cikkre, hiszen a látogatók csúcslétszáma alig 30 fő volt…

Délelőtt 10 előtt érkezem a helyszínre, hogy még legyen helyem. Összesen ketten vagyunk. Rajtam kívül egy idősebb hölgy, aki pont elfoglalta a kedvenc székem, sebaj, választok másikat. 10:06, kezdődnek Gulyás Dénes nyílt órái. A tanár urat, tévéseket, technikusokat is beleszámolva most már 23-an vagyunk. Gulyás tanár úr pár szóval bevezeti óráját: felkészít minket, ne várjuk tőle az éneklést egy csapásra tökéletessé formáló varázsmozdulatok betanítását; érzéseket igyekszik elsajátíttatni növendékeivel. A kurzust Csóka Anita meghallgatásával kezdi, aki Kodály A csitári hegyek alattjával készült. Ha ez a Magyar Dal Napja, akkor A csitári hegyek alattot nyugodtan nevezhetjük a Nap Magyar Dalának, a nap folyamán ötször is meghallgathatjuk. S akkor itt érdemes szót ejteni a Dal Napjának Magyarjáról, a nap hőséről, Jean Kláráról, aki példátlan türelemmel kíséri az énekeseket. A kurzuson Halmosi Tímea következik, a Nausikaa című Kodály opust hozza, majd Ruszó Alexandra énekli el bársonyos hangján a Fáj a szívemet. Őket követi az egyetlen külsős Gógl Írisz Szegény vagyokja. A kurzus első felének végeztével már tudom, hogy s-sel is lehet énekelni, hogy a szerettem-et 55 t-vel kell kiejteni, hogy a dim. és a rit. nem ikrek, valamint, hogy milyen egy igazi jaj.

A szünet után a MoltOpera Társulat Hogyan csináljunk operát? című előadása vár rám. A csapatot két énekes - Bojtos Luca és Józsa Botond - és a karmester, Tőri Csaba képviseli. Utóbbi az első sorokba invitálja mind a tizenvalahány nézőjét. Nagyon érdekes, barátságos és informatív elemzés veszi kezdetét, ahol a Háry János kapcsán szó esik a tüsszentésről, az unisonóról, mint az értékközösség kifejező eszközéről, a francia rendőrök tömegoszlatási módszeréről és a kvarttornyokban gazdag Csillagok háborújáról. Luca és Botond egyszerűen és bájosan alakítja Örzse és Háry szerepét (bár Háryval ellentétben Botond tenor hangfekvésű), amikor részletek bemutatására kerül sor.

14 órakor kicsit előítéletesen megyek be az énekkurzus folytatására. 14:07, Czinege Ádám (Békéssy Lili házigazda-társa) 7 vendég előtt konferálja fel Bojtos Lucát. Eddigi Örzsénk ragyogó tekintettel szalad fel a színpadra, hogy részt vegyen a "kínzáson", egyből lerúgja cipőjét, és mosolygós énekével, lelkes jelenlétével megteremti a nap csúcspontját. Újabb A csitárit hallunk, majd Buba énekét. És igen, igaz: ha mosolyog-nak rád, te is mosolyogni kezdesz. Gulyás tanár úr szemmel láthatóan szívesen dolgozik Lucával. Gondosan ügyel rá, hogy a szóvégi rövid szótagok ne nyúljanak meg, és kiírtja az „édibédi" gesztusokat. Most Gógl Írisz interpretálásában élvezhetem a nap dalát, majd a Hej két tikom tavali kezdetű dalt.

16:00, elvileg kezdődik a KKK, azaz a beszélgetés Fekete Gyula zeneszerzővel. A közönség: egy fotós, egy újságíró és jómagam. 16:08, fotós el. Végül 16:12-kor, 9 érdeklődő előtt kezdődik a méltatlanul hanyagolt beszélgetés. A komponista röviden kifejti nekünk, hogy miért nem helytálló a konferálásban rá utaló "Magyarország egyik legismertebb zeneszerzője" cím. Foglalkozik a könnyű- és komolyzene lényegi különbségeivel, a magyar dal fogalmával és természetesen az alkalmazott zeneszerzők képzésével.

A nap vége felé izgatottan foglalok helyet a 18:15-kor elkezdődő Gálakoncerten, amit a Zeneakadémia ének szakos növendékei a Parlarte KamaraSzimfonikusokkal közösen adnak (cimbalmon közreműködik Gódor Erzsébet, vezényel Uzsaly Bence). Kortárs magyar dalok következnek. Kellemesen csalódom bennük, felettébb szórakoztatóak. Fekete Gyula: A Vágy Érintése Ruhagyár legfrissebb kollekciója című dala (Karafiáth Orsolya versére), s a hozzá hasonló, vicces szövegű opusok nagy derűt váltanak ki. Olybá tűnik, a közönség ezen az estén nem vevő a melankolikus művekre. Erre Balogh Eszter cáfol rá, aki Kocsár Maradj még című mély érzésű dalával a koncert első visszatapsolásának nyertese. Látom Csóka Anitát szórakoztató szerepben, hallom Halmosi Tímeát (a délelőtti kurzus után) kicsit megfáradtan A rózsáról énekelni. Kohán Nikolett szereplése alatt azon jár az eszem, nem lenne-e biztosabb az Orbán György által előírt nehéz énekszólam, ha árnyalatnyival visszavenne a színpadi játékból. A szünet után Bartók, Erkel, de legfőképp Kodály dalai várnak. Színre lép Szombauer Bálint, a Gála egyetlen férfi énekese. Zongorakíséretes Elindultam szép hazámbulját még hallom rendesen (bár rögtön utána erős kontrasztot teremt Ruszó Alexandra lehengerlő erejű Magos kősziklája), de zenekari dalában nem tudja áténekelni a KamaraSzimfonikusokat.

Persze könnyű céltábla Bálint; ha ő is szoprán lenne, az ő hangja is átszólna a zenekaron. Stílusidegen hajlításait már nem tudom így megmagyarázni. Az énekesnők nincsenek híján szöveggondoknak, ami egy magyar esten... hát... hogy is mondjam... Az egész koncerten nyugtalanít egy érzés, az izgalommal vegyes féltés. Némi bizonytalanságot érzek mind a zenekar, mind a legtöbb énekes részéről. Hiába lesz végül tökéletes egy rész, nem tudom önfeledten élvezni a koncertet, izgulok, hogy hamis lesz, nem jön időben, nem lesz együtt... Persze a jó produkció feledteti a kevésbé jót. Csóka Anita Fáj a szívem, illetve Balogh Eszter Szegény vagyok előadásának nem alaptalanul vastaps a jutalma. A ráadás is megédesíti az estét: Halmosi Tímea Gulyás Dénessel énekelt A csitári hegyek alatt kettőse a záró pillanat. Megható. A koncert után kezdődne az éjszakába hajló táncház, ám szegény népzenészeket érdeklődés hiánya miatt haza kell küldeni.

Válasszatok magyar terméket! Éljen a Magyar Dal!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.