Edu-Art

Magyar siker a 30. Prevezai Nemzetközi Kórusversenyen

2012.07.30. 11:48
Ajánlom
A százhalombattai Chorus Matricanus Nőikar arany diplomát, karnagyuk, Fűri Anna különdíjat kapott a prevezai kórusfesztiválon.

A 30. Nemzetközi Kórusfesztivál július elején zajlott a  görög tengerparti városban. A több mint húsz éve működő nőikar korábban is járt már a versenyen: 2008-ban kategóriánkban ezüst diplomát szereztek, ezúttal nem titkolt szándékuk a még fényesebb elismerés kivívása volt. Az eseményekről Albert Melinda kórustag küldött beszámolót a Fidelio.hu számára.

"A négy napig tartó eseménysorozat nyitóceremóniával kezdődött, melyen a résztvevő kórusok ízelítőt adtak repertoárjukból. Jöttek kórusok Kanadából, Dél-Afrikából, Venezuelából, Lengyelországból, és még sokan mások, Magyarországot a Budapesti Vándorkórus is képviselte rajtunk kívül. Kis csapatunk nemzeti színű öltözetben, nemzeti lobogónkkal vonult a rendezvényre, ahol két Kodály művet adtunk elő.

Másnap mutathattuk be versenyrepertoárunkat az olasz, román és görög tagokból álló szigorú  nemzetközi zsűri előtt. A kiírásnak megfelelően állítottuk össze műsorunkat, mely sorrendben a következő volt: Tomás Luis de Victoria: Domine, non sum dignus, Pavel Csesznokov: 103. zsoltár, Orbán György: Lauda Sion, Petr Eben: De Angelis, Karai József: Sárközi karikázó (népdalfeldolgozás) - utóbbiban Zolcsákné Szabó Erika énekelt szólót. Legjobb tudásunkat beleadva, és karnagyunk korábban adott instrukcióinak megfelelően igyekeztünk énekelni. Minden darab előadása után növekedett önbizalmunk, látva kórusvezetőnk dicsérő pillantásait, biztató arckifejezését. Mikor visszatértünk kis öltözőnkbe, kirobbantak addig magunkban gyűjtögetett érzelmeink, éreztük, hogy jól sikerült a fellépésünk, de természetesen a végeredményt ekkor még nem ismertük.

Preveza városában még két rövid koncertet adtunk a hosszú hétvégén, a közönség körében nagy sikereket aratva. Majd vasárnap este a záróünnepségen felkértek bennünket, hogy 3 darabot ismét adjunk elő a versenyprogramunkból. Az előadás előtt került sor az eredményhirdetésre. Elmondhatatlan örömünkre kategóriánk legjobbjaként arany diplomát szereztünk, a zsűri kiemelte, hogy a verseny legmagasabb pontszámát értük el. Mindenki elismerően gratulált, de hátravolt még egy díj. Karnagyunk, Fűri Anna, aki 3 éve vezeti önállóan kórusunkat, a legjobb karnagynak kijáró különdíjban részesült. Ez volt az est fénypontja. Fürödtünk a sikerben, ráadásként az olasz versenybíró meghívott bennünket Arezzóba egy újabb versenyre!

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki támogatott bennünket az utazás megvalósításában - különösen is a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Százhalombattai Önkormányzatnak és Vezér Mihály polgármester úrnak -, nélkülük nem vehettünk volna részt a nemzetközi versenyen. Köszönetet mondunk családunknak, akik itthonról szurkoltak nekünk, s lehetővé tették számunkra, hogy közel egy hétre távol legyünk otthonainktól. Végül a legnagyobb köszönetünket karnagyunknak, Fűri Annának szeretnénk kifejezni, aki fáradhatatlan munkájával, szervezésével lebonyolította az utazást, és minket annyira felkészített hétről hétre a próbákon, hogy az arany diplomát megszerezhettük."

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.