Edu-Art

Magyar siker a 30. Prevezai Nemzetközi Kórusversenyen

2012.07.30. 11:48
Ajánlom
A százhalombattai Chorus Matricanus Nőikar arany diplomát, karnagyuk, Fűri Anna különdíjat kapott a prevezai kórusfesztiválon.

A 30. Nemzetközi Kórusfesztivál július elején zajlott a  görög tengerparti városban. A több mint húsz éve működő nőikar korábban is járt már a versenyen: 2008-ban kategóriánkban ezüst diplomát szereztek, ezúttal nem titkolt szándékuk a még fényesebb elismerés kivívása volt. Az eseményekről Albert Melinda kórustag küldött beszámolót a Fidelio.hu számára.

"A négy napig tartó eseménysorozat nyitóceremóniával kezdődött, melyen a résztvevő kórusok ízelítőt adtak repertoárjukból. Jöttek kórusok Kanadából, Dél-Afrikából, Venezuelából, Lengyelországból, és még sokan mások, Magyarországot a Budapesti Vándorkórus is képviselte rajtunk kívül. Kis csapatunk nemzeti színű öltözetben, nemzeti lobogónkkal vonult a rendezvényre, ahol két Kodály művet adtunk elő.

Másnap mutathattuk be versenyrepertoárunkat az olasz, román és görög tagokból álló szigorú  nemzetközi zsűri előtt. A kiírásnak megfelelően állítottuk össze műsorunkat, mely sorrendben a következő volt: Tomás Luis de Victoria: Domine, non sum dignus, Pavel Csesznokov: 103. zsoltár, Orbán György: Lauda Sion, Petr Eben: De Angelis, Karai József: Sárközi karikázó (népdalfeldolgozás) - utóbbiban Zolcsákné Szabó Erika énekelt szólót. Legjobb tudásunkat beleadva, és karnagyunk korábban adott instrukcióinak megfelelően igyekeztünk énekelni. Minden darab előadása után növekedett önbizalmunk, látva kórusvezetőnk dicsérő pillantásait, biztató arckifejezését. Mikor visszatértünk kis öltözőnkbe, kirobbantak addig magunkban gyűjtögetett érzelmeink, éreztük, hogy jól sikerült a fellépésünk, de természetesen a végeredményt ekkor még nem ismertük.

Preveza városában még két rövid koncertet adtunk a hosszú hétvégén, a közönség körében nagy sikereket aratva. Majd vasárnap este a záróünnepségen felkértek bennünket, hogy 3 darabot ismét adjunk elő a versenyprogramunkból. Az előadás előtt került sor az eredményhirdetésre. Elmondhatatlan örömünkre kategóriánk legjobbjaként arany diplomát szereztünk, a zsűri kiemelte, hogy a verseny legmagasabb pontszámát értük el. Mindenki elismerően gratulált, de hátravolt még egy díj. Karnagyunk, Fűri Anna, aki 3 éve vezeti önállóan kórusunkat, a legjobb karnagynak kijáró különdíjban részesült. Ez volt az est fénypontja. Fürödtünk a sikerben, ráadásként az olasz versenybíró meghívott bennünket Arezzóba egy újabb versenyre!

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki támogatott bennünket az utazás megvalósításában - különösen is a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Százhalombattai Önkormányzatnak és Vezér Mihály polgármester úrnak -, nélkülük nem vehettünk volna részt a nemzetközi versenyen. Köszönetet mondunk családunknak, akik itthonról szurkoltak nekünk, s lehetővé tették számunkra, hogy közel egy hétre távol legyünk otthonainktól. Végül a legnagyobb köszönetünket karnagyunknak, Fűri Annának szeretnénk kifejezni, aki fáradhatatlan munkájával, szervezésével lebonyolította az utazást, és minket annyira felkészített hétről hétre a próbákon, hogy az arany diplomát megszerezhettük."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.