Edu-Art

Magyar szoprán az ARD énekversenyén

2012.05.17. 13:10
Ajánlom
Sipos Marianna, a Moltopera énekesnője az egyetlen magyar résztvevő az ARD nagynevű nemzetközi zenei versenyén.

Habár a fiatal koloratúrszoprán már eddig is számos elismerést tudhat a magáénak, hiszen kétszeres Fischer Annie-ösztöndíjas, és számos nemzetközi verseny döntőse és különdíjasa, a mostani siker valószínűleg minden eddiginél nagyobb lépés lehet Sipos Marianna életében. A müncheni Internationaler Musikwettbewerb der ARD Németország legnagyobb klasszikus zenei versenye, amelyen minden évben más hangszeresek képviseltetik magukat, énekeseknek pedig 3 évente rendeznek megmérettetést. A versenyt számos német rádió és televízióadó közvetíti, korábbi nyertesei között megtaláljuk Jessye Norman, Thomas Quasthoff, Francisco Araiza, Natalie Gutman vagy Mitsuko Uchida nevét, tiszteletbeli védnökei között Zubin Mehtát és Sir Colin Davist. 

"A kvalifikáció során Tokiótól Fokvároson át Isztambulig mindenhonnan érkeznek a hangfelvételek, amelyek közül csak a legjobbak előadói kapnak meghívást a müncheni fordulókra. Nagyon reméltem, hogy bent leszünk, már csak azért is, mert a következő ARD-versenyre 2015-ig kellett volna várni" - nyilatkozta Ágoston László, a Moltopera társulatigazgatója és az énekesnő menedzsere. A következő hónapokban Kulcsár Janka, szintén Moltopera-tag és frissen Zeneakadémiát végzett korrepetitorral készülnek a megmérettetésre, amelyre szeptember közepén kerül majd sor. A rendkívül megterhelő, négy fordulós döntőn 20 számból álló repertoárral kell megjelenniük, amely Elena bolerójától (Verdi: Szicíliai vecsernye) az Éj Királynője két áriáján át (Mozart: Varázsfuvola) egészen a kortárs dalokig terjed és minden korból, minden stílusból kötelezően válogat.

"Egy emberként örül az egész társulat a hírnek, rengeteg gratulációt kapok, ami nagyon jól esik. Jó olyan helyen dolgozni-énekelni, ahol tudunk örülni egymás sikereinek!"- mondta Sipos Marianna, akivel hamarosan egy hosszabb beszélgetést is olvashatnak a Fidelio.hu virtuális hasábjain.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.