Edu-Art

Magyar szoprán az ARD énekversenyén

2012.05.17. 13:10
Ajánlom
Sipos Marianna, a Moltopera énekesnője az egyetlen magyar résztvevő az ARD nagynevű nemzetközi zenei versenyén.

Habár a fiatal koloratúrszoprán már eddig is számos elismerést tudhat a magáénak, hiszen kétszeres Fischer Annie-ösztöndíjas, és számos nemzetközi verseny döntőse és különdíjasa, a mostani siker valószínűleg minden eddiginél nagyobb lépés lehet Sipos Marianna életében. A müncheni Internationaler Musikwettbewerb der ARD Németország legnagyobb klasszikus zenei versenye, amelyen minden évben más hangszeresek képviseltetik magukat, énekeseknek pedig 3 évente rendeznek megmérettetést. A versenyt számos német rádió és televízióadó közvetíti, korábbi nyertesei között megtaláljuk Jessye Norman, Thomas Quasthoff, Francisco Araiza, Natalie Gutman vagy Mitsuko Uchida nevét, tiszteletbeli védnökei között Zubin Mehtát és Sir Colin Davist. 

"A kvalifikáció során Tokiótól Fokvároson át Isztambulig mindenhonnan érkeznek a hangfelvételek, amelyek közül csak a legjobbak előadói kapnak meghívást a müncheni fordulókra. Nagyon reméltem, hogy bent leszünk, már csak azért is, mert a következő ARD-versenyre 2015-ig kellett volna várni" - nyilatkozta Ágoston László, a Moltopera társulatigazgatója és az énekesnő menedzsere. A következő hónapokban Kulcsár Janka, szintén Moltopera-tag és frissen Zeneakadémiát végzett korrepetitorral készülnek a megmérettetésre, amelyre szeptember közepén kerül majd sor. A rendkívül megterhelő, négy fordulós döntőn 20 számból álló repertoárral kell megjelenniük, amely Elena bolerójától (Verdi: Szicíliai vecsernye) az Éj Királynője két áriáján át (Mozart: Varázsfuvola) egészen a kortárs dalokig terjed és minden korból, minden stílusból kötelezően válogat.

"Egy emberként örül az egész társulat a hírnek, rengeteg gratulációt kapok, ami nagyon jól esik. Jó olyan helyen dolgozni-énekelni, ahol tudunk örülni egymás sikereinek!"- mondta Sipos Marianna, akivel hamarosan egy hosszabb beszélgetést is olvashatnak a Fidelio.hu virtuális hasábjain.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.