Edu-Art

Márciusi mesterkurzusok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen

2014.02.27. 16:59
Ajánlom
Emmanauel Pahud, Fabio di Casola, és Claudio di Segni óráira nem csak a Zeneakadémia hallgatói jelentkezhetnek.

Emmanuel Pahud, a Berlini Filharmonikusok szóló fuvolistája március 9-én délelőtt tart mesterkurzust a Zeneakadémia növendékei és az érdeklődők számára a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. A genfi születésű fuvolaművész kitüntetéses diplomával végzett a párizsi Conservatoire-on 1990-ben, huszonkét évesen - az együttes legfiatalabbjaként - lett az akkor Claudio Abbado vezette Berlini Filharmonikusok első fuvolistája. Jelentős szólista- és kamarazenészi pályát is magáénak tudhat: rendszeresen lép fel a világ vezető szimfonikus és kamarazenekaraival, illetve legnevesebb karmestereivel Európában, az Egyesült Államokban, és a Távol-keleten, a 2013/14-es szezonban a Nemzeti Filharmonikusok szólistájaként Budapesten is koncertet ad. Emmanuel Pahud nem csak a klasszikus műfajokban mozog otthonosan: Jacky Terrasson jazz-zongorista oldalán rendszeresen tesz kirándulásokat a jazz világába. Fellépései mellett tanári állást nem vállal, de turnéi során egy-egy mesterkurzust is elvállal. Műhelytitkairól korábban a következőket nyilatkozta: "a hangszer lehetővé teszi számomra, hogy zenévé alakítsam, amit gondolok, amit érzek. Noha a hangszer fontos, az előadó a legfontosabb. A munkát azelőtt kell elvégezni, hogy az ember belefúj a hangszerbe. Minden azon múlik, hogyan uralja az ember az izmait, a tüdejét, és használja a különböző üregeket a fejében, illetve a felsőtestében, hogy olyan hang szólaljon meg, amilyet elképzelt". Emmanuel Pahud ezúttal a Nemzeti Filharmonikusokkal adandó budapesti koncertjét követően tart mesterkurzust a Zeneakadémián. A március 9-én tartandó kurzuson aktív státuszban csak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói vehetnek részt, passzív résztvevőnek azonban bárki jelentkezhet a b.nagy.judit[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen, legkésőbb március 6-ig.

Fabio di Casola klarinétművész, a zürichi művészeti főiskola professzora 2014. március 10-11. között tart mesterkurzust a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. Di Casola 1990-ben - mindössze 23 évesen - megnyerte a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyt. Meghívások sora követte a győzelmet olyan karmesterek részéről, mint Abbado, Rosztropovics vagy Gidon Kremer. 1998-ban Svájcban az év zenészévé választották, jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó lemezfelvételeit a Sony adta ki. Rendszeresen koncertezik Európa vezető kamarazenekaraival, nemzetközi versenyeken zsűrizik, mesterkurzusokat tart, és 2006 óta a „Klang-Musiktage auf Schloss Meggenhorn" kamarazenei fesztivál művészeti vezetője. A kétnapos kurzuson Kovács Béla, Szatmári Zsolt és Varga István felsőbb éves zeneakadémista növendékeit tanítja majd a svájci klarinétművész.

A részvétel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak ingyenes, külsősök passzív hallgatóként 2.500 Ft/nap díj ellenében jelentkezhetnek 2014. március 7-ig az ide kattintva elérhető űrlap kitöltésével.

Március 10-14. között a római Conservatorio Santa Cecilia professzora, Claudio Di Segni tart ének mesterkurzust a Zeneakadémia X. termében.A neves énekművész pályafutása során a lírai tenor szerepek szinte teljes skáláját végigénekelte, nemcsak hazájában, de egész Európában. Szoros munkakapcsolatban állt Luciano Pavarottival, akivel a lírai tenor szerepek technikai és interpretációs problémáin és kihívásain dolgozott. A professzor a Zeneakadémiával való együttműködés keretében 2013 decemberében különleges projektre vállalkozott: népszerű lírai dalokból és az azokra rímelő, a Zeneakadémia ifjú zeneszerzőinek műveiből adtak nagysikerű koncertet Rómában. Az együttműködés folytatásaként látogat Maestro Di Segni a Zeneakadémiára. A négynapos kurzuson a Zeneakadémia hallgatói ingyenesen, külsős érdeklődők pedig 3000 Ft/alkalom (aktív résztvevők esetében), illetve 2000 Ft/nap (passzív hallgatók számára) részvételi díj vehetnek részt, jelentkezni a borzi.zoltan[kukac]zeneakademia.hu címen lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Plusz

Letartóztatták a 81 éves Jane Fondát, amikor a klímaválság ellen tüntetett

A békésen tiltakozó színésznőt Washingtonban, az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium lépcsőjén vették őrizetbe.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.