Edu-Art

Márciusi mesterkurzusok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen

2014.02.27. 16:59
Ajánlom
Emmanauel Pahud, Fabio di Casola, és Claudio di Segni óráira nem csak a Zeneakadémia hallgatói jelentkezhetnek.

Emmanuel Pahud, a Berlini Filharmonikusok szóló fuvolistája március 9-én délelőtt tart mesterkurzust a Zeneakadémia növendékei és az érdeklődők számára a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. A genfi születésű fuvolaművész kitüntetéses diplomával végzett a párizsi Conservatoire-on 1990-ben, huszonkét évesen - az együttes legfiatalabbjaként - lett az akkor Claudio Abbado vezette Berlini Filharmonikusok első fuvolistája. Jelentős szólista- és kamarazenészi pályát is magáénak tudhat: rendszeresen lép fel a világ vezető szimfonikus és kamarazenekaraival, illetve legnevesebb karmestereivel Európában, az Egyesült Államokban, és a Távol-keleten, a 2013/14-es szezonban a Nemzeti Filharmonikusok szólistájaként Budapesten is koncertet ad. Emmanuel Pahud nem csak a klasszikus műfajokban mozog otthonosan: Jacky Terrasson jazz-zongorista oldalán rendszeresen tesz kirándulásokat a jazz világába. Fellépései mellett tanári állást nem vállal, de turnéi során egy-egy mesterkurzust is elvállal. Műhelytitkairól korábban a következőket nyilatkozta: "a hangszer lehetővé teszi számomra, hogy zenévé alakítsam, amit gondolok, amit érzek. Noha a hangszer fontos, az előadó a legfontosabb. A munkát azelőtt kell elvégezni, hogy az ember belefúj a hangszerbe. Minden azon múlik, hogyan uralja az ember az izmait, a tüdejét, és használja a különböző üregeket a fejében, illetve a felsőtestében, hogy olyan hang szólaljon meg, amilyet elképzelt". Emmanuel Pahud ezúttal a Nemzeti Filharmonikusokkal adandó budapesti koncertjét követően tart mesterkurzust a Zeneakadémián. A március 9-én tartandó kurzuson aktív státuszban csak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói vehetnek részt, passzív résztvevőnek azonban bárki jelentkezhet a b.nagy.judit[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen, legkésőbb március 6-ig.

Fabio di Casola klarinétművész, a zürichi művészeti főiskola professzora 2014. március 10-11. között tart mesterkurzust a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. Di Casola 1990-ben - mindössze 23 évesen - megnyerte a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyt. Meghívások sora követte a győzelmet olyan karmesterek részéről, mint Abbado, Rosztropovics vagy Gidon Kremer. 1998-ban Svájcban az év zenészévé választották, jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó lemezfelvételeit a Sony adta ki. Rendszeresen koncertezik Európa vezető kamarazenekaraival, nemzetközi versenyeken zsűrizik, mesterkurzusokat tart, és 2006 óta a „Klang-Musiktage auf Schloss Meggenhorn" kamarazenei fesztivál művészeti vezetője. A kétnapos kurzuson Kovács Béla, Szatmári Zsolt és Varga István felsőbb éves zeneakadémista növendékeit tanítja majd a svájci klarinétművész.

A részvétel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak ingyenes, külsősök passzív hallgatóként 2.500 Ft/nap díj ellenében jelentkezhetnek 2014. március 7-ig az ide kattintva elérhető űrlap kitöltésével.

Március 10-14. között a római Conservatorio Santa Cecilia professzora, Claudio Di Segni tart ének mesterkurzust a Zeneakadémia X. termében.A neves énekművész pályafutása során a lírai tenor szerepek szinte teljes skáláját végigénekelte, nemcsak hazájában, de egész Európában. Szoros munkakapcsolatban állt Luciano Pavarottival, akivel a lírai tenor szerepek technikai és interpretációs problémáin és kihívásain dolgozott. A professzor a Zeneakadémiával való együttműködés keretében 2013 decemberében különleges projektre vállalkozott: népszerű lírai dalokból és az azokra rímelő, a Zeneakadémia ifjú zeneszerzőinek műveiből adtak nagysikerű koncertet Rómában. Az együttműködés folytatásaként látogat Maestro Di Segni a Zeneakadémiára. A négynapos kurzuson a Zeneakadémia hallgatói ingyenesen, külsős érdeklődők pedig 3000 Ft/alkalom (aktív résztvevők esetében), illetve 2000 Ft/nap (passzív hallgatók számára) részvételi díj vehetnek részt, jelentkezni a borzi.zoltan[kukac]zeneakademia.hu címen lehet.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.