Edu-Art

Még lehet jelentkezni a Fölszállott a páva tehetségkutatóra!

2012.04.20. 18:03
Ajánlom
A meghirdető szervezetek a kategóriák kiterjesztésével és a hosszabbítással kívánják elérni, hogy minél többen versenybe szállhassanak.

Az MTVA, a Duna Televízió Zrt., és a Hagyományok Háza 2012-ben Fölszállott a páva címmel népzene és néptánc tehetségkutató versenyt hirdet, amellyel tisztelegni kíván mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként a Röpülj Pávától a Fölszállott a páva 2012-ig, az elmúlt négy évtized alatt életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát. 

A jelentkezés feltételei: 

- A versenyt a népzene és a néptánc területén tevékenykedő hagyományápoló szólisták és együttesek számára írják ki.
- Módosult a felső korhatár! A versenyen csak olyan személyek vehetnek részt, akik a tehetségkutató verseny kiírásának időpontjában már betöltötték a 16. életévüket, ugyanakkor még nem töltötték be a 35. életévüket.
- Egy személy csak egy kategóriában nevezhet. A versenyen hivatásos néptáncegyüttesek nem indulhatnak, az amatőr
- A vetélkedő szervezői a magyar nyelvterület minden hazai és határon túli régiójából számítanak együttesekre és szólistákra.
- A versenyre az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységéhez, illetve a magyarországi nemzetiségi régiók helyi hagyományaihoz kötődő produkciók jelentkezhetnek.
- Más műfajok stíluselemeit, hangszereit, motívumkészletét vagy elektronikát használó feldolgozásokkal pályázni nem lehet.
- A versenyző együttesek és szólisták továbbjutásuk esetén, a vetélkedő további fordulóira a verseny során korábban még be nem mutatott, új produkciókkal kötelesek készülni.

Kategóriák:

1. népzene
1.a népzenei szólisták
1.b hangszeres népzenei együttesek

A Kategóriák 1. pontja a következőképpen változik:

1./a. Népzenei szólisták

A népzenei szólista kategóriában egyszemélyes (hangszeres vagy énekes) műsorszámokkal lehet jelentkezni. A versenyzők fordulónként egy-egy produkcióval szerepelhetnek, legfeljebb 3 és fél perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

1./b. Zenekarok, hangszeregyüttesek és énekegyüttesek

Ebben a kategóriájában legfeljebb héttagú formációk indulhatnak. A versenyző zenekarok, hangszeregyüttesek vagy énekegyüttesek fordulónként egy-egy produkcióval jelentkezhetnek, legfeljebb 3 és fél perc időtartamban. A versenyprogramban elhangzó dallamok kötődhetnek egy tájegység hagyományos zenei kultúrájához, de dialektustól függetlenül más tematikához is (pl. szokásokhoz, jeles napokhoz, az emberélet fordulóihoz, katonáskodáshoz, betyárélethez stb.). Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, az együttesen belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene stílushű előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása.

2. néptánc
2.a táncos szólisták
2.b táncospárok
2.c néptáncegyüttesek 

Zenei kíséret a táncprodukciókhoz: A selejtezők során a néptánc kategória versenyzői saját kísérőzenekaraikkal együtt is jelentkezhetnek.  

A verseny lebonyolítása:

- Selejtezők: május-június folyamán a jelentkezéssel beküldött demófelvételek alapján továbbjutott versenyzőkkel a következő helyszíneken: Gödöllő, Komárom (Szlovákia), Pécs, Miskolc, Szeged, Kolozsvár (Románia), Csíkszereda (Románia). 
- Elődöntők: 50 versenyzővel szeptember során a Hagyományok Házában.
- Középdöntők: 30 versenyzővel október folyamán, berendezett tévéstúdióban.
- Döntő: a legjobb 10 versenyzővel november-december során, élő közvetítésben a Duna Televízión.  

A verseny díjazása: 

A vetélkedő legjobb produkcióinak méltó elismeréséhez az MTVA egy ötmillió forintot tartalmazó, induló díjalapot hoz létre. Ennek bővítéséhez várják a további támogatói felajánlásokat. A Duna Televízió a díjazott előadókkal a továbbiakban külön műsorokat készít, figyelemmel kísérve a "Fölszállott a páva 2012"-t követő életüket is.

Jelentkezés:

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell egy produkció (maximum 3 és fél perc időtartamú) demó-felvételét (mp3 vagy wma digitális formátumban, vagy analóg - audio, video - felvétel formájában), 1-3 db fotót a versenyzőről (szólistáról, zenekarról, tánccsoportról), és a kitöltött jelentkezési lapot.

A módosított jelentkezési határidő: 2012. április 30. éjfél

A jelentkezési lap megfelelő pontjai a fentiek szerint változnak!

A részletes kiírás a Hagyományok Háza honlapján olvasható, a jelentkezési lap szintén innen tölthető le.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.