Edu-Art

Még lehet jelentkezni a Fölszállott a páva tehetségkutatóra!

2012.04.20. 18:03
Ajánlom
A meghirdető szervezetek a kategóriák kiterjesztésével és a hosszabbítással kívánják elérni, hogy minél többen versenybe szállhassanak.

Az MTVA, a Duna Televízió Zrt., és a Hagyományok Háza 2012-ben Fölszállott a páva címmel népzene és néptánc tehetségkutató versenyt hirdet, amellyel tisztelegni kíván mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként a Röpülj Pávától a Fölszállott a páva 2012-ig, az elmúlt négy évtized alatt életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát. 

A jelentkezés feltételei: 

- A versenyt a népzene és a néptánc területén tevékenykedő hagyományápoló szólisták és együttesek számára írják ki.
- Módosult a felső korhatár! A versenyen csak olyan személyek vehetnek részt, akik a tehetségkutató verseny kiírásának időpontjában már betöltötték a 16. életévüket, ugyanakkor még nem töltötték be a 35. életévüket.
- Egy személy csak egy kategóriában nevezhet. A versenyen hivatásos néptáncegyüttesek nem indulhatnak, az amatőr
- A vetélkedő szervezői a magyar nyelvterület minden hazai és határon túli régiójából számítanak együttesekre és szólistákra.
- A versenyre az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységéhez, illetve a magyarországi nemzetiségi régiók helyi hagyományaihoz kötődő produkciók jelentkezhetnek.
- Más műfajok stíluselemeit, hangszereit, motívumkészletét vagy elektronikát használó feldolgozásokkal pályázni nem lehet.
- A versenyző együttesek és szólisták továbbjutásuk esetén, a vetélkedő további fordulóira a verseny során korábban még be nem mutatott, új produkciókkal kötelesek készülni.

Kategóriák:

1. népzene
1.a népzenei szólisták
1.b hangszeres népzenei együttesek

A Kategóriák 1. pontja a következőképpen változik:

1./a. Népzenei szólisták

A népzenei szólista kategóriában egyszemélyes (hangszeres vagy énekes) műsorszámokkal lehet jelentkezni. A versenyzők fordulónként egy-egy produkcióval szerepelhetnek, legfeljebb 3 és fél perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

1./b. Zenekarok, hangszeregyüttesek és énekegyüttesek

Ebben a kategóriájában legfeljebb héttagú formációk indulhatnak. A versenyző zenekarok, hangszeregyüttesek vagy énekegyüttesek fordulónként egy-egy produkcióval jelentkezhetnek, legfeljebb 3 és fél perc időtartamban. A versenyprogramban elhangzó dallamok kötődhetnek egy tájegység hagyományos zenei kultúrájához, de dialektustól függetlenül más tematikához is (pl. szokásokhoz, jeles napokhoz, az emberélet fordulóihoz, katonáskodáshoz, betyárélethez stb.). Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, az együttesen belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene stílushű előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása.

2. néptánc
2.a táncos szólisták
2.b táncospárok
2.c néptáncegyüttesek 

Zenei kíséret a táncprodukciókhoz: A selejtezők során a néptánc kategória versenyzői saját kísérőzenekaraikkal együtt is jelentkezhetnek.  

A verseny lebonyolítása:

- Selejtezők: május-június folyamán a jelentkezéssel beküldött demófelvételek alapján továbbjutott versenyzőkkel a következő helyszíneken: Gödöllő, Komárom (Szlovákia), Pécs, Miskolc, Szeged, Kolozsvár (Románia), Csíkszereda (Románia). 
- Elődöntők: 50 versenyzővel szeptember során a Hagyományok Házában.
- Középdöntők: 30 versenyzővel október folyamán, berendezett tévéstúdióban.
- Döntő: a legjobb 10 versenyzővel november-december során, élő közvetítésben a Duna Televízión.  

A verseny díjazása: 

A vetélkedő legjobb produkcióinak méltó elismeréséhez az MTVA egy ötmillió forintot tartalmazó, induló díjalapot hoz létre. Ennek bővítéséhez várják a további támogatói felajánlásokat. A Duna Televízió a díjazott előadókkal a továbbiakban külön műsorokat készít, figyelemmel kísérve a "Fölszállott a páva 2012"-t követő életüket is.

Jelentkezés:

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell egy produkció (maximum 3 és fél perc időtartamú) demó-felvételét (mp3 vagy wma digitális formátumban, vagy analóg - audio, video - felvétel formájában), 1-3 db fotót a versenyzőről (szólistáról, zenekarról, tánccsoportról), és a kitöltött jelentkezési lapot.

A módosított jelentkezési határidő: 2012. április 30. éjfél

A jelentkezési lap megfelelő pontjai a fentiek szerint változnak!

A részletes kiírás a Hagyományok Háza honlapján olvasható, a jelentkezési lap szintén innen tölthető le.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.