Edu-Art

Még lehet jelentkezni a Végh Sándor vonósnégyesversenyre

2012.02.03. 19:50
Ajánlom
A több mint 40.000€ összdíjazású versenyre az új jelentkezési határidő 2012. február 20.

Végh Sándor születésének 100. évfordulójának kapcsán a NEFMI Kulturális Államtitkársága, a Zeneakadémia, a művész családja és tanítványainak kezdeményezésére megrendezendő nagyszabású rendezvénysorozat keretében 2012. június 4-11. között vonósnégyesversenyt szerveznek.

A verseny négy fordulóból áll: a DVD-n beküldendő demo felvételek alapján kiválasztott együttesek az első fordulóban Haydn, Mozart, Beethoven és Schumann kvartettjei közül választhatnak, a II. fordulóban fúgák és 20. századi darabok kerülnek terítékre. A III. forduló penzuma a 2011-es UMZF zeneszerzőverseny győztese, Tornyai Péter erre az alkalomra komponált műve és egy romantikus vonósnégyes, végül a döntőben - ahová csak négy kvartett juthat be - a Végh Quartett repertoárjának klasszikusai: egy kései Beethoven-vonósnégyes és egy Bartók-vonósnégyes közül választhatnak versenyzők. Az egyes fordulók kötelező és választható műveinek pontos listája megtekinthető a verseny honlapján. A közönség számára a fordulók ingyenesen látogathatók, és minden forduló egyenesben lesz követhető a http://www.veghsandor.com/ weboldalon.

A díjak a verseny nehézségéhez mérten bőkezűek: a győztes kvartett jutalma, a Végh Sándor-díj 20.000 euróval (árfolyamtól függően több mint hatmillió forinttal) jár, a 2. díj 12.000€, a 3. díjazott 8.000€-val gazdagodhat, a különdíj/közönségdíj pedig 1000€. A pénzdíj mellett a legjobbnak bizonyuló vonósnégyes tagjai magyar, osztrák, német és olasz impresszáriók által szervezett hangversenykörutakon vehetnek részt.

A tekintélyes nemzetközi zsűriben Végh Sándor legjobb magyar és külföldi tanítványai - Arvid Engegaard (Engegaard Kvartett, Camerata Salzburg); Gerhard Schulz (Alban Berg Kvartett); Valentin Erben (Alban Berg Kvartett); Stephan Goerner (Carmina Kvartett); Johannes Meissl (Artis Kvartett, ECMA); Rados Ferenc (zongoraművész, ZAK); Rolla János (hegedűművész, ZAK) - is helyet kapnak. A grémium elnöke Keller András (Keller Kvartett, Concerto Budapest - képünkön). A hegedűművész-karmester mesterére emlékező, archív felvételekkel illusztrált videointerjúnkból megismerhető gondolatait nemcsak a jelentkezők, hanem az érdeklődők figyelmébe is ajánljuk.

A jelentkezés feltételei:

- a kvartett tagjainak összéletkora 2012. június 1-én nem haladhatja meg a 128 évet
- a nevezési  díj (280€) átutalása
- ajánlással hitelesített demo DVD-felvétel, melyen az együttes egy Haydn- vagy Mozart-kvartett I. és II. tételét, valamint egy Mendelssohn-vonósnégyes gyors (I. vagy IV.) tételét játssza
-az online jelentkezési lap hiánytalan kitöltése 2012. február 20-ig.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.