Edu-Art

Még lehet jelentkezni a Végh Sándor vonósnégyesversenyre

2012.02.03. 19:50
Ajánlom
A több mint 40.000€ összdíjazású versenyre az új jelentkezési határidő 2012. február 20.

Végh Sándor születésének 100. évfordulójának kapcsán a NEFMI Kulturális Államtitkársága, a Zeneakadémia, a művész családja és tanítványainak kezdeményezésére megrendezendő nagyszabású rendezvénysorozat keretében 2012. június 4-11. között vonósnégyesversenyt szerveznek.

A verseny négy fordulóból áll: a DVD-n beküldendő demo felvételek alapján kiválasztott együttesek az első fordulóban Haydn, Mozart, Beethoven és Schumann kvartettjei közül választhatnak, a II. fordulóban fúgák és 20. századi darabok kerülnek terítékre. A III. forduló penzuma a 2011-es UMZF zeneszerzőverseny győztese, Tornyai Péter erre az alkalomra komponált műve és egy romantikus vonósnégyes, végül a döntőben - ahová csak négy kvartett juthat be - a Végh Quartett repertoárjának klasszikusai: egy kései Beethoven-vonósnégyes és egy Bartók-vonósnégyes közül választhatnak versenyzők. Az egyes fordulók kötelező és választható műveinek pontos listája megtekinthető a verseny honlapján. A közönség számára a fordulók ingyenesen látogathatók, és minden forduló egyenesben lesz követhető a http://www.veghsandor.com/ weboldalon.

A díjak a verseny nehézségéhez mérten bőkezűek: a győztes kvartett jutalma, a Végh Sándor-díj 20.000 euróval (árfolyamtól függően több mint hatmillió forinttal) jár, a 2. díj 12.000€, a 3. díjazott 8.000€-val gazdagodhat, a különdíj/közönségdíj pedig 1000€. A pénzdíj mellett a legjobbnak bizonyuló vonósnégyes tagjai magyar, osztrák, német és olasz impresszáriók által szervezett hangversenykörutakon vehetnek részt.

A tekintélyes nemzetközi zsűriben Végh Sándor legjobb magyar és külföldi tanítványai - Arvid Engegaard (Engegaard Kvartett, Camerata Salzburg); Gerhard Schulz (Alban Berg Kvartett); Valentin Erben (Alban Berg Kvartett); Stephan Goerner (Carmina Kvartett); Johannes Meissl (Artis Kvartett, ECMA); Rados Ferenc (zongoraművész, ZAK); Rolla János (hegedűművész, ZAK) - is helyet kapnak. A grémium elnöke Keller András (Keller Kvartett, Concerto Budapest - képünkön). A hegedűművész-karmester mesterére emlékező, archív felvételekkel illusztrált videointerjúnkból megismerhető gondolatait nemcsak a jelentkezők, hanem az érdeklődők figyelmébe is ajánljuk.

A jelentkezés feltételei:

- a kvartett tagjainak összéletkora 2012. június 1-én nem haladhatja meg a 128 évet
- a nevezési  díj (280€) átutalása
- ajánlással hitelesített demo DVD-felvétel, melyen az együttes egy Haydn- vagy Mozart-kvartett I. és II. tételét, valamint egy Mendelssohn-vonósnégyes gyors (I. vagy IV.) tételét játssza
-az online jelentkezési lap hiánytalan kitöltése 2012. február 20-ig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.