Edu-Art

Meghallgatás az Ifjúsági Világkórus 2012-es táborába és turnéjára

2011.11.18. 14:11
Ajánlom
Kórusénekesi tapasztalattal rendelkező, amatőr és félprofi énekesek jelentkezését várja az Ifjúsági Világkórus (World Youth Choir) 2012-es nyári táborába és turnéjára, amelyre ezúttal Cipruson, Görögországban és Törökországban kerül sor. A magyarországi meghallgatást az Ifjú Zenebarátok Egyesülete (Jeunesses Musicales Hungary) és a Magyar Kóruskastély közösen rendezik, időpontja: 2012 január 17. A jelentkezés határideje: január 10.

A budapesti meghallgatás időpontja: január 17. kedd 14:00

Helyszín: Magyar Kóruskastély (Pomáz)

Jelentkezhetnek mindazok, akik:

- gyakorlott, de nem feltétlenül profi énekesek (kórustagok, zenei szakiskolába járók, stb.);
- Magyarországon élő, magyar állampolgárok (a határon túli, magyar nemzetiségű jelentkezők a meghallgatás lehetőségeiről informálódjanak Móczár Gábornál a ceec@eca-ec.org e-mail címen!);
- 2012. július 1-jéig betöltik a 17., de még nem töltik be a 27. életévüket;
- legalább középfokú szinten beszélnek angolul;
- elolvasták és elfogadták a jelentkezési lapon megadott feltételeket.

A meghallgatás anyaga:

- hangterjedelem bemutatása;
- blattolási feladat;
- a kötelező darab: Herbert Howells Requiemjének részletéből (letölthető innen) a jelentkező hangfajának megfelelő szólama;
- egy szabadon választott ária, műdal vagy népdal.

A darabokat tetszés szerint zongorakísérettel vagy anélkül is elő lehet adni. Azoknak a jelentkezőknek, akiknek nem áll módjukban saját zongorakísérőt hozni, a szervezők a helyszínen profi kísérőt biztosítanak.

A magyar zsűri tagjai:

Nagy Bernadett
Mészáros Péter
Somos Csaba

A jelentkezéshez az alábbi hat dokumentumot kell beküldeni legkésőbb január 10-ig:

- angol nyelvű jelentkezési lap kitöltve és aláírva (PDF-ben letölthető erről a linkről);
- angol nyelvű motivációs levél, amelyben a jelentkező maximum 15 sorban leírja, miért szeretne a Világkórusban énekelni (PDF formátumban);
- a kötelező formátum szerinti, angol nyelvű önéletrajz, amely tartalmazza a jelentkező zenei hátterét (minta Word formátumban letölthető itt);
- 1 db útlevélmásolat az érvényességet is tartalmazó oldalról (PDF formátumban);
- 1 db igazolványkép (JPG formátumban);
- a szabadon választott dal kottája az összes szólammal.

A jelentkezési anyagok beküldésének módja:

- postán a Pomázi Zenekastély Nonprofit Kft., Móczár Gábor (2013 Pomáz, Templom tér 3.) címre (a határidőig történő beérkezéssel!);
- e-mailben a music@choralcastle.hu címre (az összes dokumentumot a kért formátumban csatolva!).

Kérjük, mindenképp adjanak meg érvényes e-mail címet, illetve lehetőség szerint mobiltelefonszámot a jelentkezési lapon, mert a meghallgatás időpontjáról és helyszínéről ezeken a csatornákon keresztül küldjük az értesítést!

A nemzeti szintről továbbjutók közül a hazai meghallgatásról készülő hangfelvétel alapján rangos nemzetközi zsűri választja ki a kórusba kerülő énekeseket.

Az alábbiakban Nagy Bernadett, a World Youth Choir korábbi énekese, a nemzeti zsűrije tagjának ajánlását olvashatják:

"Az Ifjúsági Világkórus két részből áll, az első rész körülbelül egy 10-14 napos próbafolyamat, a második pedig a koncertturné. A próbafolyamat alatt tanulja meg a kórus a koncertanyagot, ennyi idő áll rendelkezésre a homogén kórushangzás kialakítására, a zenei, hangi és szociális egymásrahangolódásra. A próbafolyamat alatt napi 6-9 órát kell énekelni. Ez szinte megoldhatatlannak tűnik, ezért jó, ha az énekes még a próbafolyamat elött megtanulja az anyagot és felkészül a tudatos éneklésre. Előny, ha az énekes strapabíró hanggal és biztos énektechnikai tudással rendelkezik.

A második rész, a koncertturné bizonyos szempontból könnyebb és izgalmasabb, más szempontból nehezebb és kényelmetlenebb.
Ez alatt a két hét alatt minden nap egy másik városban kell koncertet adni. Ez azt jelenti, hogy reggeli után bőrönd be a buszba, több órás utazás, ebéd útközben, délután "sound-check", vacsora, színpad, ahol a legjobb formádat adod, és este hullafáradtan (és remélhetőleg elégedetten) bőrönd ki a buszból, hotel... Utána reggel minden kezdődik elölről!

Persze vannak enyhébb napok is, szabadidő, városnézés, kellemes programok, bulik, de alapvetően az az elvárás, hogy az ember rugalmas legyen és a megfelelö pillanatban össze tudja magát szedni mindenféle kényelmetlen körülmény ellenére is. Szárazon leírva nem is annyira vonzó ez az egész, de a közös koncertélmények, a közönség szeretete, a lehetöség más kultúrákba való bepillantásba, a fantasztikus karnagyok és az örökreszóló barátságok (nekem van ilyen) kárpótolnak minden kellemetlenségért...

A jelentkezőktől magas énekes tudás várható el. Ez azonban nem jelent automatikusan felsőfokú magánének tanulmányokat. Sokkal inkább olyan szólista attitűd szükséges, amely képessé teszi az énekest szólamalkotásra, érzékeny és sokoldalú vokális formálásra, egyben a leírt szólam magas fokú és állandó színvonalú megszólaltatására."

Az Ifjúsági Világkórusról, a turnéról és a kiválasztási folyamatról további információ: http://www.worldyouthchoir.org/.

Kérjük, a felhívást továbbítsa az intézményi kórusvezetőknek, énektanároknak, illetve énekeseknek!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Vizuál

Tölts egy napot Woody Allennel

November 28-án érkezik a hazai mozikba Woody Allen legújabb filmje, az Egy esős nap New Yorkban. Ebből az alkalomból Woody Allen-napot tartanak a Kino Cafe Moziban, a mester utóbbi években készített legjobb filmjeivel.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.