Edu-Art

Meghirdették a Kodály Zoltán nemzetközi zeneszerzőversenyt

2012.04.02. 10:40
Ajánlom
A Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából meghirdetett versenyre a pályázati határidő augusztus 1.

Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a Kodály Intézettel, valamint a Nemzetközi Kodály Társasággal együttműködve - Kodály Zoltánné védnökségével - meghirdeti az "In Memoriam Zoltán Kodály" Harmadik Nemzetközi Zeneszerző Versenyt.

A verseny kategóriái:

1. gyermekkari mű (egyneműkar): Eredeti, elsősorban a capella, 6-10 perces kórusmű. Legfeljebb három hangszer használata megengedett.

2. vegyeskari mű: Eredeti, elsősorban a capella, 16-20 perces kórusmű. Legfeljebb három hangszer használata megengedett, amennyiben a hangszeres közjátékok időtartama nem haladja meg a darab teljes hosszának 15%-át.  

Nevezési feltételek:

- A versenyre kiadatlan, nyilvánosan még el nem hangzott művel lehet nevezni.
- A versenyen bármilyen életkorú és nemzetiségű zeneszerző részt vehet.
- Egy szerző kategóriánként csak 1 művel pályázhat.
- A pályaműben magyar, latin, vagy angol nyelvű szöveg használható fel, amely lehet vallásos, világi, vagy népi eredetű. A szöveg eredetét pontosan jelölni kell. Amennyiben a szerző még él, írásos engedélye szükséges, melyben hozzájárul műve felhasználásához.
- A pályaműveket 5 példányban kell benyújtani. A kották nem fedhetik fel a szerző nevét vagy nemzetiségét; mind a borítékra, mind a kottákra egy jelige kerüljön azonosítás céljából.
- A fentiekkel együtt egy a választott jeligével ellátott, lezárt borítékot is postázni kell, mely tartalmazza a szerző nevét, email címét, teljes postai címét, önéletrajzát, és egy fényképet. Amennyiben szükséges, a felhasznált szöveg szerzőjének írásos engedélye is ebbe a borítékba kerüljön. A borítékokat egy magyar közjegyző jelenlétében bontják fel.
- A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy kevés számú jelentkező esetén elálljanak a verseny megrendezésétől.
- Kottákat a szervezők nem küldenek vissza.

A pályaművek postára adásának határideje: 2012.augusztus 1.

Pályaművek elbírálása: A pályaműveket elismert nemzetközi zsűri fogja elbírálni. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.  

Díjak:

Gyermekkari mű kategóriában:
1. díj - 1000 euro
2. díj - 700 euro

Vegyeskari mű kategóriában: 
1. díj - 2500 euro
2. díj - 2000 euro

A díjak visszatarthatóak, vagy megoszthatóak. 

Eredményhirdetés és gálakoncert:

Az eredményeket az interneten teszik közzé 2012. október 10-én vagy röviddel azután. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2012. december 13-án Budapesten, a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzetközi Hangversenytermében rendezett gálakoncerten kerül sor, ahol elhangzanak a nyertes pályaművek is. A díjnyertes műveket a Magyar Rádió Gyermekkórusa és a Magyar Rádió Énekkara fogja előadni. A gálakoncertet a Magyar Rádió közvetíti. A díjnyertes műveket kiadja az Editio Musica Budapest.

A verseny művészeti igazgatója: Erdei Péter 

A pályaműveket az alábbi címre kell beküldeni:

Kodály Zoltán Emlékmúzeum, H-1062 Budapest, Andrássy út 89.

További információ: 

e-mail: [email protected], telefon: +36 1 352-7106 vagy +36 76 481-518

A felhívás angol nyelven itt olvasható.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.