Edu-Art

Meghirdették a Kodály Zoltán nemzetközi zeneszerzőversenyt

2012.04.02. 10:40
Ajánlom
A Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából meghirdetett versenyre a pályázati határidő augusztus 1.

Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a Kodály Intézettel, valamint a Nemzetközi Kodály Társasággal együttműködve - Kodály Zoltánné védnökségével - meghirdeti az "In Memoriam Zoltán Kodály" Harmadik Nemzetközi Zeneszerző Versenyt.

A verseny kategóriái:

1. gyermekkari mű (egyneműkar): Eredeti, elsősorban a capella, 6-10 perces kórusmű. Legfeljebb három hangszer használata megengedett.

2. vegyeskari mű: Eredeti, elsősorban a capella, 16-20 perces kórusmű. Legfeljebb három hangszer használata megengedett, amennyiben a hangszeres közjátékok időtartama nem haladja meg a darab teljes hosszának 15%-át.  

Nevezési feltételek:

- A versenyre kiadatlan, nyilvánosan még el nem hangzott művel lehet nevezni.
- A versenyen bármilyen életkorú és nemzetiségű zeneszerző részt vehet.
- Egy szerző kategóriánként csak 1 művel pályázhat.
- A pályaműben magyar, latin, vagy angol nyelvű szöveg használható fel, amely lehet vallásos, világi, vagy népi eredetű. A szöveg eredetét pontosan jelölni kell. Amennyiben a szerző még él, írásos engedélye szükséges, melyben hozzájárul műve felhasználásához.
- A pályaműveket 5 példányban kell benyújtani. A kották nem fedhetik fel a szerző nevét vagy nemzetiségét; mind a borítékra, mind a kottákra egy jelige kerüljön azonosítás céljából.
- A fentiekkel együtt egy a választott jeligével ellátott, lezárt borítékot is postázni kell, mely tartalmazza a szerző nevét, email címét, teljes postai címét, önéletrajzát, és egy fényképet. Amennyiben szükséges, a felhasznált szöveg szerzőjének írásos engedélye is ebbe a borítékba kerüljön. A borítékokat egy magyar közjegyző jelenlétében bontják fel.
- A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy kevés számú jelentkező esetén elálljanak a verseny megrendezésétől.
- Kottákat a szervezők nem küldenek vissza.

A pályaművek postára adásának határideje: 2012.augusztus 1.

Pályaművek elbírálása: A pályaműveket elismert nemzetközi zsűri fogja elbírálni. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.  

Díjak:

Gyermekkari mű kategóriában:
1. díj - 1000 euro
2. díj - 700 euro

Vegyeskari mű kategóriában: 
1. díj - 2500 euro
2. díj - 2000 euro

A díjak visszatarthatóak, vagy megoszthatóak. 

Eredményhirdetés és gálakoncert:

Az eredményeket az interneten teszik közzé 2012. október 10-én vagy röviddel azután. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2012. december 13-án Budapesten, a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzetközi Hangversenytermében rendezett gálakoncerten kerül sor, ahol elhangzanak a nyertes pályaművek is. A díjnyertes műveket a Magyar Rádió Gyermekkórusa és a Magyar Rádió Énekkara fogja előadni. A gálakoncertet a Magyar Rádió közvetíti. A díjnyertes műveket kiadja az Editio Musica Budapest.

A verseny művészeti igazgatója: Erdei Péter 

A pályaműveket az alábbi címre kell beküldeni:

Kodály Zoltán Emlékmúzeum, H-1062 Budapest, Andrássy út 89.

További információ: 

e-mail: kodalymuzeum@lisztakademia.hu, telefon: +36 1 352-7106 vagy +36 76 481-518

A felhívás angol nyelven itt olvasható.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.