Edu-Art

Megmérkőztek a konzis zenekarok

2012.02.08. 19:19
Ajánlom
A szombathelyi és a pécsi, valamint a Szent István konzi zenekarai győzedelmeskedtek a VIII. országos zenekari versenyen.

 

A 2012. február 4-én a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI által rendezett verseny célja a "konzis" növendékekből álló különböző zenekari formációk munkájának, eredményeinek bemutatása, a zenekari muzsikálás gyakorlatának erősítése. A szakmai megmérettetés mellett tehát a tapasztalatcserét is szolgálta a rendezvény, melyen külön értékelték a kamara- illetve szimfonikus zenekarokat, valamint a fúvósegyütteseket. A két kategóriában összesen tizenegy zenekar mérette meg magát, a budapesti szakközpiskolák mellett a pécsi, szombathelyi és debreceni konzik képviseltették magukat. A verseny zsűrijének elnöke Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, tagjai Dohos László Liszt-díjas karnagy, valamint Popa Péter, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének főtitkára voltak.

A vonós-/szimfonikus zenekar kategóriában megosztott első díjjal ismerte el a Paulik Ákos vezette szombathelyi Savaria Kamarazenekar és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola vonószenekarának (karmester: Murin Jaroszláv) produkcióját, a harmadik díjat pedig a budapesti Bartók konzi szimfonikus zenekara (karmester: Bolyky Zoltán) kapta. A fúvósok között kiegyenlítettebb volt a mezőny: az első helyezést a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola fúvószenekara (vezényelt: Makovecz Pál), a második díjat a Bartók konzi Fúvószenekara (karmester: Kiss Zoltán), a harmadik helyezést pedig a Szilágyi Lajos által irányított Pécsi Művészeti Symphonic Band vihette haza. Karmesteri különdíjban Záborszky Kálmánt részesítette a zsűri. Gratulálunk!

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.