Edu-Art

Megújult a doborjáni Liszt-ház

2015.03.24. 09:09
Ajánlom
A raidingi Liszt-ház március 19-ével ismét megnyitotta kapuit és a Liszt Fesztivállal együtt köszönti az új kiállítási szezont.

A Liszt Ferenc szülőházában található "Csodagyerek • Világsztár • Abbé" című kiállítás az elmúlt évben átalakult és kiegészült a koncertházban elhelyezett újabb kiállítási egységgel. Az utóbbiban eredeti bútorokkal rekonstruálták az egykor Liszt által is használt bécsi "Kék Szalont", a kortárs formatervező, Rainer Mutsch pedig újraértelmezte a szalonkultúrát.

A doborjáni Liszt-ház az idei szezonban új ajánlatokkal várja a látogatókat. A nagy érdeklődésre való tekintettel izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a gyerekeket és az iskolai osztályokat. A fiatalok a „Csodagyerek és szupersztár " című interaktív tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek meg Liszt Ferenc szülőházával, így már Közép-Burgenland is rendelkezik kifejezetten gyermekeknek szóló kulturális programmal. A felnőtt látogatók számára pedig érdekes tematikus tárlatvezetések szerepelnek a kínálatban. Az egyéni látogatók számára elkészült az új, számos zenei bejátszást tartalmazó, német és magyar nyelvű audio guide. Egy magyar nyelvű, a Liszt-házat bemutató brosúra kifejezetten a magyarországi látogatók számára készült, akik évről-évre jelentős számban keresik fel a nagy zeneszerző szülőházát.

A doborjáni Liszt-ház Liszt Ferenc szülőháza. Ebben a házban született Liszt Ferenc 1811. október 22-én. Az épület korábban egy, a 16. századból származó erődítmény része volt és 1805-től 1971-ig az Esterházy család tulajdonában állt. A korábban majorságként szolgált épületkomplexum még fennmaradt részében rendezték be a múzeumot, amely történelmileg hiteles háttérrel szolgál Liszt családi gyökereinek és világraszóló zenei karrierjének bemutatásához.

Az idilli környezetben fekvő szülőház mellett 2006 óta egy modern, kiváló akusztikai adottságokkal rendelkező koncertház áll, amely a doborjáni Liszt Fesztiválnak ad helyet. Az új állandó kiállítás Liszt Ferenc történelmi szülőházát és az új koncertházat is magában foglalja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.