Edu-Art

Megvan a Beethoven-kadenciaverseny nyertese

2016.04.08. 14:12
Ajánlom
A Beethoven Budán 2016 fesztivál idén első ízben meghirdetett kadenciaversenyére hét pályázat érkezett – a két legjobb alkotást május 8-án, a fesztivál zárókoncertjén mutatják be a közönségnek.

A Budavári Önkormányzat által 2015 őszén meghirdetett jeligés pályázatra Beethoven négy zongoraversenyéhez lehetett saját kadenciát írni, a versenyzők többsége azonban a C-dúr versenyművet választotta, amelynek hangvétele még közel áll a mozarti stílushoz. Szüts Apor győztes munkája is ehhez a zongoraversenyhez készült, a második helyezett Kiss Péter a második, B-dúr zongoraversenyt választotta.

Szüts Apor

Szüts Apor

A beérkezett pályázatokról neves szaktekintélyekből álló hét tagú zsűri döntött. Maros Miklós zeneszerző, a zsűri elnöke mellett a grémiumban helyet foglalt Szakcsi-Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző; Malcolm Bilson világhírű amerikai zongora- és fortepiano művész, pedagógus és zenetörténész; Baranyay László Liszt-díjas zongoraművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hab. DLA professzora; Mácsai János zenetörténész-kritikus; Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezetője; valamint Katona Márta zenetörténész, a Bartók Rádió szerkesztője.

A győztes 1000 euro díjazásban részesül, valamit, részt vehet a Fidelio Fortissimo mentor programban, de magas jutalomban részesül a második és a harmadik helyezett is. A fiatal zongoraművészek ezen kívül be is mutatkozhatnak idén a május 5-8-ig tartó Beethoven Budán fesztivál záróhangversenyén.

Fidelio Fortissimo Program

A Fidelio Media Kft. elkötelezett híve a sokszínű kultúra terjesztésének. Nyomtatott kiadványaiban és online felületein (Fidelio Magazin, fidelio.hu, Port Magazin, port.hu) a színház, a tánc, az opera, a mozi, a könnyű- és klasszikus zene, a képzőművészet aktualitásainak átfogó és részletes bemutatásával, valamint szabadidős és kulturális programajánlóval várja olvasóit. A tájékoztatás mellett fontosnak tartja a tehetséggondozást, szerepet vállal a talentumok felkutatásában és támogatásában, így magas színvonalú versenyek és tehetségkutatók mellé áll. Ezen célok teljesítésére jött létre a Fidelio Fortissimo, a prominens tehetségeket patronáló program, amely személyre szabott, kiemelt bemutatkozási lehetőséget biztosít a programban résztvevőknek a Fidelio Media Kft. felületein, így biztosítva a leghatékonyabb segítséget a karrierépítéshez vagy egyéb célkitűzések eléréséhez.

A harmadik helyezést elért Mester Dávid Beethoven B-dúr rondóját mutatja majd be május 8-án este az MTA Budavári Dísztermében, az első két helyezést elért ifjú tehetség pedig eljátszhatja az általa választott versenyművet a Budafoki Dohnányi Zenekarral – és természetesen a saját kadenciáikkal.

A Beethoven Budán fesztivál záróhangversenye más meglepetést is tartogat a klasszikus zene kedvelőinek. Az estén Beethoven még szakmai berkekben is kevéssé ismert, töredékként fennmaradt gyermekkori zongoraversenyének budavári ősbemutatójára is sor kerül Oravecz György előadásában.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.