Edu-Art

Megvannak a Jávori-jazzdobverseny döntősei

2012.01.31. 16:25
Ajánlom
Benkó Ákos, Nyírő Áron, Csízi László, Hodek Dávid és Laskay Péter jutottak be a február 26-i utolsó fordulóba. VIDEÓVAL

A Budapest Jazz Club tehetségkutató-sorozatában 2012-ben dobosok kapnak lehetőséget, hogy összemérhessék tudásukat. A verseny egyben a magyar jazztörténet egyik legjelentősebb dobos-oktatójának, az öt éve elhunyt Jávori Vilmosnak állít emléket. A 30 év alatti fiatal ütősök teljesítményét illusztris társaság ítéli meg: a zsűri elnöke a korábban a Magyar Rádióban számos jazz-tehetségkutatót megszervező Maloschik Róbert, társelnöke Kőszegi Imre, tagjai Bóna László (a BJC társtulajdonosa, egyben programigazgatója), Jávori Dávid (Jávori Vilmos fia), valamint Kaszás Péter (Jávori Vilmos egykori kedvenc tanítványa, Al DiMeola dobosa).

A január 5-i jelentkezési határidőig huszonhét fiatal küldte el demóját. Közülük a kiírás szerint csak tízen juthattak volna a január 29-i elődöntőbe, ám a tizedik helyen holtverseny alakult ki. Hogy mégis csak tízen léptek színpadra a vasárnap délutáni megmérettetésen, arról a budapesti Centgraf Benjámin (1993) orvosa, pontosabban ínhüvelygyulladása tehetett. Az elődöntő mezőnye eképp alakult: Szabó Dániel Ferenc (1992 - Székesfehérvár), Krecsmáry Zsolt (1990 - Budapest), Csízi László (1989 - Nyustya, Szlovákia), Gerendás Dániel (1997 - Budapest), Laskay Péter (1990 - Tatabánya), Szegény István (1989 - Hódmezővásárhely), Hodek Dávid (1997 - Nové Zámky, Szlovákia), Nyírő Áron (1984 - Mezőkövesd), Benkó Ákos (1983 - RévKomárom, Szlovákia), Fekete János (1987 - Budapest).

Az elődöntőben a versenyzők - akik közül tübbeket láthattunk-hallhattunk a néhány hete lezajlott Müpa Jazz Showcase-on is - egy dobszólót, valamint egy szabadon választott és egy kötelező darabot játszottak -  utóbbiakatt kortárs magyar dobosok szerzeményei közül választotta ki (előre) a zsűri. A továbbjutók: Benkó Ákos és Nyírő Áron (maximális pontszámmal), valamint Csízi László, Hodek Dávid és Laskay Péter.

Az elődöntő pillanatait felidéző videónkon először Laskay Péter Berdisz Tamás Don Camillo című kompozíciójának részletét játssza, majd dobszolóját követően a Hodek Dáviddal egyidős (1997-es évjáratú) Gerendás Dánielt hallhatjuk. A döntőről alig néhány ponttal lemaradt fiatal tehetség a szólót követően a Softly as in a morning sunrise című standerdet adja elő, végül pedig Csízi László szólózik, majd Németh Ferenc A Night című darabját játssza. Közreműködött Cseke Gábor (zongora, szintetizátor) és Egri János (bőgő).

A folytatás, azaz a döntő 2012. február 26-án este héttől lesz a BJC-ben, amikoris a versenyzőknek két számot kell majd előadniuk: egy szabadon választott művet szólisztikus bevezetéssel, valamint Jávor Vilmos kedvenc darabját, a a Never Let Me Go című számot a Jay Livingston-Ray Evans szerzőpárostól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.