Edu-Art

Mesterkurzus Kurtág és Ligeti műveiből

2012.05.11. 11:56
Ajánlom
A Zeneakadémia május 25-ig várja a zenei közép- és felsőoktatásban résztvevő hallgatók, valamint zenetanárok jelentkezését Csalog Gábor és Kemenes András kurzusára.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két tanára, Csalog Gábor és Kemenes András mesterkurzust tart Kurtág György és Ligeti György műveiből. Mivel Magyarországon kevesen vannak, akik a két zeneszerzőt hitelesebben tudnák tolmácsolni a hallgatók és tanárok felé, így  az első alkalommal megrendezésre kerülő kurzust a szervezők ingyenesen tartják.

A kurzusra  közép- és felsőoktatási intézmények zongora, ének, hegedű, brácsa, cselló, klarinét, fuvola szakos hallgatói, valamint kamarazene csoportok és vonósnégyesek jelentkezését várják. (A kamarazene csoportok és vonósnégyesek tagjai jelentkezhetnek egyéni hangszeres órára is.) Zenetanárok szintén jelentkezhetnek, akár közreműködőként is. 

A jelentkezők számára nem kizárólagos feltétel Kurtág György műveinek előzetes ismerete.

Időpont:

2012. június 5. (kedd), 10.00-13.00

2012. június 6-8. (szerda-péntek), 10.00-13.00 és 15.00-18.00

Helyszín: LFZE Ligeti György épület (1077 Budapest, Wesselényi u. 52.), 018-as terem 

A kurzus tematikája:

Ligeti György: Zongoraetűdök, Musica Ricercata

Kurtág György művei (ld. repertoár melléklet lejjebb) 

A fent említett művek mellé hozható bármely XVIII-XIX. századi zongora- vagy kamaramű.

A kurzus felépítése:

- június 5. kedd, 10.00 (018. terem): kurzus nyitó előadás - Kemenes András: "Kurtági notáció"
- június 5. kedd, 19.00 (018. terem): Csalog Gábor és Kemenes András koncertje
- minden reggel csoportos lapról olvasási gyakorlat Kurtág műveiből - bármilyen hangszeres részt vehet
- napközben hangszeres/énekes/kamara órák
- június 8. péntek, 19.00 (018. terem): zárókoncert (kurzus hallgatói) 

Részvételi lehetőségek:

- egyéni óra
- kamarazene óra
- egyéni és kamarazene óra 

Jelentkezni Szabó Ágnes tanszéki ügyintézőnél lehet a Zeneakadémia Ligeti György Épület (1077 Budapest, Wesselényi utca 52.) 006-os irodájában vagy a szabo.agnes@lisztakademia.hu e-mail címre írva. A kurzusról bővebb információt a 06-1/462-4600/218-as számon lehet kérni. 

Letölthető dokumentumok: Jelentkezési lap (egyéni órához), Jelentkezési lap (csoportos órához), Kurtág és Ligeti művek listája 

Jelentkezési határidő: 2012. május 25.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Vizuál

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.