Edu-Art

Mesterkurzus Pavarotti emlékére

2011.08.10. 14:00
Ajánlom
2011. augusztus 22-27-ig ismét megrendezik a Luciano Pavarotti Emlék Mesterkurzust Baján a Bácskai Kultúrpalotában.

Az I. Luciano Pavarotti Emlék Mesterkurzus elnevezéssel fémjelzett esemény óriási érdeklődésre tett szert, olyannyira, hogy augusztus 22-től 27-ig már a II. kurzus kerül megrendezésre. Mindez nem véletlen, hiszen a zenetörténet során még soha, egyetlen operaénekes sem ért el hasonló népszerűséget és ismertséget, mint a világszerte ünnepelt tenor, Luciano Pavarotti. Pavarotti életpályája során mindig is nagy hangsúlyt fektetett az ifjúság nevelésére, az opera dalirodalom legszélesebb körű megismertetésére. Fontosnak tartotta a fiatalok megszólítását, az operát, mint műfaj megszerettetését a jövő nemzedékével.

Az emlékére szervezett kurzuson számos tehetség világhírű tanárokkal képezheti magát tovább, tekinthet be az igazi komolyzene világába, amelyhez Baja város új kulturális és művészeti központja, a Bácskai Kultúrpalota méltó környezetet biztosít. A mesterkurzuson a világhírű Gulyás Dénes - operaénekes- művésztanár, országgyűlési képviselő, Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész - vezetésével 13, majd a második képzésen 10 fiatal énekes sajátíthatja el a továbbfejlődés titkait és énektudásuk minél szélesebb körben való felhasználását. A kurzusvezető, Gulyás Dénes neve szorosan összefügg a világhírű tenoréval, hiszen ő az, aki az első Luciano Pavarotti nemzetközi énekverseny I. helyezettje lett.

Az egyhetes kurzus alatt mind énektechnikát, mind színpadi gyakorlatot tanulnak a résztvevők, amit Király Miklós a Magyar Állami Operaház nyugalmazott magánénekese, Bartók-Pásztory díjas operaénekes fog vezetni. Zongorán közreműködik Horváth Judit, a Pécsi Nemzeti Színház korrepetitora és Neumark Zoltán zongoraművész. A kurzus érdekessége még, hogy az órákra bárki bejöhet és betekintést nyerhet a képzés műhelytitkaiba.

A kurzus anyagát a közönség számára az augusztus 20-i gálakoncerten este 19 óra 30 perctől mutatják be a város főterén, a Szentháromság téren Szent István, a magyar államalapítás ünnepén.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.