Edu-Art

Miénk itt a tér - Szakkollégium Éjszakája az ELTÉ-n

2010.11.18. 23:20
Ajánlom
Időpont: november 25. 18:00 (csütörtök) Helyszín: ELTE Társadalomtudományi Kar, Lágymányosi Campus, Pázmány Péter sétány 1/A Északi épület -1. szint (alagsor)

Az ELTE Társadalomtudományi Szakkollégium (Társtudkoli) immáron hatodik alkalommal rendezi meg a Lágymányosi Campus Északi épületének alagsorában a kultúra, a tudomány és a szórakozás egyvelegét nyújtó SZÉ-t, hivatalos nevén a Szakkollégium Éjszakáját.

Az idei SZÉ központi témája a különböző értelemben vett "tér". A este első felében a formalitás és az informalitás határán mozgó izgalmas beszélgetésekben olyan terekről lesz szó, melyekben élünk, melyeket alakítunk, melyeket nem láthatunk, de szeretnénk, melyekben virtuálisan vagyunk jelen, melyekben nem látunk mindenkit szívesen, melyeket meghódíthatunk és amelyek mindenképp a mieink.

Városi térerő - Köztervek: közterek jövője civil szemmel

Virtuális terünk: a Facebook-hatás és annak következményei

Európa főterén - Soros elnökség

Enyém a vár - Tiéd a lekvár: a földért és területért vívott harcok a 21. század elején

Szakrális terek, avagy világok határa-e a templom küszöbe?

Elzárt terek: a börtönök világa

9999999 - Hiányzó magyarok: népességfogyás Magyarországon

Hiányzó terek: az alternatív oktatás lehetőségei

Övék volt a tér: mi legyen a hajléktalanokkal?

Tanár-diák párbeszéd: kutatás a Kutatóegyetemen

Az est későbbi részében a zene kerül középpontba. Két színpadon lesznek koncertek: a csendes színpadon játszik az autentikus arab-török zenét flamenco gitáros és jazzes elemekkel ötvöző Türkallica, a líraibb hangvételű dalait folkos gitárjátékkal kísérő Petruska András és a kellemes lounge zenét játszó EQT. A hangos színpadon talpalávalót nyújt majd a folk rock, nemzeti punk és ska zenét ötvöző Bohemian Betyars, az SZ4P punkőrülete.

A SZÉ alatt a látogatók folyamatosan részt vehetnek egy interaktív múzeumépítő csapatjátékban a Néprajzi Múzeum jóvoltából, élő "könyveket" kölcsönözhetnek az Élőkönyvtárból, valamint a Kurt Lewin Alapítvány 100 legszegényebb című albuma is megtekinthető a SZÉ klubhelyiségében. Továbbá lesz civilfolyosó, ahol a standok mellett a civil társadalom jeles képviselőivel lehet megismerkedni.

A program szervezői szerint "az egyetemi életnek többről kellene szólnia annál, mint hogy késő délelőtt bejövünk az óráinkra, jegyzetelünk, és aztán otthon ülve töltjük el az estéinket. Ahelyett, hogy elmenekülnénk a sivár Lágymányosi épületegyüttesből, megpróbálhatnánk belakni azt: megtölthetnénk társasági élettel és pezsgő szellemi agórájává változtathatnánk. Ezért hoztuk létre a SZÉ-t, mely a campus legnagyobb szabású és legszínvonalasabb szórakozási lehetőségét nyújtja minden évben, barátságosabbá téve az épület ablaktalan alagsorát."

Az eseményen jelen lesz a http://blog.fidelio.hu képviseletében a Mathias Corvinus Collegium szakkollégistáiból álló kultúrblogger-csapat, a http://kulturblog.fidelio.hu szerzőgárdája is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.