Edu-Art

Milánóban lép fel a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

2012.04.28. 13:55
Ajánlom
A tavalyi párizsi koncert után idén a horvátországi Varasdon és Milánóban is fellép a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás Kossuth-díjas karnagy vezetésével. A koncertekre a hagyományos Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiáján készülnek fel a Debreceni Egyetemen.

Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke az akadémia debreceni sajtótájékoztatóján kifejtette: immár 12. alkalommal hirdetik meg a nyári akadémiát az egyetem Zeneművészeti Karán, de a szervezésből a városi önkormányzat is kiveszi a részét. Kiemelte, hogy idén a romló gazdasági helyzet miatt több támogató is kivonult, ám a színvonalból a szűkülő források ellenére sem engednek. Nem tehetik, hiszen a városnak egyik kulturális védjegyévé, a karnak pedig az egész éves munka csúcspontjává vált a mesterkurzus - hangsúlyozta Gaál István.

Az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának mesterkurzusait idén július 15. és 24. között rendezik meg. Az előkészítő munka lezárult és már folynak a jelentkezések - ismertette a részleteket Váradi Judit, a kar oktatója, a rendezvény művészeti menedzsere. Hozzátette: ebben az évben 18 oktató tart kurzusokat, köztük a kar saját tanárai és vendégprofesszorok is.  Debrecenbe jön Nagy Sándor mélyhegedűs, a tokiói Musashino Akadémia vendégprofesszora, a spanyol Carillo Ferrandiz Lorenzo, a Royal Concertgebouw Orchestra of Amsterdam ütőhangszeres művésze, Dávida Tamás, az Aragón Zeneművészeti Főiskola trombita tanára, valamint számos művész Ausztriából, Németországból, Skóciából és természetesen Magyarországról is. Az ifjú zenészek szakmai előrehaladását mások mellett két karmester és hat zongoraművész segíti. Összesen tizennégy hangszeren képezhetik magukat a művészek - tette hozzá Váradi Judit.

Az elmúlt években száznál többen, általában tucatnyi országból vettek részt a mesterkurzusokon és fejlesztették tudásukat a cívisvárosban. Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja elmondta: nemcsak az egyetem alapításának 100. évfordulóját ünneplik idén, hiszen 150 éve indult a városban az intézményes keretek közt folyó zeneoktatás is. Véleménye szerint a nyári kurzus és az azt kísérő koncertek kínálják a legjobb lehetőséget arra, hogy az egyetem hallgatói bemutathassák tudásukat a debreceni közönségnek, egyben a karra való jelentkezések számát is növeli a színvonalas szakmai munka. Ehhez kapcsolódva közölte: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem után a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára jelentkeztek a legtöbben felsőfokú zenei képzésre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.