Edu-Art

"Mintha selyembe csomagolták volna"

2015.08.24. 16:23
Ajánlom
A Várkert Bazárban fejeződött be a Klassz a pArton! programsorozat. Érdi Tamással és édesanyjával, Érdi Szabó Mártával a klasszikus zene népszerűsítéséről, a tehetséggondozásról és régi zenészbarátokról beszélgettünk.

- Az egykori Cimbora tévéműsor nevét ma egy alapítvány őrzi, zenekarából két mai jelentős együttes is alakult. Az alapítvány ma is segíti a fiatal zenészek szakmai fejlődését.

- Érdi Szabó Márta: A Cimbora Alapítvány több mint húsz éves múltra tekint vissza, akárcsak a Danubia Zenekar, melyben még ma is sokan zenélnek az egykori Cimbora táborosok közül. Annakidején fantasztikus lehetőségeket kaptak ezek a gyerekek, Vásáry Tamás, Rico Saccani, Uri Mayer és Berkes Kálmán vezényelte őket, betanító karmestereik pedig azóta már befutott dirigensek, Kesselyák Gergely, Kaposi Gergely és Hamar Zsolt voltak. Rendkívüli elköteleződéssel folyt itt a muzsikálás: sokszor alig lehetett őket bezavarni a Balatonba, olyan lelkesen gyakoroltak, a koncertek sikerét mindennél előbbre tartották. A Cimbora Alapítványnak is köszönhető, hogy megalakultak olyan formációk, mint az Ewald Rézfúvósok és az Accord Quartet, mindkét együttes részt vett az idei Klassz a pArton! fesztiválon. Szinte elkerülhetetlen volt, hogy az Óbudai Danubia Zenekar is színpadra álljon a klasszikus zene népszerűsítése érdekében – és persze némi nosztalgia is vegyült a kettőnk együttműködésébe.

Érdi Tamás

Érdi Tamás (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

- Hogy vesz részt ebben a folyamatban, Tamás? Miről lehet felismerni egy ígéretes fiatalt?

Érdi Tamás: Támogatóink kérése volt, hogy képviseljem a Cimbora hagyományait, egyrészt, mert magam is ebben a világban nőttem fel, másrészt, mert én is bátoríthatom a zenei pályára készülőket. Egy jó érzékű pedagógus hamar felismeri a tehetséget, én legfeljebb az együttzenélések alkalmával figyelhetem meg ezeknek a fiataloknak a rátermettségét. Volt is erre alkalmam: a közelmúltban Gőz László kért fel, hogy a MOL tehetségkutató programjának nyerteseivel csináljunk egy nyolcrészes koncertsorozatot a BMC-ben. Velük a sorozat befejezése óta is együtt kamarázunk, de felléptünk a Müpában is.

- Sok tanár vallja, hogy a mentorálás folyamatában a mester legalább annyit tanul, mint a tanítvány. Hatnak Önre ezek a fiatalok?

- ÉT: Természetesen van köztünk kölcsönhatás. Meglepett, amikor annak idején Brecht Erika, a zongoratanárnőm elmondta egy rádióinterjúban, hogy sokat tanult abból, hogy engem tanított, mivel az első vak tanítványa voltam. Akkor kísérleteztük ki az újrakomponálás módszerét is, így tettem magamévá a darabokat, Erika pedig azt mondta, a látóknál is be kellene vezetni a metódust. Ami a fiatalokat illeti, azontúl, hogy hatnak rám, sokkal fontosabb, hogy jó velük együtt zenélni.

- A Klassz a pArton célkitűzése, hogy a nyári hangulat részévé tegyék a klasszikus zenét. Magam is láthattam, hogy ez sikerült. Milyen tapasztalataik voltak? Melyek voltak az emlékezetes koncertek?

- ÉSZM: Chopin zenéje egyenesen igényli a csillagfényes, vízparti estéket. Tizenöt koncertet adtunk a Balaton és a Velencei-tó partján, mindet emlékezetesnek mondhatom. Balatonfüreden, amikor felcsendültek a Chopin-zongoraverseny kezdőütemei, a város polgármestere a fülembe súgta, hogy rögtön jön, csak csendre inti a környék vendéglőiben tánczenét bömböltetőket. Célunk volt, hogy visszaszerezzük a klasszikus zene rangját, bebizonyítsuk, hogy szükség van rá. Legalább ezer ember tapsolt Tamásnak aznap este, Oláh Vilmost, aki Mendelssohn hegedűversenyét játszotta, alig engedték le a színpadról.

Érdi Tamás és Érdi Szabó Márta

Érdi Tamás és Érdi Szabó Márta (Fotó/Forrás: Érdi-Harmos Réka)

- Ma már minden hangszóróból szól valami, de megvan még az élőzene varázsa?

- ÉT: Varsóban, a Chopin-szobor alatt mintegy négyezer embernek zongoráztam, augusztus elején Martonvásáron a Nemzeti Filharmonikusokkal léptünk fel. Semmi máshoz nem fogható élőzenei élmények ezek.

- Ugyanakkor sokkal nehezebb lehet egy izgő-mozgó közönség előtt játszani, mint egy vájtfülűekkel megtöltött koncertteremben.

- ÉT: Életem első vizsgáján megtanultam, hogy bármi is történik, folytatni kell. Egy Bach-prelúdiumot játszottam, de a közepén megálltam, a zongora felett tartott kézzel vártam. A tanárnőm szaladt hozzám, rémülten tudakolta, mi történt. „Hát nem hallod a repülőt?” – kérdeztem. „Bachot repülővel?”

- ÉSZM: Lőrinczy György mondta, amikor háborogtam, amiért tapsoltak a tételek között, hogy örüljek neki, ezek az emberek nem koncertlátogatók, de valóban tetszett nekik a muzsika. Bakonybélben egy idős asszony megvallotta, most hall ilyen zenét először, és úgy érzi, mintha selyembe csomagolták volna a lelkét.

- Szabadi Vilmos, Kertesi Ingrid, Győri Noémi, Madaras Gergely – olyan művészek léptek fel a programsorozatban, akikért rangos koncerttermek előtt áll sorban a közönség. Mi győzte meg őket, hogy fellépjenek Önöknél?

- ÉSZM: Rost Andrea és Keszei Borbála mondott csupán nemet, mivel éppen Japánban tartózkodtak.

- ÉT: Szinte mindenkivel kamaráztam már a meghívottak közül, nagy öröm volt a találkozás. Kertesi Ingriddel a zeneakadémiai emlékeket idéztük fel, kedvencünket, Kodály Nausikaa című dalát játszottuk ráadásként Velencén. Hámori Mátéval még akkor ismerkedtünk össze, mikor Vásáry Tamás asszisztense volt, s most nagy sikerünk volt Balatonfüreden. A zenekarban (az Óbudai Danubia Zenekar – a szerk.) néhányan ott ültek azok közül, akikkel a Parlamentben is együtt játszottam jó húsz évvel ezelőtt.

- Tamás, Ön már rengeteg hazai iskolát felkeresett, hogy a gyerekeket is beavassa a klasszikus zenébe, most a nyaralókon volt a sor. Vannak hasonló terveik a jövőben?

- ÉSZM: Még a tengerentúlon, az USA-ban és Kanadában kapott rá Tamás a gyerekeknek való zenélésre, ahol művészeti iskolák diákjait ismertette meg Bartókkal és Kodállyal. Ezrek vettek részt ezeken a koncerteken, utána pedig alig győztünk válaszolni a kérdéseikre. Ezen a nyáron is rengeteg fiatal hallgatott, és bizonyára ők is megélték, hogy így, klasszikus zenét hallgatva, klassz a parton!

- ÉT: Felemelő érzés, ha lecsendesíthetek egy látszólag megfékezhetetlennek tűnő gyerekcsapatot. Mozart és társai, s hozzájuk kötődő történetek rendszeresen elbűvölik őket. Meggyőződésem, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk a fiatalok klasszikus zenei nevelésére. Csak ismételni tudom, Mozart nélkül lehet élni, de nem érdemes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.